Kort Nyt

14.11.22

Nyt job: Venstres Karen Ellemann forlader Folketinget

V-profilen er ny generalsekretær for Nordisk Ministerråd, som hun tidligere har kaldt en "kaffeklub".
Karen Ellemann (V) er fortid i Folketinget. (Arkivfoto).
Karen Ellemann (V) er fortid i Folketinget. (Arkivfoto).

Venstres Karen Ellemann forlader Folketinget, da hun får posten som generalsekretær for Nordisk Ministerråd.

Det oplyser Venstre i en pressemeddelelse.

Ellemann blev genvalgt til Folketinget ved valget 1. november. Hun har siddet i Folketinget for Venstre siden 2007. Hun har bestridt en række ministerposter.

- Jeg er umådelig stolt over den nye opgave, jeg står overfor og glæder mig meget til at stå i spidsen for fremtidens nordiske samarbejde, der i denne tid er vigtigere end nogensinde, skriver Karen Ellemann på Facebook.

- Men det er også med både stort vemod og et kæmpe stik i hjertet, at jeg forlader Folketinget, hvor jeg har været så privilegeret at være folkevalgt medlem for Venstre i 15 år, tilføjer hun.

Nordisk Ministerråd er de nordiske regeringers officielle samarbejdsorgan. Her mødes de nordiske lande for at finde fælles løsninger på områder, hvor det bedre kan betale sig at samarbejde end at løse opgaverne selv.

Karen Ellemann har tidligere kritiseret netop Nordisk Ministerråd og kaldt det for en "kaffeklub". Det gjorde hun i en kommentar i Berlingske i 2013, hvor både Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd blev kaldt "kaffeklubber".

Begge steder ender det med "gode middage, masser af luftige forslag og meget få konkrete resultater".

- I min tid som minister for Nordisk Samarbejde var det en velkendt vittighed, at forskellen på en kamel og Nordisk Råd er, at en kamel kan knokle i 14 dage uden mad og drikke, mens Nordisk Råd kan spise og drikke i 14 dage uden at udrette noget nævneværdigt, skrev Ellemann dengang.

Tingene har dog forbedret sig siden 2013, mener Karen Ellemann i dag.

- Det er sjovt, at man har det med kun at læse en overskrift. Hvis man læste det hele, kunne man se, at det var et langt forsvar og en lang hyldest til netop det nordiske samarbejde, siger Ellemann til TV 2.

- Men det er korrekt, at jeg på det tidspunkt var meget kritisk over for nogle samarbejdsstrukturer i organisationen, som var meget langsommelige, siger hun.

Ellemann tiltræder i sit nye job i begyndelsen af 2023. Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. Hun afløser finske Paula Lehtomäki. Hun har været generalsekretær siden marts 2019.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) glæder sig over, at de nordiske lande er enige om at pege på Ellemann til jobbet.

- Hun har med sin store erfaring fra det nordiske samarbejde den helt rigtige profil til at stå i spidsen for det nordiske regeringssamarbejde, siger Frederiksen i pressemeddelelsen.

Karen Ellemann har blandt andet været minister for nordisk samarbejde. Det var hun senest fra 2016 til 2018.

Hun har også tidligere haft posten som gruppeformand for Venstre. Desuden har hun været medlem Folketingets Præsidium, altså Folketingets ledelse.

Venstre fik et skidt valg 1. november. Partiet gik 10 procentpoint tilbage og landede på 13,3 procent af stemmerne. Dermed gik Venstre fra 43 til 23 mandater sammenlignet med forrige valg i 2019.

Ellemann fik selv 8716 personlige stemmer. Hun erstattes i Folketinget af Kim Valentin. Han sad i Folketinget fra 2019 til 2022, men blev ikke genvalgt. Med sine 1565 personlige stemmer endte han som 1. suppleant for Ellemann og gør dermed hurtigt comeback i Folketinget.

Kim Valentin var ellers på vej til Bruxelles og Europa-Parlamentet. Her skulle han overtage pladsen fra Linea Søgaard-Lidell (V), som er blevet valgt ind i Folketinget og derfor stopper i parlamentet.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter