Kort Nyt

06.01.23

McCarthy lider historisk nederlag i kamp om formandspost

Kampen om at blive Repræsentanternes Hus' formand er nu den længste i 164 år. 20 republikanere stritter imod.
En nervøs Kevin McCarthy (til venstre) så til, mens en tiende afstemningsrunde om formandsposten i Repræsentanternes Hus udspillede sig sent torsdag aften dansk tid.
En nervøs Kevin McCarthy (til venstre) så til, mens en tiende afstemningsrunde om formandsposten i Repræsentanternes Hus udspillede sig sent torsdag aften dansk tid.

For tiende gang i streg tabte republikaneren Kevin McCarthy sent torsdag aften dansk tid en afstemning om at blive formand for Repræsentanternes Hus i USA.

Og kort tid efter tabte han også en 11. runde. Dermed havde han tabt fem afstemningsrunder torsdag alene.

I de to første runder torsdag opnåede han 201 stemmer - en mindre end dagen før. For at blive formand skal han samle opbakning fra 218 medlemmer, da Repræsentanternes Hus består af i alt 435 medlemmer.

Men 20 medlemmer af Det Republikanske Partis yderste højrefløj stritter imod resten af partiet. De frygter blandt andet, at McCarthy vil lave aftaler med Det Demokratiske Parti, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ikke siden 1859 har der været holdt en tiende afstemningsrunde. Dermed er kampen om formandskabet nu den længste i 164 år.

Unavngivne kilder med kendskab til sagen fortalte tidligere torsdag til CNN, at forhandlere mellem McCarthys allierede og modstandere pressede på for at få en aftale i stand inden fredag.

Det skyldtes blandt andet, at mindst fire republikanske medlemmer af Repræsentanternes Hus forlader Washington D.C. fredag på grund af forskellige familiære årsager.

Derfor var håbet, at de kunne få en form for aftale i hus torsdag.

Selv efter at McCarthy angiveligt gik med til store indrømmelser sent onsdag aften lokal tid, lykkedes det ikke at overtale de sidste republikanere til at stemme på ham, skriver CNN.

Under formandskampen i 1859 tog det 44 afstemningsrunder, før republikaneren William Pennington fra New Jersey havde vundet posten.

I alt er det kun sket ved tre lejligheder før Den Amerikanske Borgerkrig fra 1861 til 1865, at der ikke er blevet fundet en formand i første runde. I et af tilfældene i 1856 tog det 133 afstemninger over en periode på to måneder.

Republikanerne har et flertal af pladserne med 222 medlemmer mod Demokraternes 212 medlemmer. Den sidste plads er ubesat, da et medlem døde, få uger efter at han opnåede genvalg.

Samtlige demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus har i alle afstemningsrunder stemt på partifællen Hakeem Jeffries, som repræsenterer delstaten New York.

Natten til fredag dansk tid er medlemmerne gået hver til sit, uden at det er lykkedes at finde en ny formand.

De mødes ifølge CNN igen fredag middag lokal tid - klokken 18.00 dansk tid.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter