Det tyske parlaments budgetudvalg har onsdag godkendt, at der afsættes 10 milliarder euro (op mod 75 milliarder kroner) til erhvervelse af F35-kampfly fra den amerikanske forsvarsgigant Lockheed Martin. Det siger medlemmer af udvalget til Reuters.
Det er et af de første store forsvarsprojekter, hvor Berlin begynder at hente penge fra en særlig fond på 100 milliarder euro (750 milliarder kroner). Den blev oprettet af forbundskansler Olaf Scholz efter Ruslands invasion af Ukraine i februar.
Det var et historisk kursskifte i tysk politik. Det store beløb skal bruges på våben og udstyr til det tyske forsvar, Bundeswehr, som ellers havde været plaget af gammelt og udtjent udstyr efter konstante nedskæringer siden afslutningen på Den Kolde Krig.
Tyskland har planer om at købe i alt 35 af de avancerede kampfly med missiler og andre våben samt udstyr. De første otte fly ventes leveret i 2026.
De amerikanske kampfly skal erstatte de aldrende Tornado-fly, som er de eneste tyske kampfly, som er i stand til at medbringe amerikanske atombomber i tilfælde af krig.
Panavia Tornado-flyene blev introduceret i det tyske luftvåben for over 40 år siden
F35-kampfly er samme fly, som Danmark har valgt at købe foreløbigt 27 af. Det er det største militære indkøb i dansk forsvarshistorie.
Lockheed Martins F-35 bliver anset for at være verdens mest avancerede kampfly. Dets form og særlige belægning gør det vanskeligt at opdage med radar.
Den tyske regering har med planerne opgivet tidligere bekymringer om, at køb af F-35-kampfly kunne modarbejde landets planer om at bygge et fælles europæisk kampfly med Frankrig.
Det er da også tidligere blevet påpeget, at mange af forsvarsalliancen Natos partnere i Europa benytter sig af flyet, der desuden også er i stand til at tale med andre flymodeller under missioner.
Scholz har på et tidspunkt sagt i en tale, at Tyskland frem over vil investere "mere end" to procent af sit bruttonationalprodukt årligt i forsvaret. Det var på samme tidspunkt, at han fik styrket det tyske forsvar med et engangsbeløb på 100 milliarder euro.
Tysklands forsvarspolitik i efterkrigstiden været præget af en tilbageholdende tilgang til forsvar og militær på grund af landets historie.
Kilde: /ritzau/Reuters