Artikel
Morten Okkels

21/11/22

Hvor kommer alt det bureaukrati fra?Alle statsministre vil gøre op med statsligt bureaukrati. Hvorfor er det her så alligevel? CEPOS’ Martin Ågerup giver sit bud som start på Kontrasts temauge.
Analyse
Morten Okkels

13/11/22

Det bedste valgsystem er stadig uperfektMorten Okkels: Det er en udbredt opfattelse, at i det bedste demokrati flugter antallet af stemmer nødvendigvis med antallet af mandater. Lad os udfordre tanken lidt.
Artikel
Morten Okkels

03/11/22

Rød blok dominerer stadig på JournalisthøjskolenEnhedslisten er fortsat det største parti, og de røde partier høstede samlet 71,7 procent af stemmerne til prøvevalg for de journaliststuderende i Aarhus.
Artikel
Morten Okkels

01/11/22

Spankulyse fra en valgaftenMens vi venter på at se, hvem der regerer landet, og med hvem, spankulyserer Morten Okkels fra Christiansborg.
Artikel
Morten Okkels

26/10/22

Lev med det! Minkavlere fører kampagne mod statsministerenDanske Minkavlere har købt busreklamer med Mette Frederiksens vending ‘Lev med det’. Det er en sjov gimmick, men det er ikke kun for sjov, understreger minkformand.
Analyse
Morten Okkels

23/10/22

Sådan er der forskel på møgsagerMorten Okkels svarer på, hvorfor Søren Pape Poulsen er meget hårdere ramt af sine fejl end Alex Vanopslagh. Det handler især om, hvordan medier virker.
Analyse
Morten Okkels

21/10/22

De nordatlantiske mandater er jokere i magtspilletGrønland og Færøerne er med til at afgøre regeringsmagten, og personlige forhold kan være nok så vigtige for deres støtte som politisk ideologi. Morten Okkels fortæller.
Analyse
Morten Okkels

19/10/22

Hundefløjten: “Almindelige danskere” er politisk kodesprogMorten Okkels: Hvad mener politikerne i virkeligheden, når de taler om almindelige danskere? Ja, det er en appel til middelklassen, men mere kompliceret end det.
Debat
Morten Okkels

04/10/22

Journalister skal ikke ophøje følelser til sandhedMorten Okkels ser på beretninger om førtidspensionister, der angiveligt får svært ved at betale deres medicinregninger. Men der er noget, der ikke stemmer. Det er dårlig journalistik, selv for regional-tv, når følelser bliver til sandhed, og opklarende spørgsmål udebliver.
Video
Morten Okkels

17/9/22

Voksenbord og borgerlighed: Henrik Dahls oplæg på KontrastLA-politiker, sociolog og forfatter Henrik Dahl har besøgt Kontrast i anledning af vores temauge om borgerlige visioner. Han fortalte om sin kommende bog, ‘Ved voksenbordet – om den kvælende midte i dansk politik’, og hvilke tanker der ligger bag. Her bringer vi optagelsen fra oplægget.
Debat
Morten Okkels

28/8/22

Skæv mediedækning slog til igen efter konservativt skatteudspilMorten Okkels: Medierne dækker økonomi og fordelingspolitik, som om folks penge i udgangspunktet tilhører staten. Det viste sig igen med det konservative skatteudspil. Ikke bare på Danmarks Radio, men også i Jyllands-Posten.
Artikel
Morten Okkels

18/8/22

Derfor blev Dansk Regnbueråd ikke inviteret til LGBT+-debatKontrast har været til Fluid Festival for at følge en debat om det, som kaldes anti-LGBT+-bevægelsen i Danmark. Det var samtidig en anledning til at få vendt, om der er for mange kønspolitiske diskussioner, hvor alle parter er feminister og enige om alt det væsentlige.
Debat
Morten Okkels

14/7/22

Gør det modsatte af DSB og få succes med altMorten Okkels har været i nærkontakt med DSB’s nyindførte billetsystem til cykler. Hvis DSB var et fly, ville ingen turde flyve, og oplevelsen har affødt raseri, frustration samt resignation. Men den har samtidig inspireret til 12 nye regler for succes i livet.
Debat
Morten Okkels

10/7/22

Velfærdssatire fra 1959 fortæller om borgerlige problemer i dagMorten Okkels: ‘Vi er alle sammen tossede’ er den bedste filmsatire over den danske velfærdsstat nogensinde. I dag ville den næppe blive lavet, og forklaringen på det siger noget væsentligt om udviklingen siden 1950’erne. Ikke bare i kunstens verden, men i hele samfundet.
Artikel
Morten Okkels

06/7/22

CEPOS-udspil om ny kontanthjælp: Mindre satser, mere enkelhedDen borgerlig-liberale tænketank CEPOS har fremlagt sit bud på fremtidens kontanthjælp, der bygger videre på arbejdet i S-regeringens egen kommission. Idéen er at bevare det bedste og udskifte det værste, som CEPOS ser det. Men hvad kan der være galt i at målrette penge til børns fritid? Kontrast talte med cheføkonom Mads Lundby Hansen.
Debat
Morten Okkels

30/6/22

Det er 2022 og tid til opgør med årstalstricketMorten Okkels ser nærmere på det retoriske kneb, at man kommer med et politisk budskab samtidig med at erklære, hvilket år det er. Hvad er det egentlig, der foregår, når årstalstricket folder sig ud?
Analyse
Morten Okkels

02/6/22

Det uforbeholdne ja – dagen derpåVar det kun sympati med Ukraine, der sikrede det klare ja denne onsdag, og hvad betyder det for fremtiden? Morten Okkels gør status over danskere, politikere og Europa, efter det første danske EU-forbehold blev elimineret med et brag.
Debat
Morten Okkels

26/5/22

Når djævelen hvisker DR i øretMorten Okkels: Måske skyldes Danmarks Radios enorme flop ‘Ellen imellem’ i virkeligheden en mystisk hviskende djævel, der frister mediefolk til usaglig medieformidling og elendige undskyldninger? Lad os kalde denne vanvittige teori for satire til gavn for en dybere sandhed.
Debat
Morten Okkels

22/5/22

C.S. Lewis har djævelsk gode pointer – også til nutidenMorten Okkels genbesøger C.S. Lewis’ skrifter om den dæmoniske rådgiver Screwtape, der har fået sig en ny genoversættelse på dansk under titlen ‘Dæmoniske breve’. Tankevækkende, morsomt og stadig aktuelt, mener Kontrasts redaktionssekretær.
Artikel
Morten Okkels

12/5/22

SDU-rektor beklager nedtagelse af studerendes Muhammed-plakaterDer er ikke regler på Syddansk Universitet, der forbyder at reklamere for en event med Muhammed-tegninger. Derfor er det “stærkt beklageligt”, at Konservative Studerendes plakater med Kurt Westergaards karikatur af profeten alligevel blev taget ned, siger rektor Jens Ringmose.
Debat
Morten Okkels

11/5/22

Forkast “det falske vi” – og alle dets belastende slægtningeMorten Okkels: Hvorfor siger folk “vi” uden at mene dem selv? Det er tid til endnu et opgør med ulideligt politisk debatsprog, både i form af “det falske vi” og begrebets kedelige fætter, “det forlorne man”. Undervejs viser det sig også, hvordan klichéen “jeg skammer mig over at være dansker” fungerer retorisk.
Anmeldelse
Morten Okkels

30/4/22

Stor skakhistorie er en drøj omgang på filmStefan Zweigs ‘Schachnovelle’ om skak, krig og sindssyge har været ekstremt svær at overføre til Phillipp Stölzls film. Resultatet er godkendt, men filmens største værdi er nok at introducere bogen for et nyt publikum, mener redaktionssekretær Morten Okkels.
Debat
Morten Okkels

27/4/22

Tag dig i agt for politiske stopordMorten Okkels går i kødet på stopord, som egner sig til at sløre den kritiske sans hos både journalister og borgere generelt. Det er begreber som lighed, ligestilling, integration, grøn og demokratisk. Vær bevidst om stopord som retoriske våben på en kampplads.
Video
Morten Okkels

24/4/22

Hvad er din vej frem, Søren Pape?Den konservative partiformand gæster Interviewet med Mikkel Andersson. Her kan du se Søren Pape Poulsens svar på, hvad borgerlighed er, i hvor høj grad identitetspolitik er en trussel, og om K-formanden vil erklære sig klar til at være den næste borgerlige statsminister.
Analyse
Morten Okkels

20/4/22

Rigdom, ulighed og hvordan de skifter betydningMorten Okkels: Rigdom er ikke bare rigdom, og ulighed er ikke bare ulighed. Venstrefløjen har haft held til at definere og redefinere begreberne, og offentligheden har fulgt med for ukritisk. Lad os se på, hvordan det gik til.
Artikel
Morten Okkels

