Artikel

19.04.23

V-minister bifalder krav om måltal for køn i ledelser

Det lykkes ikke for LA at afskaffe måltal og politik for sammensætning af køn i ledelser. V har skiftet side i spørgsmålet, understregede debat i Folketinget.
Marie Bjerre er ligestillingsminister siden 2022. Screenshot fra Folketingssalen 19. april via Folketingets TV.
Marie Bjerre er ligestillingsminister siden 2022. Screenshot fra Folketingssalen 19. april via Folketingets TV.

Væk med måltallene og politik for kønssammensætningen i ledelser og bestyrelser. Det var formålet med Liberal Alliances forslag, som onsdag aften var til debat i Folketinget, hvor det allerede fra start blev skudt ned af regeringen. 

“I dag er hårdt arbejde og flid ikke nok, i hvert fald hvis man er kvinde,” sagde ligestillingsminister Marie Bjerre og tilføjede, at erhvervslivet efter hendes opfattelse tager godt imod ordningen.

Reglerne forpligter større private og offentlige virksomheder at opstille mål for andelen af kvinder – formelt set “det underrepræsenterede køn” – på forskellige ledelsesniveauer. 

Det var nye toner fra hendes parti, siden Venstre selv har stemt imod den nyeste lovgivning på området, der blev vedtaget i 2022 under den daværende S-regering. Hvilket LA’s ligestillingsordfører, Sólbjørg Jakobsen, var hurtig til at bemærke, både i Folketingssalen og på Twitter

Hun fik svar af Venstres erhvervsordfører, Hans Andersen: 

“Det er rigtigt, vi stemte imod. Vi er fortsat et frihedselskende parti, men vi tager også ansvar for samfundsudviklingen,” sagde han. 

Siden 2013 har de største virksomheder været forpligtet til at opstille måltal for virksomheders øverste ledelse. Efter stramningen, der blev vedtaget sidste år, gælder det også for ledelse på nogle lavere niveauer. Dertil kommer blandt andet krav om at lave en femårig oversigt over ledernes køn. 

Venstres minister og ordfører begrundede dog netop deres kursskifte i, at ordningerne ikke lader til at være så bureaukratisk krævende som først antaget. Der er heller ikke tale om kvoter, understregede Hans Andersen. 

Sólbjørg Jakobsen og Liberal Alliance fik til gengæld opbakning fra alle partier til højre for SVM-regeringen. Flere deltagere i debatten påpegede, at erhvervslivet frem for alt har øje for bundlinjen og derfor næppe tilsidesætter den bedste kandidat, fordi hun er kvinde. 

Der kan imidlertid være tale om ubevidst bias, mener ligestillingsminister Marie Bjerre og flere andre støtter af den gældende lov. Som ventet blev forslaget ligeledes forkastet af partierne til venstre for regeringen. Enhedslistens Rosa Lund ser gerne, at ministeren går videre endnu.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter