Kort Nyt

13.11.22

USA-analytiker: Kolossalt stor sejr for Demokraterne

Selv hvis Republikanerne vinder senatorvalget i Georgia i december, har demokraterne sikret flertal i Senatet.
Med en sejr til Demokraterne ved senatsvalget i Nevada, har partiet sikret sig flertal i Senatet de kommende to år. "Kolossalt stor" sejr, lyder det fra analytiker. (Arkivfoto).
Med en sejr til Demokraterne ved senatsvalget i Nevada, har partiet sikret sig flertal i Senatet de kommende to år. "Kolossalt stor" sejr, lyder det fra analytiker. (Arkivfoto).

Senatorvalget i delstaten Nevada endte med en sejr til den demokratiske kandidat Catherine Cortez Masto. Dermed har Demokraterne sikret sig et flertal i Senatet de næste to år.

Det er en "kolossalt stor" sejr til Demokraterne, lyder det fra Anders Agner, der er USA-analytiker og redaktør på Kongressen.com.

- Ved at vinde senatsvalget i Nevada er de sikre på at fastholde flertallet i Senatet, uanset hvordan omvalget i Georgia den 6. december kommer til at gå, siger han.

Valgresultatet i delstaten Georgia var så tæt, at der skal være genvalg i starten af næste måned.

Men selv hvis Republikanerne vinder det, vil Demokraterne kunne sikre sig flertal i Senatet, fordi den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, vil være tungen på vægtskålen, hvis en afstemning ender lige.

Som det ser ud lige nu, har Demokraterne 50 sæder, mens Republikanerne har 49.

Lykkes det for Demokraterne at få 51 sæder med en sejr i Georgia, er partiet ikke længere lige så afhængigt af en senator som Joe Manchin fra West Virginia.

En demokratisk senator, der har "gjort livet ganske besværligt for Joe Biden de forgangne to år".

Samtidig sikrer man med et absolut flertal en bedre position ved næste valg, fortæller Anders Agner.

Traditionelt set går en præsidents parti tilbage ved et midtvejsvalg, men præsident Joe Biden har leveret et valgt, der er langt stærkere, end det var forventet.

- Men der må man sige, at med senatssejren i Nevada, så er Biden og Demokraterne sikre på mindst at holde fast flertallet, og der er endda mulighed for, at de kan udbygge deres flertal om en lille måneds penge, siger Anders Agner.

Selv om det ser ud til, at Republikanerne får flertal i Repræsentanternes Hus, der er Kongressens andet kammer, kalder Anders Agner det for en meget stærk præstation af Demokraterne.

Og det er noget, der styrker Biden og partiets position forud for det næste præsidentvalg i 2024.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter