Kort Nyt

13.01.23

Flere hemmelige papirer er fundet hjemme hos Biden

Hemmelige dokumenter fra Joe Bidens tid som vicepræsident er fundet i hans hus i Delaware, oplyser rådgiver.
USA's præsident, Joe Biden, har i strid med reglerne haft hemmeligstemplede dokumenter liggende i sit hjem.
USA's præsident, Joe Biden, har i strid med reglerne haft hemmeligstemplede dokumenter liggende i sit hjem.

Det Hvide Hus bekræfter, at der er fundet "et mindre antal" hemmeligstemplede dokumenter på præsident Joe Bidens ejendom i delstaten Delaware.

De er først og fremmest fundet i et opbevaringsrum i Bidens garage i hans hjem i byen Wilmington.

Et enkelt dokument lå i et rum ved siden af.

Det oplyser præsidentens særlige rådgiver, Richard Sauber, torsdag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Dokumenterne stammer fra Bidens tid som vicepræsident. Det var under tidligere præsident Barack Obama fra 2009 til 2017.

Dokumenterne er de samme, som blev omtalt af NBC News onsdag, bekræfter Det Hvide Hus.

Ifølge Richard Sauber er justitsministeriet blevet informeret, og Biden-administrationen samarbejder med relevante myndigheder.

Biden selv siger i en kort kommentar torsdag, at han "samarbejder fuldt ud" med justitsministeriet.

Han tilføjer, at de dokumenter, som hans advokater har fundet, er "et mindre antal", der er fundet i "mit hjem og mit personlige bibliotek".

- Jeg tager klassificerede dokumenter og klassificeret materiale alvorligt, siger Biden.

Det er anden gang i denne uge, det er kommet frem, at der er fundet hemmeligstemplede papirer fra Biden på steder, hvor de ikke burde ligge.

Tidligere på ugen kom det frem, at der er fundet et mindre antal klassificerede dokumenter i et skab hos en tænketank i Washington D.C. Også disse papirer stammer fra Bidens tid som vicepræsident.

Der er tale om knap ti dokumenter, som den 2. november var blevet fundet på Bidens kontor på Penn Biden Center for Diplomacy & Global Engagement.

Biden havde med jævne mellemrum brugt denne kontorplads fra midten af 2017 frem til begyndelsen af hans præsidentkampagne i 2020.

Biden sagde tirsdag, at han er overrasket over fundet i tænketanken, og at han ikke ved, hvad dokumenterne indeholder.

Han vidste heller ikke, at der befandt sig klassificerede papirer i hjemmet i Wilmington. Det oplyser Det Hvide Hus' talsperson, Karine Jean-Pierre, torsdag ifølge Reuters.

I Repræsentanternes Hus siger den nyvalgte republikanske formand, Kevin McCarthy, at han vil have en undersøgelse af sagen.

- Kongressen må undersøge dette, siger han og henviser til en lignende sag, som tidligere præsident Donald Trump er involveret i.

Trumps hjem i Florida blev i sommeren 2022 ransaget af forbundspolitiet FBI.

Han havde opbevaret hemmelige dokumenter på sit feriested og hjem, Mar-a-Lago, efter at han havde forladt Det Hvide Hus i januar 2021.

Det amerikanske justitsministerium er i en særskilt sag i færd med at undersøge den tidligere præsidents håndtering af klassificerede dokumenter.

Kilde: /ritzau/AFP

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter