Debat
Morten Okkels

03/3/23

Opgør med objektiv journalistik er venstreorienteret kodesprogMorten Okkels: Når journalister siger, at de vil gøre op med tilstræbt objektivitet, handler det i praksis om at sætte scenen for wokepolitisk aktivisme.
Artikel
Morten Okkels

01/3/23

DD støtter tørklædeforbud for elever – men ikke for lærereDanmarksdemokraterne indtager en mellemposition i forhold til tørklæder i skolen. Halvhjertet politik, mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.
Debat
Morten Okkels

28/2/23

Dansk Folkeparti kæmper for bededagsfri i kommunerDF vil indføre fridag for kommunalt ansatte, efter regeringen har afskaffet Store Bededag. Det første forslag er allerede på bordet i København.
Anmeldelse
Morten Okkels

21/2/23

Velfortalt insiderbog med lidt for lovende titelSimon Emil Ammitzbøll-Billes nye bog er medrivende, når den er bedst, men der mangler altså noget. Morten Okkels anmelder ’Insider: Fire år med Løkke’.
Debat
Morten Okkels

19/2/23

Magtens sprog: Den nødvendige politik er fis og blålysMorten Okkels har igen hørt magtens kvinder og mænd tale om “det nødvendige”. Nu må det være slut med det forløjede ævl, skriver han.
Debat
Morten Okkels

14/2/23

Når alt er politisk, bliver det politiske altMorten Okkels: Dækningen af Super Bowl viste, hvordan sport ligesom alt andet sander til i identitetspolitik, indtil sagen ikke længere handler om sagen.
Anmeldelse
Morten Okkels

13/2/23

Kedelig prins skriver kedelig bogMorten Okkels: Der er ikke rigtig nogen gode grunde til at læse prins Harrys ‘Reserven’, andet end hvis du er meget interesseret i kongelige penisser.
Anmeldelse
Morten Okkels

12/2/23

Fin fortælling om farlig fartblindhedMorten Okkels er godt tilfreds med Jacob Marks ‘Fartblind’, en hudløst ærlig skildring af succes og stress, der er gået hånd i hånd for den unge SF-politiker. Den rummer kun en mangel.
Artikel
Morten Okkels

09/2/23

Minister om kønskrav til dommere: ”Det er jo fast praksis”Liberal Alliances Sólbjørg Jakobsen gik justitsministeren på klingen efter Kontrast-artikel om, at danske dommere blev afvist af Menneskerettighedsdomstolen for at være mænd.
Artikel
Morten Okkels

04/2/23

Abortfejring: “Vi skal jo ikke sidde og debattere med os selv”En ny alliance vil angivelig rumme brede positioner og slå et slag for bred dialog om abort. Men hvorfor inddrager de så ikke nogen, der mener det modsatte? Vi talte med Sex & Samfund.
Analyse
Morten Okkels

17/1/23

Nu gælder det også om at tælle til 60Morten Okkels: Oppositionens mulighed for at sende lovgivning til folkeafstemning har igen en rolle at spille i dansk politik – selv hvis ikke den aktivt bruges.
Debat
Morten Okkels

15/1/23

Sådan får du folk til at skifte meningEt tilfældigt møde med en uenighed om Rasmus Paludan fik Morten Okkels til at overveje de mekanismer, der kan få folk til at skifte mening politisk. Læs hans essay her.
Anmeldelse
Morten Okkels

12/1/23

Cavling-vinderen fortjener sin ære og hæder‘Det levende bevis’ er en fortrinlig fortælling om mennesker, som tilsyneladende er svigtet af retssystemet. Morten Okkels har hørt P1-serien.
Artikel
Morten Okkels

15/12/22

Oplysning til udlandet om DanmarkStefan K. Sløk-Madsens bog vil gøre op med myter om Danmark – og han blev selv mere nationalt bevidst af at skrive ‘Danish Capitalism in the 20th Century’.
Artikel
Morten Okkels

09/12/22

“Helt konkret burde blå blok juble over Inger Støjberg”Kommentator, forfatter og præst Henrik Gade Jensen tager de historiske briller på i sin analyse af den borgerlige status og mulige valgsejr. Blå partier skal tage ved lære af den borgerlige succes fra 2001 og siden. De bør arbejde med Støjberg, som Fogh gjorde med Pia Kjærsgaard. Og ingen må undervurdere stemmen fra provinsen, siger Gade Jensen til Kontrast.
Debat
Morten Okkels

29/11/22

Så kom de woke også efter NissebandenMorten Okkels: Go’ aften Live mandag blev et nyt eksempel på medieskævhed. Identitetspolitikken fik fri leg på TV 2 med Trads og Skadegård i frontlinjen.
Debat
Morten Okkels

27/11/22

Bureaukrati skaber spændende læsningMorten Okkels ser på Kafka, Orwell med flere og eksempler på, hvordan bureaukrati er et mål og et middel i deres bøger. Den litterære vinkel på temaugen.
Artikel
Morten Okkels

21/11/22

Hvor kommer alt det bureaukrati fra?Alle statsministre vil gøre op med statsligt bureaukrati. Hvorfor er det her så alligevel? CEPOS’ Martin Ågerup giver sit bud som start på Kontrasts temauge.
Analyse
Morten Okkels

13/11/22

Det bedste valgsystem er stadig uperfektMorten Okkels: Det er en udbredt opfattelse, at i det bedste demokrati flugter antallet af stemmer nødvendigvis med antallet af mandater. Lad os udfordre tanken lidt.
Artikel
Morten Okkels

03/11/22

Rød blok dominerer stadig på JournalisthøjskolenEnhedslisten er fortsat det største parti, og de røde partier høstede samlet 71,7 procent af stemmerne til prøvevalg for de journaliststuderende i Aarhus.
Artikel
Morten Okkels

01/11/22

Spankulyse fra en valgaftenMens vi venter på at se, hvem der regerer landet, og med hvem, spankulyserer Morten Okkels fra Christiansborg.
Artikel
Morten Okkels

26/10/22

Lev med det! Minkavlere fører kampagne mod statsministerenDanske Minkavlere har købt busreklamer med Mette Frederiksens vending ‘Lev med det’. Det er en sjov gimmick, men det er ikke kun for sjov, understreger minkformand.
Analyse
Morten Okkels

23/10/22

Sådan er der forskel på møgsagerMorten Okkels svarer på, hvorfor Søren Pape Poulsen er meget hårdere ramt af sine fejl end Alex Vanopslagh. Det handler især om, hvordan medier virker.
Analyse
Morten Okkels

21/10/22

De nordatlantiske mandater er jokere i magtspilletGrønland og Færøerne er med til at afgøre regeringsmagten, og personlige forhold kan være nok så vigtige for deres støtte som politisk ideologi. Morten Okkels fortæller.
Analyse
Morten Okkels

19/10/22

Hundefløjten: “Almindelige danskere” er politisk kodesprogMorten Okkels: Hvad mener politikerne i virkeligheden, når de taler om almindelige danskere? Ja, det er en appel til middelklassen, men mere kompliceret end det.
Debat
Morten Okkels

04/10/22

Journalister skal ikke ophøje følelser til sandhedMorten Okkels ser på beretninger om førtidspensionister, der angiveligt får svært ved at betale deres medicinregninger. Men der er noget, der ikke stemmer. Det er dårlig journalistik, selv for regional-tv, når følelser bliver til sandhed, og opklarende spørgsmål udebliver.
Video
Morten Okkels

17/9/22

Voksenbord og borgerlighed: Henrik Dahls oplæg på KontrastLA-politiker, sociolog og forfatter Henrik Dahl har besøgt Kontrast i anledning af vores temauge om borgerlige visioner. Han fortalte om sin kommende bog, ‘Ved voksenbordet – om den kvælende midte i dansk politik’, og hvilke tanker der ligger bag. Her bringer vi optagelsen fra oplægget.
Debat
Morten Okkels

28/8/22

Skæv mediedækning slog til igen efter konservativt skatteudspilMorten Okkels: Medierne dækker økonomi og fordelingspolitik, som om folks penge i udgangspunktet tilhører staten. Det viste sig igen med det konservative skatteudspil. Ikke bare på Danmarks Radio, men også i Jyllands-Posten.
Artikel
Morten Okkels

18/8/22

Derfor blev Dansk Regnbueråd ikke inviteret til LGBT+-debatKontrast har været til Fluid Festival for at følge en debat om det, som kaldes anti-LGBT+-bevægelsen i Danmark. Det var samtidig en anledning til at få vendt, om der er for mange kønspolitiske diskussioner, hvor alle parter er feminister og enige om alt det væsentlige.
Debat
Morten Okkels

14/7/22

Gør det modsatte af DSB og få succes med altMorten Okkels har været i nærkontakt med DSB’s nyindførte billetsystem til cykler. Hvis DSB var et fly, ville ingen turde flyve, og oplevelsen har affødt raseri, frustration samt resignation. Men den har samtidig inspireret til 12 nye regler for succes i livet.
Debat
Morten Okkels

10/7/22

Velfærdssatire fra 1959 fortæller om borgerlige problemer i dagMorten Okkels: ‘Vi er alle sammen tossede’ er den bedste filmsatire over den danske velfærdsstat nogensinde. I dag ville den næppe blive lavet, og forklaringen på det siger noget væsentligt om udviklingen siden 1950’erne. Ikke bare i kunstens verden, men i hele samfundet.
Artikel
Morten Okkels

06/7/22

CEPOS-udspil om ny kontanthjælp: Mindre satser, mere enkelhedDen borgerlig-liberale tænketank CEPOS har fremlagt sit bud på fremtidens kontanthjælp, der bygger videre på arbejdet i S-regeringens egen kommission. Idéen er at bevare det bedste og udskifte det værste, som CEPOS ser det. Men hvad kan der være galt i at målrette penge til børns fritid? Kontrast talte med cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Debat
Morten Okkels

30/6/22

Det er 2022 og tid til opgør med årstalstricketMorten Okkels ser nærmere på det retoriske kneb, at man kommer med et politisk budskab samtidig med at erklære, hvilket år det er. Hvad er det egentlig, der foregår, når årstalstricket folder sig ud?
Analyse
Morten Okkels

02/6/22

Det uforbeholdne ja – dagen derpåVar det kun sympati med Ukraine, der sikrede det klare ja denne onsdag, og hvad betyder det for fremtiden? Morten Okkels gør status over danskere, politikere og Europa, efter det første danske EU-forbehold blev elimineret med et brag.
Debat
Morten Okkels

26/5/22

Når djævelen hvisker DR i øretMorten Okkels: Måske skyldes Danmarks Radios enorme flop ‘Ellen imellem’ i virkeligheden en mystisk hviskende djævel, der frister mediefolk til usaglig medieformidling og elendige undskyldninger? Lad os kalde denne vanvittige teori for satire til gavn for en dybere sandhed.
Debat
Morten Okkels

22/5/22

C.S. Lewis har djævelsk gode pointer – også til nutidenMorten Okkels genbesøger C.S. Lewis’ skrifter om den dæmoniske rådgiver Screwtape, der har fået sig en ny genoversættelse på dansk under titlen ‘Dæmoniske breve’. Tankevækkende, morsomt og stadig aktuelt, mener Kontrasts redaktionssekretær.
Artikel
Morten Okkels

12/5/22

SDU-rektor beklager nedtagelse af studerendes Muhammed-plakaterDer er ikke regler på Syddansk Universitet, der forbyder at reklamere for en event med Muhammed-tegninger. Derfor er det “stærkt beklageligt”, at Konservative Studerendes plakater med Kurt Westergaards karikatur af profeten alligevel blev taget ned, siger rektor Jens Ringmose.
Debat
Morten Okkels

11/5/22

Forkast “det falske vi” – og alle dets belastende slægtningeMorten Okkels: Hvorfor siger folk “vi” uden at mene dem selv? Det er tid til endnu et opgør med ulideligt politisk debatsprog, både i form af “det falske vi” og begrebets kedelige fætter, “det forlorne man”. Undervejs viser det sig også, hvordan klichéen “jeg skammer mig over at være dansker” fungerer retorisk.
Anmeldelse
Morten Okkels

30/4/22

Stor skakhistorie er en drøj omgang på filmStefan Zweigs ‘Schachnovelle’ om skak, krig og sindssyge har været ekstremt svær at overføre til Phillipp Stölzls film. Resultatet er godkendt, men filmens største værdi er nok at introducere bogen for et nyt publikum, mener redaktionssekretær Morten Okkels.
Debat
Morten Okkels

27/4/22

Tag dig i agt for politiske stopordMorten Okkels går i kødet på stopord, som egner sig til at sløre den kritiske sans hos både journalister og borgere generelt. Det er begreber som lighed, ligestilling, integration, grøn og demokratisk. Vær bevidst om stopord som retoriske våben på en kampplads.
Video
Morten Okkels

24/4/22

Hvad er din vej frem, Søren Pape?Den konservative partiformand gæster Interviewet med Mikkel Andersson. Her kan du se Søren Pape Poulsens svar på, hvad borgerlighed er, i hvor høj grad identitetspolitik er en trussel, og om K-formanden vil erklære sig klar til at være den næste borgerlige statsminister.
Analyse
Morten Okkels

20/4/22

Rigdom, ulighed og hvordan de skifter betydningMorten Okkels: Rigdom er ikke bare rigdom, og ulighed er ikke bare ulighed. Venstrefløjen har haft held til at definere og redefinere begreberne, og offentligheden har fulgt med for ukritisk. Lad os se på, hvordan det gik til.
Artikel
Morten Okkels

10/4/22

CEPOS: Klima er ikke verdens største problemØkonomisk frihed er vigtigere for velstand end temperatur, og vi behøver ikke være voldsomt skræmte over den nye klimastatus fra FN, siger analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen. Kontrast har talt med ham om hans nylige studie og bud på løsninger.
Debat
Morten Okkels

04/4/22

Velkommen i temaugen om energi og klimaTema: Krydsfeltet mellem energi-, klima- og sikkerhedspolitik er blevet et politisk tema for det 21. århundrede. I denne uge vil Kontrast vinkle på problemer og løsninger set fra det borgerlige perspektiv.
Video
Morten Okkels

01/4/22

Ungdomspartier og ekstreme foreninger: Hvor går grænsen?Tidligere formand for Konservativ Ungdom Anders Storgaard var med til at omstøde KU’s planer om at forbyde medlemmer at være med i LGBT+ Danmark. Siden har Malte Larsen og Nye Borgerliges Ungdom adopteret idéen. Vi spørger de to, hvornår den slags forbud giver mening.
Debat
Morten Okkels

16/3/22

Mediekritik: Når journalister er forelskede i sig selvMorten Okkels: Journalisternes glæde ved journalister og folk, der ligner journalister, har aldrig været større end nu. Den eksisterer både åbenlyst og subtilt, lige fra Danmarks Radio til sexklubben.
Debat
Morten Okkels

15/3/22

Jeg hader historien om den grimme ællingMorten Okkels: Hvor fedt er et eventyr, hvor det baner vejen for en lykkelig slutning, at helten omfavner sin elendighed og erklærer sig uværdig til at leve? Det handler ikke kun om H.C. Andersens værste historie, men også hans måske bedste. Og om tilgang til livet.
Video
Morten Okkels

13/3/22

Paneldebat: Åndsfrihed på universiteterneHvilke strategier kan man følge for at sikre den frie tanke og det frie ord i akademia i en tid præget af identitetspolitik og cancel culture? Dette og mere hører vi om i den afsluttende debat fra høringen på Christiansborg.
Video
Morten Okkels

12/3/22

Morten Hesseldahl: Venstre og højre bør stå sammen imod identitetspolitikDit køn eller etnicitet er ikke noget, der styrker dit argument, understreger Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl. Det er nødvendigt at tale identitetspolitikken imod, for ellers risikerer vi, at hele åndslivet skrider, mener han.
Video
Morten Okkels

11/3/22

Hans Hauge: “Det her minder frygtelig meget om 70’erne”Når universitetet ændrer sig, følger indholdet på universitetet med, konstaterer lektor emeritus Hans Hauge. Engang blev akademia et forum for marxisme, og nu er det identitetspolitikken, der vinder frem. Men måske er der håb endnu?