Artikel

07.03.25

Premium

Naturtilbagespoling

Miljøpolitiske eksperimenter som naturtilbagespoling risikerer at skabe store problemer for de mennesker, der bor i de berørte områder. Mens centralmagten træffer beslutninger ud fra ideologiske ambitioner, er det de lokale, der må betale prisen. Med eksempler som Tange Sø og naturnationalparkerne ser vi, hvordan store naturprojekter ignorerer de praktiske og økonomiske konsekvenser for dem, der står midt i det.

Miljøpolitiske eksperimenter har én ting til fælles: Beslutningerne træffes centralt, mens konsekvenserne bæres lokalt. Vi så det med ulvens tilbagekomst, hvor fascinationen var størst i København – men mindst hos de fåreavlere, der fandt resterne af deres dyr spredt ud over marken.

Og vi ser det nu i naturtilbagespolingen, hvor begejstringen er stor i storbyernes akademiske miljøer – men ikke i de landdistrikter, der får dyrehegn, begrænsninger og uforudsigelige naturindgreb trukket ned over sig.

Det seneste eksempel er Tange Sø. I næsten 100 år har dæmningen ved søen været en integreret del af det lokale landskab, men nu vil Alternativets Torsten Gejl rive den ned for at “gendanne” en oprindelig ådal. Gejl lover en mere “naturlig” Gudenå – en ådal af en størrelse, der ellers kun findes i Østeuropa.

Men hvad betyder “naturligt” egentlig? Og hvem definerer det? Er en 100 år gammel sø mindre natur end en opdæmmet ådal, som ingen i dag kan huske?

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab