Færøerne har indgået en omdiskuteret fiskeriaftale med Rusland trods kritik fra både EU og Danmark.
Det oplyser Færøernes fiskeriminister, Árni Skaale, til Jyllands-Posten.
- Det er det helt rigtige for Færøerne at forlænge den eksisterende fiskeriaftale med Rusland, hvor vi bytter fiskekvoter med russerne.
- På Færøerne tager vi totalt afstand fra enhver form for krig – også fra krigen i Ukraine. Men denne aftale handler for os om meget andet end fiskeri, siger Árni Skaale, der repræsenterer det konservative parti Fólkaflokkurin, til Jyllands-Posten.
Ministeren mener, at aftalen også handler om at tage vare på fiskebestandene, beskæftigelse og om små fiskersamfunds overlevelse.
Desuden har den en stor økonomisk betydning for Færøerne.
Fiskeriaftalen har eksisteret siden 1977 og bliver genforhandlet hvert år.
På grund af Ruslands invasion af Ukraine har både politikere i Danmark og EU frarådet Færøerne at indgå aftalen i år. Blandt andre SF's Karsten Hønge og Rasmus Jarlov fra Konservative har kritiseret aftalen.
Árni Skaale sammenligner en annullering af aftalen med, at man i Danmark på én gang lukkede "både hele landbruget og hele medicoindustrien, der producerer medicinsk udstyr".
- Så stor en betydning har aftalen for Færøerne, siger han.
Aftalen betyder, at Færøerne får en kvote til at fiske torsk, fladfisk, rejer og kuller i Barentshavet.
Omvendt får russere mulighed for at fiske fisk i færøsk farvand og omlaste fangsten i færøske havne.
Planerne om at forny fiskeriaftalen har ikke kun mødt kritik i Danmark og EU, men også i det politiske system på Færøerne.
Blandt andet har den tidligere udenrigsminister Jenis av Rana sagt, at han mener, at Færøerne skal stoppe al samarbejde med Rusland.
Det er kun Selvstyrepartiet, der ikke bakker op om den ny fiskeriaftale. Partiet har 1 ud af 33 mandater i Lagtinget.
Kilde: /ritzau/