10/4/22

CEPOS: Klima er ikke verdens største problemØkonomisk frihed er vigtigere for velstand end temperatur, og vi behøver ikke være voldsomt skræmte over den nye klimastatus fra FN, siger analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen. Kontrast har talt med ham om hans nylige studie og bud på løsninger.
Debat
Morten Okkels

04/4/22

Velkommen i temaugen om energi og klimaTema: Krydsfeltet mellem energi-, klima- og sikkerhedspolitik er blevet et politisk tema for det 21. århundrede. I denne uge vil Kontrast vinkle på problemer og løsninger set fra det borgerlige perspektiv.
Video
Morten Okkels

01/4/22

Ungdomspartier og ekstreme foreninger: Hvor går grænsen?Tidligere formand for Konservativ Ungdom Anders Storgaard var med til at omstøde KU’s planer om at forbyde medlemmer at være med i LGBT+ Danmark. Siden har Malte Larsen og Nye Borgerliges Ungdom adopteret idéen. Vi spørger de to, hvornår den slags forbud giver mening.
Debat
Morten Okkels

16/3/22

Mediekritik: Når journalister er forelskede i sig selvMorten Okkels: Journalisternes glæde ved journalister og folk, der ligner journalister, har aldrig været større end nu. Den eksisterer både åbenlyst og subtilt, lige fra Danmarks Radio til sexklubben.
Debat
Morten Okkels

15/3/22

Jeg hader historien om den grimme ællingMorten Okkels: Hvor fedt er et eventyr, hvor det baner vejen for en lykkelig slutning, at helten omfavner sin elendighed og erklærer sig uværdig til at leve? Det handler ikke kun om H.C. Andersens værste historie, men også hans måske bedste. Og om tilgang til livet.
Video
Morten Okkels

13/3/22

Paneldebat: Åndsfrihed på universiteterneHvilke strategier kan man følge for at sikre den frie tanke og det frie ord i akademia i en tid præget af identitetspolitik og cancel culture? Dette og mere hører vi om i den afsluttende debat fra høringen på Christiansborg.
Video
Morten Okkels

12/3/22

Morten Hesseldahl: Venstre og højre bør stå sammen imod identitetspolitikDit køn eller etnicitet er ikke noget, der styrker dit argument, understreger Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl. Det er nødvendigt at tale identitetspolitikken imod, for ellers risikerer vi, at hele åndslivet skrider, mener han.
Video
Morten Okkels

11/3/22

Hans Hauge: “Det her minder frygtelig meget om 70’erne”Når universitetet ændrer sig, følger indholdet på universitetet med, konstaterer lektor emeritus Hans Hauge. Engang blev akademia et forum for marxisme, og nu er det identitetspolitikken, der vinder frem. Men måske er der håb endnu?
Video
Morten Okkels

10/3/22

Christian Vigilius: “Lige nu bliver en hel generation af akademikere indoktrineret”Konservative Studerendes landsformand fortæller om sin oplevelse af et miljø på universitetet præget af venstreorienteret identitetspolitik. Det fører på sigt også til en splittelse mellem befolkning og akademisk elite, mener Christian Vigilius.
Video
Morten Okkels

10/3/22

Nicolai Foss: Har vi brug for (mere) kulturkamp i forskningen?Forskning handler om viden, og rationalitet skal være i højsædet. Så hvorfor er der ikke flere forskere, der siger fra, når woke aktivister sejler under falsk flag i akademia? Professor Nicolai Foss udlægger problemet og anviser nogle veje frem.
Video
Morten Okkels

08/3/22

Marianne Stidsen: “Jeg er den danske Kathleen Stock”Marianne Stidsen fortæller om sin oplevelse af den ‘cancel culture’, der gik forud for hendes opsigelse som lektor ved Københavns Universitet. Forsvarer vi stadig friheden, spørger Stidsen. Det er andet klip i videoserie fra høring om problemer i akademia.
Video
Morten Okkels

07/3/22

Eva Gregersen: Solidariteten mangler i Muhammed-debatKritik af forskere fra debattør Eva Gregersen: Når man har kollegaer, der er i fare for at blive dræbt for at forsvare demokratiet, hvad ligner det så at fremføre budskabet om, at man ikke selv oplever faren? Første klip fra nylig høring om åndsfrihed på universiteterne på Christiansborg.
Debat
Morten Okkels

02/3/22

Medieskævhed: Journalisternes klichéer trækker til venstreMorten Okkels: Hvorfor er det et problem at tale om “statens husholdningsbudget”, “at falde ud af dagpengesystemet” og lignende? Pressens klichéer både afspejler og forstærker en venstredrejet tendens i nyhedsdebatten.
Video
Morten Okkels

28/2/22

Ytringsfrihed er en historisk undtagelseKontrast møder forfatter og debattør Jacob Mchangama for at tale om ytringsfriheden, som ikke er en given ting, men faktisk byder de fleste imod på et følelsesmæssigt plan. Mchangama er aktuel med ny bog om et evigt aktuelt tema.
Video
Morten Okkels

20/2/22

Ukraine og verdensordenen: Libak mod StøvringAnna Libak og Kasper Støvring har meget forskellige syn på den aktuelle spænding og truende krig mellem Rusland og Ukraine. Det afspejler samtidig to forskellige tilgange til international politik og konflikt, viser det sig her i Interviewet på Kontrast.
Anmeldelse
Morten Okkels

14/2/22

Et mageløst værk om de mærkeligste menneskerHvem havde gættet, hvor vigtigt det var for udviklingen af Vesten at forbyde fætter-kusine-ægteskaber? Kontrasts redaktionssekretær, Morten Okkels, anmelder Joseph Henrichs ‘The WEIRDest People in the World’, og han kan for en gangs skyld ikke rigtig finde noget negativt at sige.
Video
Morten Okkels

10/2/22

Hvor forkrøblet er forsvaret? – “Det kan kun gå fremad”Forsvaret har tabt en kernekompetence og lider under et management-regime. Pensioneret brigadegeneral, militærhistoriker med mere Michael Hesselholt Clemmesen fælder en hård dom over tilstanden af landets forsvar her i Interviewet på Kontrast.
Debat
Morten Okkels

09/2/22

Journalister er forelskede i NGO’erMorten Okkels: Den politiske dækning bliver skævvredet, fordi NGO’erne sjældent bliver dækket kritisk, trods deres væsentlige politiske magt. I pressens bevidsthed spiller NGO’erne rollen som de gode aktører over for de onde.
Video
Morten Okkels

06/2/22

Han vil gøre op med skattelabyrintenDet er for dyrt og kompliceret at være borger i Danmark, og derfor foreslår CEPOS intet mindre end ‘Århundredets skattereform’. Hvad er meningen, hvem skal have mindre, og hvor store forandringer taler vi om? Kontrast har besøg af vicedirektør Mads Lundby Hansen.
Debat
Morten Okkels

02/2/22

Medieskævhed: Danske journalister bliver mikrofonholdere i GrønlandMorten Okkels: Danske journalister tager begejstret til Grønland for at interviewe de unge med deres tatoveringer, men ender bare med at erstatte en kliché med en anden. Fraværet af kritisk sans er i grunden respektløst over for grønlænderne.
Video
Morten Okkels

29/1/22

“Den hårde kultur bliver inkorporeret”Cilles Sorte Skole med Cille Hald Egholm møder Ali Najei, som ser tilbage på sin kriminelle løbebane med syv år i fængsel, hvordan han kom dertil, og hvad han mener kunne gøres bedre.
Video
Morten Okkels

29/1/22

Svenske tilstande: Her er interviewet med Tino SanandajiKontrasts chefredaktør, Mikkel Andersson, har interviewet den fremtrædende svenske økonom og debattør Tino Sanandaji om relationen mellem indvandring og kriminalitet i Sverige. Gik du glip af live-eventen, så har vi optagelsen lige her.
Debat
Morten Okkels

24/1/22

Temauge-intro: Hvem begår kriminalitet?Forbrydelse og straf! Kontrasts temauge er i gang, og vi starter med nogle hårde facts, inden vi udbreder temaet videre i de kommende dage. Forbrydelse er mildest talt ikke ligeligt fordel i befolkningen, viser en række statistikker.
Video
Morten Okkels

19/1/22

Aalbæk Jensen: Kunsten skal være fri for ensretningFilmproducenten Peter Aalbæk Jensen er stærkt kritisk over for de unge filmspirer, der ikke vil acceptere at se de film, som de føler krænkende. Den slags tendenser skaber en mere endimensionel filmverden, også uden for Filmskolen, mener han.
Artikel
Morten Okkels

18/1/22

Pernille har en planGenoptryk fra Kontrasts medlemsmagasin, oktober 2021: Hvilke værdier ligger bag Nye Borgerliges økonomiske udspil, der beskyldes for at være liberalistisk? Vi mødte Pernille Vermund for at diskutere hendes planer for Danmark, og hvorfor hun tror, at det foreløbigt lille folketingsparti vil gøre den store forskel.