Det er 2022 og tid til opgør med årstalstricketMorten Okkels ser nærmere på det retoriske kneb, at man kommer med et politisk budskab samtidig med at erklære, hvilket år det er. Hvad er det egentlig, der foregår, når årstalstricket folder sig ud?
Det uforbeholdne ja – dagen derpåVar det kun sympati med Ukraine, der sikrede det klare ja denne onsdag, og hvad betyder det for fremtiden? Morten Okkels gør status over danskere, politikere og Europa, efter det første danske EU-forbehold blev elimineret med et brag.
Når djævelen hvisker DR i øretMorten Okkels: Måske skyldes Danmarks Radios enorme flop ‘Ellen imellem’ i virkeligheden en mystisk hviskende djævel, der frister mediefolk til usaglig medieformidling og elendige undskyldninger? Lad os kalde denne vanvittige teori for satire til gavn for en dybere sandhed.
C.S. Lewis har djævelsk gode pointer – også til nutidenMorten Okkels genbesøger C.S. Lewis’ skrifter om den dæmoniske rådgiver Screwtape, der har fået sig en ny genoversættelse på dansk under titlen ‘Dæmoniske breve’. Tankevækkende, morsomt og stadig aktuelt, mener Kontrasts redaktionssekretær.
SDU-rektor beklager nedtagelse af studerendes Muhammed-plakaterDer er ikke regler på Syddansk Universitet, der forbyder at reklamere for en event med Muhammed-tegninger. Derfor er det “stærkt beklageligt”, at Konservative Studerendes plakater med Kurt Westergaards karikatur af profeten alligevel blev taget ned, siger rektor Jens Ringmose.
Forkast “det falske vi” – og alle dets belastende slægtningeMorten Okkels: Hvorfor siger folk “vi” uden at mene dem selv? Det er tid til endnu et opgør med ulideligt politisk debatsprog, både i form af “det falske vi” og begrebets kedelige fætter, “det forlorne man”. Undervejs viser det sig også, hvordan klichéen “jeg skammer mig over at være dansker” fungerer retorisk.
Stor skakhistorie er en drøj omgang på filmStefan Zweigs ‘Schachnovelle’ om skak, krig og sindssyge har været ekstremt svær at overføre til Phillipp Stölzls film. Resultatet er godkendt, men filmens største værdi er nok at introducere bogen for et nyt publikum, mener redaktionssekretær Morten Okkels.
Tag dig i agt for politiske stopordMorten Okkels går i kødet på stopord, som egner sig til at sløre den kritiske sans hos både journalister og borgere generelt. Det er begreber som lighed, ligestilling, integration, grøn og demokratisk. Vær bevidst om stopord som retoriske våben på en kampplads.
Hvad er din vej frem, Søren Pape?Den konservative partiformand gæster Interviewet med Mikkel Andersson. Her kan du se Søren Pape Poulsens svar på, hvad borgerlighed er, i hvor høj grad identitetspolitik er en trussel, og om K-formanden vil erklære sig klar til at være den næste borgerlige statsminister.
Rigdom, ulighed og hvordan de skifter betydningMorten Okkels: Rigdom er ikke bare rigdom, og ulighed er ikke bare ulighed. Venstrefløjen har haft held til at definere og redefinere begreberne, og offentligheden har fulgt med for ukritisk. Lad os se på, hvordan det gik til.
CEPOS: Klima er ikke verdens største problemØkonomisk frihed er vigtigere for velstand end temperatur, og vi behøver ikke være voldsomt skræmte over den nye klimastatus fra FN, siger analysechef i CEPOS Otto Brøns-Petersen. Kontrast har talt med ham om hans nylige studie og bud på løsninger.
Velkommen i temaugen om energi og klimaTema: Krydsfeltet mellem energi-, klima- og sikkerhedspolitik er blevet et politisk tema for det 21. århundrede. I denne uge vil Kontrast vinkle på problemer og løsninger set fra det borgerlige perspektiv.
Ungdomspartier og ekstreme foreninger: Hvor går grænsen?Tidligere formand for Konservativ Ungdom Anders Storgaard var med til at omstøde KU’s planer om at forbyde medlemmer at være med i LGBT+ Danmark. Siden har Malte Larsen og Nye Borgerliges Ungdom adopteret idéen. Vi spørger de to, hvornår den slags forbud giver mening.
Mediekritik: Når journalister er forelskede i sig selvMorten Okkels: Journalisternes glæde ved journalister og folk, der ligner journalister, har aldrig været større end nu. Den eksisterer både åbenlyst og subtilt, lige fra Danmarks Radio til sexklubben.
Jeg hader historien om den grimme ællingMorten Okkels: Hvor fedt er et eventyr, hvor det baner vejen for en lykkelig slutning, at helten omfavner sin elendighed og erklærer sig uværdig til at leve? Det handler ikke kun om H.C. Andersens værste historie, men også hans måske bedste. Og om tilgang til livet.
Paneldebat: Åndsfrihed på universiteterneHvilke strategier kan man følge for at sikre den frie tanke og det frie ord i akademia i en tid præget af identitetspolitik og cancel culture? Dette og mere hører vi om i den afsluttende debat fra høringen på Christiansborg.
Morten Hesseldahl: Venstre og højre bør stå sammen imod identitetspolitikDit køn eller etnicitet er ikke noget, der styrker dit argument, understreger Gyldendals direktør, Morten Hesseldahl. Det er nødvendigt at tale identitetspolitikken imod, for ellers risikerer vi, at hele åndslivet skrider, mener han.
Hans Hauge: “Det her minder frygtelig meget om 70’erne”Når universitetet ændrer sig, følger indholdet på universitetet med, konstaterer lektor emeritus Hans Hauge. Engang blev akademia et forum for marxisme, og nu er det identitetspolitikken, der vinder frem. Men måske er der håb endnu?
Nicolai Foss: Har vi brug for (mere) kulturkamp i forskningen?Forskning handler om viden, og rationalitet skal være i højsædet. Så hvorfor er der ikke flere forskere, der siger fra, når woke aktivister sejler under falsk flag i akademia? Professor Nicolai Foss udlægger problemet og anviser nogle veje frem.
Marianne Stidsen: “Jeg er den danske Kathleen Stock”Marianne Stidsen fortæller om sin oplevelse af den ‘cancel culture’, der gik forud for hendes opsigelse som lektor ved Københavns Universitet. Forsvarer vi stadig friheden, spørger Stidsen. Det er andet klip i videoserie fra høring om problemer i akademia.
Eva Gregersen: Solidariteten mangler i Muhammed-debatKritik af forskere fra debattør Eva Gregersen: Når man har kollegaer, der er i fare for at blive dræbt for at forsvare demokratiet, hvad ligner det så at fremføre budskabet om, at man ikke selv oplever faren? Første klip fra nylig høring om åndsfrihed på universiteterne på Christiansborg.
Medieskævhed: Journalisternes klichéer trækker til venstreMorten Okkels: Hvorfor er det et problem at tale om “statens husholdningsbudget”, “at falde ud af dagpengesystemet” og lignende? Pressens klichéer både afspejler og forstærker en venstredrejet tendens i nyhedsdebatten.
Ytringsfrihed er en historisk undtagelseKontrast møder forfatter og debattør Jacob Mchangama for at tale om ytringsfriheden, som ikke er en given ting, men faktisk byder de fleste imod på et følelsesmæssigt plan. Mchangama er aktuel med ny bog om et evigt aktuelt tema.
Ukraine og verdensordenen: Libak mod StøvringAnna Libak og Kasper Støvring har meget forskellige syn på den aktuelle spænding og truende krig mellem Rusland og Ukraine. Det afspejler samtidig to forskellige tilgange til international politik og konflikt, viser det sig her i Interviewet på Kontrast.
Et mageløst værk om de mærkeligste menneskerHvem havde gættet, hvor vigtigt det var for udviklingen af Vesten at forbyde fætter-kusine-ægteskaber? Kontrasts redaktionssekretær, Morten Okkels, anmelder Joseph Henrichs ‘The WEIRDest People in the World’, og han kan for en gangs skyld ikke rigtig finde noget negativt at sige.
Hvor forkrøblet er forsvaret? – “Det kan kun gå fremad”Forsvaret har tabt en kernekompetence og lider under et management-regime. Pensioneret brigadegeneral, militærhistoriker med mere Michael Hesselholt Clemmesen fælder en hård dom over tilstanden af landets forsvar her i Interviewet på Kontrast.
Journalister er forelskede i NGO’erMorten Okkels: Den politiske dækning bliver skævvredet, fordi NGO’erne sjældent bliver dækket kritisk, trods deres væsentlige politiske magt. I pressens bevidsthed spiller NGO’erne rollen som de gode aktører over for de onde.
Han vil gøre op med skattelabyrintenDet er for dyrt og kompliceret at være borger i Danmark, og derfor foreslår CEPOS intet mindre end ‘Århundredets skattereform’. Hvad er meningen, hvem skal have mindre, og hvor store forandringer taler vi om? Kontrast har besøg af vicedirektør Mads Lundby Hansen.
Medieskævhed: Danske journalister bliver mikrofonholdere i GrønlandMorten Okkels: Danske journalister tager begejstret til Grønland for at interviewe de unge med deres tatoveringer, men ender bare med at erstatte en kliché med en anden. Fraværet af kritisk sans er i grunden respektløst over for grønlænderne.
“Den hårde kultur bliver inkorporeret”Cilles Sorte Skole med Cille Hald Egholm møder Ali Najei, som ser tilbage på sin kriminelle løbebane med syv år i fængsel, hvordan han kom dertil, og hvad han mener kunne gøres bedre.
Svenske tilstande: Her er interviewet med Tino SanandajiKontrasts chefredaktør, Mikkel Andersson, har interviewet den fremtrædende svenske økonom og debattør Tino Sanandaji om relationen mellem indvandring og kriminalitet i Sverige. Gik du glip af live-eventen, så har vi optagelsen lige her.
Temauge-intro: Hvem begår kriminalitet?Forbrydelse og straf! Kontrasts temauge er i gang, og vi starter med nogle hårde facts, inden vi udbreder temaet videre i de kommende dage. Forbrydelse er mildest talt ikke ligeligt fordel i befolkningen, viser en række statistikker.
Aalbæk Jensen: Kunsten skal være fri for ensretningFilmproducenten Peter Aalbæk Jensen er stærkt kritisk over for de unge filmspirer, der ikke vil acceptere at se de film, som de føler krænkende. Den slags tendenser skaber en mere endimensionel filmverden, også uden for Filmskolen, mener han.
Pernille har en planGenoptryk fra Kontrasts medlemsmagasin, oktober 2021: Hvilke værdier ligger bag Nye Borgerliges økonomiske udspil, der beskyldes for at være liberalistisk? Vi mødte Pernille Vermund for at diskutere hendes planer for Danmark, og hvorfor hun tror, at det foreløbigt lille folketingsparti vil gøre den store forskel.
Medieskævhed: De almindelige mennesker er ikke almindeligeMorten Okkels: Journalister holder af at sætte ansigter på deres historier. Men deres brug af de såkaldte cases er ofte med til at skævvride folks indtryk af samfundets problemstillinger. For eksempel fordi cases er rekrutteret af politiske aktører eller ikke får kritiske spørgsmål.
Messerschmidt: Vores borgerlighed er en anden end Nye BorgerligesHvor ser Morten Messerschmidt sig selv og sit parti i det sammensatte blå Danmark? Vi får svar på dette og mere til, her hvor Kontrast møder favoritten til at blive den næste partileder for Dansk Folkeparti.
Når politik bliver for dyrHvad vil regeringen gøre for marsvin, forsvundne hunde og ... myrer? Folk elsker dyr, så det gør folketingspolitikerne også. Vi gennemgår de mest syrede spørgsmål om dyr, som skiftende regeringer har skullet svare på.
Medieskævhed: Hvad det er – og hvad det ikke erMorten Okkels, redaktionssekretær for Kontrast, skriver en række indlæg om, hvordan dansk journalistik ligger mærkbart til venstre for danskerne selv. Det starter med at redegøre for et helt grundlæggende problem og en advarsel imod overdrivelser og andre forkerte udlægninger.
Chefredaktørens nytårstale 1. januar 2022Efter majestæten, men før statsministeren: Kontrasts chefredaktør, Mikkel Andersson, sidder klar i minkbutterfly og gør status ved årsskiftet 2021-22.
Julekalender på Kontrast (13): Gale jul, dejlige jul‘Året der gik … galt’ slutter af på juleaften med at kåre det, der gik allermest galt i år. Tak til de konservative julenisser Pavlov og Stefani, og glædelig jul til alle herfra!
Julekalender på Kontrast (12): Jeg så mediemanden kysse morVi tager endelig fat på mediebranchen i næstsidste afsnit af Kontrasts julekalender, ’Året der gik .. galt’. Caspar Stefani har gjort en gruopvækkende oplevelse på det lille hus, mens værten prøver desperat at holde fast i de journalistiske dyder.
Julekalender på Kontrast (11): Do They Know It’s Quizmas?De konservative gæster Kuzma Pavlov og Caspar Stefani mødes i den tredje og afgørende dyst for at se, hvem der er den sejeste reaktionære quiznisse. Det endelige opgør til tonerne af en snapseklokkes sagte bimlen.
Julekalender på Kontrast (10): Lars’ ChristmasLars Løkke Rasmussen og Moderaterne kan måske gøre DR-serien ‘Borgen’ til virkelighed, og det vil være helt galt ifølge Caspar Stefani og Kuzma Pavlov. Men om det er sandsynligt, afdækker vi i denne omgang ‘Året der gik .. galt’.
Julekalender på Kontrast (9): Julen har bragt vaccine-budDet ville være mærkeligt at gennemgå det gale år uden at komme ind på coronaen. Det gør Kuzma Pavlov og Caspar Stefani her med den nye vært, der gør en dyd ud af sin lokale baggrund.
Dansk Metal: Stadig en fordel at være med i klubbenEU vil blande sig i danske lønforhold, og hvad gør vi så? Morten Messerschmidt gør sit bedste for at puste til de EU-skeptiske gløder i fagbevægelsen, nu hvor Dansk Metals EU-chef, Johan Moesgaard, er gæst i Mr. Spitfire.
Julekalender på Kontrast (8): Det er rigsretsgrødInger Støjbergs rigsretsdom ligner en stærk kandidat til det, som er gået mest galt i år, i hvert fald set med hendes perspektiv. ‘Året der gik … galt’ går videre med ny vært i chefredaktørens fravær.
Julekalender på Kontrast (7): Kender I den om … Muhammed?!Kontrasts ellers festlige julekalender kommer ikke uden om de følsomme spørgsmål. De konservative nisser om Muhammed, satire og lærernes vilkår. Hvem har været bange for at krænke de kristne?
Julekalender på Kontrast (6): All I want for quizmas is youDe reaktionære nissers svar på The Rumble in the Jungle: Der quizzes videre i en hård dyst mellem Kuzma Pavlov og Caspar Stefani i ‘Året der gik ...galt’, og nok engang med den passende beklædning til lejligheden.
Dine følelser er ikke universitetets problemLektor i retsfilosofi Jakob v.H. Holtermann er blandt dem, der vil modvirke tidens tendenser og sikre den frie tanke og forskning med de såkaldte Chicago-principper. Det fortæller han mere om i Interviewet på Kontrast.