EssayGeorg Brandes misbrugt af de progressiveGeorg Brandes' arv er af eftertiden blevet reduceret til et spørgsmål om nationalisme vs. udsyn, storhed, bekæmpelse af racisme og fordomme, skriver Freddy Hagen i sin artikelserie om skabelsen af det moderne Danmark. Dermed er det moderne gennembrud blevet forvrænget, således at det kan bruges mod de "nationalkonservative" i dag.
Essay

12.05.24

kjlj
Vi er endt i det morads, fordi vi ikke taler om, hvad problemet erSpørgsmålet med hensyn til det muslimske tørklæde er, hvilken plads religion skal have i et moderne, sekulært. demokratisk samfund. Så længe vi ikke engang kan diskutere det problem, er der heller ingen udsigt til, at vi kan få det løst, skriver Søren Gosvig OIesen i den første artikel i en ny serie om sekularisering.
Essay

01.05.24

kjlj
Derfor kunne kommunismen ikke realiseresDen 1. maj er det oplagt at spørge, hvorfor kommunismen ikke virkede. Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om revolution, religion og magt med at kigge på de fire grundlæggere Marx, Engels, Lenin og Stalin og deres følgere, der alle tog grueligt fejl af menneskets fornuft eller mangel på samme.
Essay

29.04.24

kjlj
Fjern religion - og den bliver erstattet af noget andetUanset hvor meget vi hylder fremskridt og fornuft, vil mennesket dyrke mere end det og tro på mere mellem himmel og jord. Forsøger man alligevel at afskaffe religion, vil den genopstå i anden form som religionserstatning. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om revolution, religion og magt.
Essay

24.04.24

Brandesianismen stjal det moderne gennembrud fra de nationaleHans Hertel, Ole Bornedal og andre Politiken-typer har tyvstjålet det moderne gennembrud fra de nationale og reduceret 1800-tallets industri, landbrug og den borgerlige færdighedskultur til idéforladt provinsialisme. Det er en historisk myte. Freddy Hagen tager livtag med brandesianismen i sin første artikel om skabelsen af det moderne Danmark.
Essay

22.04.24

kjlj
Frihed, lighed, broderskab eller dødenDen franske revolutionshelt Robespierre blev kaldt den ubestikkelige og var en mand af principper. Det blev fatalt - også for ham selv. Når man er principiel, skal man passe på, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om revolution, religion og magt. Man må have venner, ellers er man ubeskyttet.
Essay

17.04.24

kjlj
Folket består til alle tider af dem, der ikke har magtenDet er glemt og fortrængt, at der var en tysk borgerkrig og næsten et Sovjettyskland, før der kom et Nazityskland. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie med en beretning om matroser, frikorps, socialdemokrater og kaos efter Første Verdenskrig. Hvis du tror, vores egen tid er ekstrem, kan du godt tro om. Folket består til alle tider af dem, der ikke har magten.
Essay

15.04.24

kjlj
Religionens traktor pløjer lystigt gennem Ruslands furerLenin og Stalin vidste det længe før os. Det, folket skal dyrke, er hverken traktorer eller tandhjul. Det er heller ikke femårsplaner. Det er: Lederen selv. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om den religiøse magt før og nu ved at minde om, at Lenin og Stalin indså, at folket har brug for at tro på noget hinsides teknik og rationalitet.
Essay

10.04.24

kjlj
Det tyske forfatningsværn er på vej til at blive et nyt GestapoDet nuværende Tyskland har overtaget DDR-regimets ”antifascistiske” grundprincip, som efterhånden har fortrængt Forbundsrepublikkens oprindelige, antitotalitære og dermed demokratiske grundprincip, skriver David Gress i dette essay. DDR’s ”antifascisme” var ikke demokratisk i andet end ord, men i virkeligheden en totalitær mobilisering af undersåtter. Tyskland er ulykkeligvis på vej i samme retning.
Essay

09.04.24

kjlj
Den russiske religion og litteratur lagde grunden til revolutionen i 1917Revolutionen æder sine børn, siger man. Men revolutionen dræber også sine fædre. I den russiske revolutions tilfælde betyder det, at den ulykkeligvis fik de forkerte vindere, skriver Søren Gosvig Olesen i en analyse af, hvad der virkelig motiverede begivenhederne i 1917. De dybder, vi finder her, er derfor heller ikke psykologiske. De er metafysiske og i sidste ende religiøse.
Essay

03.04.24

kjlj
Nu gælder det om at forstå den religiøse magtVesten forstod ikke den iranske revolution i 1979, og venstrefløjen har stadig ikke forstået den religiøse magt, men støtter i stedet religiøs formørkelse med deres snak om mangfoldighed, skriver Søren Gosvig Olesen. Vi kan ikke regne med, at enhver historisk udvikling går i retning af sekularisme og demokrati.
Essay

06.03.24

kjlj
Til fremme af robuste gentlemenEn 400-årig gammel og støvet opdragelsesmanual kan hjælpe os på vej mod det gode liv, måske endda gøre drengebørn til voksne mænd med en sund fysik og en solid, moralsk karakter. Forsømmeligheden med hensyn til opdragelse begås som regel af dem, der tilsyneladende elsker børnene mest.