Danske fiskere kunne indtil årsskiftet tanke diesel afgiftsfrit. Første januar skulle det være slut, mente politikerne. Fiskeriet skulle betale CO2-afgift. Men her en måned senere, er det hele blevet aflyst igen. I stedet har man udsat fiskerne for et bureaukratisk mareridt. Det skal bare ikke være let at tjene sine egne penge i Danmark, synes mottoet i staten at være.
Formålet med afgiften var, at man på Christiansborg mente, at fiskeriet også skal bidrage til den ambitiøse målsætning på 70% reduktion af CO2-udslip inden 2030.
Fiskeriet har reduceret uden statens pisk
Men faktum er, at fiskeriet er den sektor, som er kommet længst, da fiskerne allerede har reduceret deres udledning med 62% siden 1990 (1) Det skyldes primært den omfattende flådereduktion, som kom i kølvandet på omsættelige kvoter. Et stort antal gamle både taget ud af erhvervet og erstattet af et mindre og mere effektive fiskefartøjer.
Fiskeriet mangler således blot 8% for at være i mål med 70% målsætningen og havde man involveret kompetente folk i arbejdet, vil jeg vove den påstand, at vi nemt kunne spare lidt brændstof hist og pist, så vi kom i mål uden de drakoniske midler, som man fra Christiansborg insisterede på at hælde ud over erhvervet. Selvom fiskeriet har reduceret mere end alle andre samfundsgrupper skulle fiskerne alligevel have en CO2 afgift som incitament for omstilling. Men omstilling til hvad?

Fiskerikommissionens graf over fiskeriets brændstofforbrug, som jo er faldet ganske pænt, uden statens pisk.
Der findes ingen grøn erstatning for diesel
Fiskerikommissionen analyserede muligheden for en CO2 afgift for fiskeriet og skrev i deres rapport fra 2024, at ”Et klimaneutralt fiskeri senest i 2050 indebærer, at fartøjerne udfaser fossilt brændstof og overgår til nul-udslipsløsninger.”
Men nul-udslipsløsninger eksisterer ikke i dag, og ingen ved, hvilke alternative drivmidler, der bliver dominerende for fiskefartøjer på sigt.
Jeg deltog selv i et projekt omkring implementering af en metanolmotor på en fiskekutter, og det stod hurtigt klart, at metanol er en teknisk mulighed, der dog er alt for dyr, da brændstoffet koster det dobbelte af diesel. Det er tillige møggiftigt og kan eksplodere ombord, hvis der sker fejl.
Derudover er der ikke nogen produktion af grøn metanol. Ørsted droppede i sommer den stort planlagte fabrik i Sverige og kastede ved samme lejlighed en milliard ud ad vinduet. Batterier kan bruges til små både som fisker kystnært, men til rigtigt fiskeri langt til havs i flere dage er kapaciteten for lille. Derudover er det rasende dyrt, og batterier forårsager også til tider nogle eksplosionsagtige brande, der vil være fatale for mandskabet langt til havs mellem Færøerne og Norge.
Fisken flytter ud af Danmark
Til sidst skrev Fiskerikommissionen at ”En yderligere vigtig forudsætning er, at fartøjerne ikke i stedet bunker i lande uden afgift” og der følges op med ”Når prisen på brændstof stiger, vil incitamentet til at lande og tanke i udlandet som nævnt også forøges.”
Hvor stort omfanget af sådan en lækage vil være, vil bl.a. afhænge af, hvor fiskene fanges og hvor fangsten landes. I dag landes godt 10 pct. af de danske fiskeres fangster i udenlandske havne, men hvis brændstoffet i Sverige er uden afgift, vil mange flere overveje at søge havn der, og forsvinder arbejdspladserne i Danmark.
Derudover er der regnet på, hvordan årsregnskabet monstro kommer til at se ud for en havfisker. Det viser eksempelvis en gennemsnitlig reduktion på overskuddet på 80% for de hårdest ramte flådesegmenter, hvis CO2-afgiften skal betales og man fortsat vil lande fisken i Danmark.
For den opmærksomme læser kan vi opsummere kommissionens skriv således
Fiskerne skal tvinges til at omstille sig til teknologier, der ikke findes, fiskernes årsregnskab bliver smadret og de kommer nok til at tanke i udlandet og sikkert også lande en større del af deres fisk i udlandet.
Resultatet blev som forudsagt
Med disse opmuntrende ord blev ordningen indført og til stor overraskelse blev resultatet som forudsagt.
Læsøs borgmester kom på banen og bemærkede tørt, at det var uheldigt, at hele øens beskæftigelsesgrundlag skulle forsvinde.
Der blev også meget trængsel i Sverige ved tankanlægget, og fiskeauktionerne opdagede lige pludselig, der ikke kom nogle fisk. Den 29. januar havde fiskeauktionen i Hanstholm 0 kg. fisk. Det er ellers en af Europas største fiskeauktioner.
Ingen havde tænkt på de udenlandske fiskere, som jo også lander en masse fisk i Danmark, til glæde for den danske fiskeindustri. Nogle havde forestillet sig, de ikke skulle betale den danske afgift, da det jo er udenlandske fartøjer, der fisker i internationalt farvand udenfor 12 sømils grænsen.
Jesper Kongsted, som er auktionsmester på Hansholm, har opbygget et ry som den bedste fiskeauktion i Nordsøen med de bedste priser. Det har trukket en hel del udenlandske både til. Men den 15. januar kunne Skat så slå fast, at også udenlandske fartøjer skal betale afgift.
Ikke overraskende var fiskere fra Skotland, Norge, Holland med flere ikke så begejstrede for den udlægning og sejlede hjem i stedet for at lande fisk i Hanstholm.
Set i lyset af den kolossale ildebrand, som man helt selvforskyldt havde igangsat, valgte regeringen derfor klogelig at trække afgiften tilbage.
Bureaukratisk køre-rundt-system
I stedet for helt at aflyse katastrofen har man i stedet valgt at opkræve afgiften og derefter tilbagebetale den. Derved får fiskerne stadig incitament til omstilling, må vi forstå.
Derved har vi nu den ’elegante’ løsning, at fiskerne skal betale fuld afgift på 750 kr. per ton CO2, hvorefter de så kan søge om at få 400 kr. tilbage via momsangivelsen. Derved opkræves fiskeren 350kr i afgift, men for at kompensere for dette har man så afsat 860 millioner kroner til at kompensere for de 350 kr. man har opkrævet (5). Det fremgår ikke helt af Skats vejledning, hvordan man søger de sidste 350 kr. retur, men mon ikke vi finder ud af det på sigt.
Hvorfor man ikke bare aflyser afgiften, er uklart, men man mener åbenbart, det er en fordel at opkræve 750 kr. og bagefter bede fiskerne ansøge om at få dem tilbage.
Men dette virvar af opkrævning og køre-rundt-system løser ikke problemet for fiskeriauktionen og arbejdspladserne i industrien, for de udenlandske fiskere kommer ikke tilbage, da de jo ikke bliver kompenseret, men fortsat skal betale.
Jeg har forsøgt at holde en munter tone i artiklen til glæde for læseren, men jeg kender en fisker som hedder Kim, han bor i Hirtshals.
Kim er en meget dygtig fisker, han ved hvornår kulmulerne kommer ind til kysten og hvilken højde garn, som er mest effektiv under de givne vejrforhold. Han kan læse strøm og vind bedre end nogen ansat i hele den offentlige sektor. Kim har hele livet ernæret sig som fisker og har en god økonomi, fordi han er flittig og dygtig.
Kim er gået ud af skolen i 7. klasse og er ord- og talblind, Kim bliver knust under dette bureaukratiske mareridt, som han påtvinges af en total magtarrogance fra København.
Kilder:
1) Microsoft PowerPoint - CO2-afgift for fiskefartøjer MAR2022
3) Krise: Ingen fisk på auktion, fordi skibene nu vælger Hanstholm fra | Thy-Mors LigeHer.nu
4) Skat slår fast: Udenlandske fartøjer skal også betale CO2-afgift - Fiskeri Tidende
5) Notat
6) CO2-afgifter for fiskeri, færgefart og luftfart | Nye regler | skat.dk