Kort Nyt

28.11.22

Taliban i Pakistan afslutter våbenhvile og giver ordre til angreb

Regionale kommandanter har fået besked på at afslutte våbenhvile og udføre angreb over hele Pakistan.
Luftfoto af Mingora i det nordlige Pakistan, hvor Pakistansk Taliban (TTP) har gennemført angreb og vundet terræn, efter at det afghanske Taliban er kommet til magten i nabolandet.
Luftfoto af Mingora i det nordlige Pakistan, hvor Pakistansk Taliban (TTP) har gennemført angreb og vundet terræn, efter at det afghanske Taliban er kommet til magten i nabolandet.

Pakistansk Taliban (TTP) har givet regionale kommandanter ordre til at afslutte en våbenhvile og udføre angreb over hele landet. Det siger en talsmand for bevægelsen.

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) er en separat og selvstændig bevægelse i forhold til Taliban i Afghanistan, men den har samme islamistiske ideologi.

TTP har stået bag dusinvis af voldelige angreb og har forvoldt hundredvis af menneskers død i Pakistan, siden den opstod i 2007.

- Eftersom de militære operationer mod mujahedinkrigere fortsætter i flere områder, er det afgørende, at de lokale grupper angriber, hvor de kan, i hele landet, hedder det i erklæringen.

Erklæringen kommer, efter at pakistanske sikkerhedsstyrker har gennemført en offensiv mod TTP i provinsen Khyber Pakhtunkhwa i det nordlige Pakistan.

Taliban i Pakistan har i en periode haft kontrol over store områder i det svært tilgængelige grænseområde, hvor det har indført en radikal version af islamisk lovgivning. Men bevægelsen blev fordrevet og flygtede ind i Afghanistan fra 2010.

I juni erklærede gruppen våbenhvile på ubestemt tid med regeringen i Islamabad. I den periode var der meldinger om betydelige fremskridt i fredsforhandlinger mellem den pakistanske regering og TTP.

Efter at det afghanske Taliban tog magten i nabolandet i august sidste år, klagede Pakistan over gentagne angreb fra TTP, specielt i bjerglandskabet langs grænsen til Afghanistan.

De pakistanske myndigheder anklager også Taliban i nabolandet for at tillade TTP at bruge afghansk territorium ved angreb på mål inde i Pakistan.

/ritzau/AFP
Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter