Artikel

28.10.21

Skattekroner gik til klimaevent med ekstremister, der bryder loven

Lokaludvalg under Københavns Kommune har arrangeret og sponsoreret en klimafestival med deltagelse af Extinction Rebellion, der er kendt for systematiske lovbrud. Det skal vi aldrig gøre igen, siger konservativ udvalgsformand, mens arrangøren forsvarer valget.
Foto: Amager Klima- og Demokratifestival (ikke fra omtalte workshop)
Foto: Amager Klima- og Demokratifestival (ikke fra omtalte workshop)

“Nej, det synes jeg selvfølgelig ikke som god konservativ, at vores penge skal gå til. Jeg vidste ikke, at Extinction Rebellion var med før selve dagen, og der var det for sent at gøre noget ved,” siger Susanne Møller, formand for Amager Øst Lokaludvalg, når hun tænker tilbage på Amager Klima- og Demokratifestival 26. september, hvor hun oplevede et uventet besøg på Øresundsvej.

Den radikale gruppe Extinction Rebellion er kendt for at bruge ulovlige metoder i klimaets navn, for eksempel ved at blokere trafikken på Langebro og H.C. Andersens Boulevard i København med en stribe anholdelser til følge. Men som Venstre-politikere hæftede sig ved på festivaldagen, stod aktivisterne nu klar på Børnenes Plads med “en workshop om civil ulydighed og hvorfor det er nødvendigt, når man skal råbe politikerne op“. Det var ikke det, som Susanne Møller havde forestillet sig, at hun skulle beværte og legitimere som lokaludvalgsformand:

“Der er andre medlemmer, der har været nedsat i en arbejdsgruppe, og så har jeg som formand selvfølgelig ikke blandet mig i deres arbejde. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, de kunne finde på det her,” siger Susanne Møller. 

Civil ulydighed blev da nævnt
Lokaludvalgene i København er indført som nærdemokratiske organer i den store kommune. Udvalgene består dels af aktive fra foreningslivet og dels af partipolitisk udpegede personer som Susanne Møller fra Konservative, hvor hun også er kandidat til kommunalvalget. Lokaludvalgene uddeler penge til aktiviteter i deres nærområder og sætter somme tider gang i egne projekter, eventuelt i samarbejde med andre lokaludvalg eller foreninger. 

Sådan et projekt var Amager Klima- og Demokratifestival, hvor et stort flertal (18-3) i Amager Øst stemte for en bevilling på 50.000 kroner efter først at have forkastet en indstilling om 95.000 kroner. Til det møde var Extinction Rebellions deltagelse ikke på dagsordenen, men da festivalen kom, deltog de på opfordring og med glæde. Det fortæller Oskar, der stod i organisationens workshop til festivalen: 

“Vi blev spurgt af Amager Klima- og Demokratifestival, om vi ville deltage med en bod og en workshop. Det sagde vi selvfølgelig ja tak til, for det er to emner, der ligger os nært, og som vi bruger al vores energi på. Vi fik en bod og en plads på programmet til en samtale om aktivisme generelt, og der tog vi meget udgangspunkt i folks egne erfaringer med aktivisme og klimasagen. Men jo, civil ulydighed blev da nævnt,” siger Oskar, hvis fulde navn er redaktionen bekendt. 

Rikke Lauritsen, der er udpeget af SF som suppleant til Amager Øst Lokaludvalg, var med til at arrangere hele forløbet. Hun undrer sig over, at det skulle være så uacceptabelt med Extinction Rebellions deltagelse blandt de mange andre deltagere. 

”Temaet er demokrati og klima bredt. Vi vil gerne have repræsentanter fra alle de politiske partier og så mange grønne aktører som muligt, lokale og globale. Derfor har vi ikke en firkantet definition af hverken demokrati eller klima, og vi går ikke ind og afviser Extinction Rebellion, fordi de mener, at civil ulydighed er nødvendigt,” siger Rikke Lauritsen. 

Hvor grænsen skal gå 
Hermed er klima- og demokratifestivalen selv blevet til en demokratisk problemstilling, en måned efter den blev afholdt. Anledningen er, at Amager Øst Lokaludvalg i aften torsdag 28. oktober skal evaluere klimafestivalen med henblik på fremtidige udgaver af begivenheden, som debuterede i 2019. 

I arbejdsgruppens egen evaluering, som Kontrast har fået udleveret, fremgår Extinction Rebellions workshop som et eksempel på, at det er lykkedes at få input fra meget forskellige aktører. Formand Susanne Møller ønsker på sin side at forebygge, at Extinction Rebellion og lignende aktører dukker op i fremtidige events under lokaludvalget. 

“Det, vi kan gøre nu, er at være opmærksomme på, at vi næste gang skriver ind i rammen for sådan et projekt, at noget lignende ikke kan forekomme. Det er vigtigt, at vi har mange politiske partier og stemmer med i den slags arrangementer, men grænsen skal gå ved politiske aktører, der bryder loven,” siger Susanne Møller. 

Rikke Lauritsen ser igen anderledes på sagen, også i lyset af at der netop er tale om en festival med demokratiet på dagsordenen:

“Det er et spændende spørgsmål i den demokratiske debat, om deres metoder er en okay måde at gøre det på. Vi går ikke ind og legitimerer eller delegitimerer nogen. Amager Fælleds Venner har også nogle andre måder at gå til tingene på, men vi har prøvet at dække hele det politiske og organisatoriske spektrum for at gøre plads for den mest nuancerede debat om den nødvendige klimahandling. Når Extinction Rebellion er med, kan folk netop komme og diskutere, om det er rimeligt for eksempel at stoppe trafikken på Langebro,” siger SF’eren.

Amager Klima- og Demokratifestival blev også støttet af øens andet lokaludvalg, Amager Vest, med det fulde beløb 95.000 kroner. Her er der ikke nogen evaluering planlagt, oplyser udvalgets sekretær. Ud over de to lokaludvalg bidrog Områdefornyelsen Sundby og Miljøpunkt Amager til at arrangere festivalen, som fik sin debut i 2019 og blev corona-aflyst i 2020.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter