Kort Nyt

19.01.23

Pia Olsen Dyhr truer regeringen med rød bog: Overhold aftalerne

SF-formanden vil have regeringen til at overholde aftaler fra Det Nationale Kompromis om forsvar og sikkerhed.
Pia Olsen Dyhr (tv.) er stærkt kritisk over for den måde, regeringen har koblet afskaffelsen af store bededag sammen med de kommende forhandlinger om et forsvarsforlig. (Arkivfoto).
Pia Olsen Dyhr (tv.) er stærkt kritisk over for den måde, regeringen har koblet afskaffelsen af store bededag sammen med de kommende forhandlinger om et forsvarsforlig. (Arkivfoto).

Kan man stole på SVM-regeringen? Det spørgsmål stiller SF's formand, Pia Olsen Dyhr, direkte torsdag formiddag under debat i Folketingssalen.

Skydeskive er Socialdemokratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, som fra Folketingets talerstol indledte torsdagens lange redegørelse fra regeringen, som ventes at vare til sent på aftenen.

- Kan vi stole på de aftaler, der er indgået, de forlig, der er indgået, de nationale kompromiser, lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

Hun hentyder til, at regeringen har vredet armen om på de ni andre partier i Folketinget.

Det er sket ved at kræve, at de accepterer regeringens forslag om at afskaffe store bededag som helligdag for at komme med i forhandlingerne om det kommende forsvarsforlig.

Fredag i sidste uge satte forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) trumf på, da han gav de øvrige partier én uge til at bestemme sig.

Beskeden fra forsvarsministeren var klar: accepter afskaffelsen af store bededag som finansiering af forsvarsudgifterne, eller I er ude af forhandlingerne om forsvarsforliget. Fristen udløber fredag.

Det er slet ikke i orden, mener den samlede opposition, som er gået sammen om alternative forslag til at finansiere de stigende forsvarsudgifter, som regeringen ønsker at bruge pengene fra store bededag til.

Pia Olsen Dyhr siger, at partierne bag "Nationalt Kompromis om dansk sikkerhedspolitik" fra marts sidste år aftalte, at de skulle være sammen om at indgå det forsvarsforlig, der skal forhandles på plads i år.

Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative var med i kompromiset.

Hun beskylder regeringen for at være i gang med at begå aftalebrud.

- Jeg vil gerne høre ordføreren, om man stadig står på Det Nationale Kompromis og de aftaler, vi har indgået, og de ting, der blev sagt i rummet.

- Jeg citerer ikke fra dem, siger Pia Olsen Dyhr, inden hun afleverer en slet skjult trussel.

- Det kunne jo være, at jeg blev fristet til at citere det, der står i min lille røde bog her, hvis man ikke snart begynder at sige, at vi selvfølgelig overholder det nationale kompromis, siger SF-formanden.

Christian Rabjerg Madsen har svært ved at forstå kritikken.

- Regeringen har sagt, at vi tager positivt ned, at der er kommet alternativ finansiering på bordet og vil drøfte det med partierne, siger han.

S-ordføreren fastslår, efter at være blevet adspurgt af De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, at regeringen går efter at lande et bredt forsvarsforlig.

- Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at det er Socialdemokratiets og regeringens helt klare ambition, at vi lander et bredt forsvarsforlig.

- Det vil være bedst for Danmark, bedst for Forsvaret, og det vil være det rigtige svar i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i, siger Christian Rabjerg Madsen.

- Den sidste melding er jeg enormt glad for, siger Martin Lidegaard.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) sagde torsdag morgen, at regeringen kommer til at afskaffe store bededag som helligdag uanset hvad.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter