Kulturkampen - en hundredeårskrigLige siden den aktivistiske litterat Georg Brandes holdt sin første forelæsning på Københavns Universitet i 1871, har der stået strid om, hvad der gør Danmark moderne. Freddy Hagen peger på alt det, som er blevet skrevet ud af historien. Det viser sig nemlig, at det moderne var langt mere nationalt sindet, end brandesianere og kulturradikale har villet indrømme.
Voldtægtsbander blev fredet af antiracister i årtierBeskyldningen om racisme er den nye arvesynd. Intet sted i nyere tid har frygten for at blive beskyldt for at være racist haft mere ulykkelige konsekvenser end i Nordengland, hvor tusindvis af unge engelske piger blev systematisk kidnappet og seksuelt misbrugt af pakistanske bander, der handlede med piger helt ned til 11 år.
Islamdebatten er kun lige begyndtBliv klogere på en vigtig og kontroversiel diskussion, når Trykkefrihedsselskabet inviterer til paneldebat mellem professor Thomas Hoffmann, lektor Jesper Petersen og journalist Søren Villemoes den 25. januar. Er du betalende medlem af Kontrast, får du billetten til medlemspris. Tilmelding i bunden af artiklen.
Det globale menneske er et spøgelse uden substans, rødder og fremtidVores Modløber, filosoffen Ulrik Søberg rusker i denne podcast op i vores vante, vestlige forestillinger og giver krop og stemme til en mere opbyggelig borgerlighed, som værdsætter det nære, lokale og nationale som forudsætninger for at kunne møde verden, uden at miste fodfæste eller falde på halen for det fremmede.
Danmark kan ikke forsvaresHvad venstrefløjen og russerne ikke lykkedes med under Den Kolde Krig, har skiftende borgerlige og socialdemokratiske regeringer fuldbragt på 20 år: afviklet det danske territorialforsvar. Anklagen kommer fra journalist og forfatter Peter Ernstved Rasmussen, der i denne samtale sætter navne på de største skurke og forklarer, hvordan forsvaret gik fra at være en militær organisation til at være en politiseret civil organisation.
Islamister og venstrefløjspolitikere er gode skuespillereSlyngelstuen er samlet for at vende et helt ny problem i danske konsensusmedier: Paulus-komplekset. Hvad det går ud på, og hvorfor det er så irriterende og dumt, får du svaret på her, hvor døren åbnes for en helt ny slyngel.
Hold nu kæft, Bettina!I en episode af reality-serien "De Unge Mødre" står mor og datter og laver mad og bliver uenige om, hvor meget fedt der skal i gryden. Episoden er ifølge filosof Ulrik Søberg symptomatisk for en tiltagende konflikt mellem en overleveret dansk kultur og et nyt, mere globalt narrativ og normsæt, der risikerer at undergrave dansk ærlighed og tillidskultur.
Det multikulturelle Sverige skulle have været så godtEn dramatisk demografisk udvikling har gjort Sverige til multikulturalismens – og siden – klanernes land. Tidligere svensk journalist tegner et kortfattet, skræmmende portræt af den store forvandling med særligt henblik på kriminaliteten, som bliver mere og mere eksotisk og dødbringende.
Islamvenlige forskere scorer point på at vildlede offentlighedenDanske akademikere elsker fransk teori, bare ikke lige, når den bliver brugt på islam og indvandringens konsekvenser. Så er den farlig og må granskes til mindste detalje. Dagens gæst Jakob Holtermann påpeger hykleriet hos toneangivende islamforskere i en samtale med tre slyngler om videnskabelig praksis og Berlingskes kollaboration med godhedsindustrien.
Danske islamforskere vil gerne skrue tiden bagudUanset hvor progressive de gerne vil opfattes, er islamforskerne faktisk de mest regressive af alle. Aktuelt skænderi om fransk bog afslører en længsel efter dengang, hvor ingen sagde dem imod, og hvor højreradikalismen var farligere end islamismen.
Når litteratur bliver til virkelighedDemokratiets største problem er medløberiet, mens det største problem for diktaturet er pluralismen. Det betaler den algierske forfatter Boualem Sansal nu prisen for som årelang kritiker af islam og sit eget lands myndigheder.
Medierne er blinde for den rødgrønne alliance mellem venstrefløj og muslimerSlyngelstuen drøfter det nyeste kapitel i den arabisk-nederlandske krig og protesterne mod masseindvandring i Storbritannien. Det ene sted får muslimer lov til at gå amok i gaderne. Det andet sted smides fredelige demonstranter i fængsel. Konsensusmedierne elsker det. Kontrasts slyngler hader deres dobbelte standarder.
Klog bog rammer helt ved siden af problemetKlog, men blind. Det er lykkedes ung, feteret idéhistoriker at skrive en hel bog om politiseringen af alt uden at nævne den ideologiske woke-bevægelsen med så meget som ét ord. Derfor står hans signalement da også og svajer i vinden som et stykke fiktion.
Jeg kan ikke, jeg har fået klimaangstDer var engang, hvor børn og unge skulle ses, men ikke høres. Nu skal de derimod ikke alene ses og høres, men også redde kloden og indfri FN's 117 verdensmål i en vis fart, før vi alle sammen går under i morgen. Hvad disse progressive forventninger betyder for børn og unges mentale velbefindende, er et af temaerne i ny debatbog. I denne podcast kan du møde forfatteren.
Jeg kan ikke gå til eksamen, jeg har fået klimaangstErfaren gymnasierektor går op imod tidens progressive pædagogik og ødelæggelsen af den faglige bevidsthed i debatbog om uddannelse, trivselskrise og gymnasieskolens tiltagende formålsløshed. Men Liberal Alliance gør åbenbart forfatteren utryg.
Danske journalister er en flok grædekonerDet vrimler med grædekoner i dækningen af det amerikanske præsidentvalg. Deres vantro og skuffelse står malet i ansigterne på journalister og medier, der selv mener at repræsentere godheden selv. Verden bliver nu sat på en hård og frygtelig prøve, skriver Jyllands-Postens lederskribent, der selv bor i Tølløse, men identificerer sig som hele verden. I Slyngelstuen får du et lidt andet perspektiv.
Tillykke til en kulturkriger med hjerte og penBent Blüdnikow har i hele sit skrivende liv været en modløber, og vores panel af modløbere står i åndelig gæld til ham og det personlige mod, han har udvist som skribent, redaktør, boganmelder og historiker. I dag fylder han 70 år og trives stadig bedst i modvind. Privat er han mild som en Danbo.
Derfor er amerikanerne så religiøseAmerikanerne går til valg på tirsdag, og kristendommen har stadig en finger med i spillet om, hvem der kan blive præsident for de snart 400 mio. amerikanere. USA- og kristendoms-kenderen Erik Bjerager tager temperaturen på amerikanernes religiøsitet og forklarer, at amerikanerne er begyndt at ligne de sekulariserede europæere mere.
Befriende hofnar i DREt interview i DR’s ”Deadline”, der gik galt fra begyndelsen, rummer et stykke danmarkshistorie. Det, gæsten sagde, var ikke alene ødelæggende for den gode, progressive stemning i det fordomsfulde kulturliv. Det var også sjældent sandt og virkelighedstro.
Stol ikke på danske medierDanske medier er lige så langt fra virkeligheden som Kamala Harris og hverken til at stole på i deres dækning af valget i USA eller krigen i Mellemøsten. Uanset om det Jyllands-Posten, Politiken eller DR, så er de præget af vinkler og nyhedshistorier, som følger de samme fordomme. Lyt med, når tidligere DR-journalist Jannich Kofoed og Berlingskes Bent Blüdnikow tager bladet fra munden.
Dansk satire er bombet tilbage til middelalderenSatiriker Thomas Wivel tager temperaturen på satiren i Danmark i år 19 efter Muhammedtegningerne, hvor der er ikke længere noget at grine ad. Voldsmændene vandt, og politikerne overgav sig til politisk korrekthed og koranlov. Det sidste er med Thomas Wivels ord ment som en opfordring: Blasfemikere i alle lande, foren jer!
Velkommen til virkelighedens PalæstinaPolitikere er ofte de sidste til at vide besked med virkeligheden. Alle, der interesserer sig for islams politiske dynamik før og nu, har længe vidst, at man ikke skal række islam så meget som en lillefinger. Men hvor ofte har vi ikke foretrukket at snakke om noget andet? Hvor tit har vi ikke forsøgt os med at sove fra det hele?
Dansk-jødisk historie for fuld udblæsningHistorikeren og kulturkrigeren Bent Blüdnikow har skrevet en ny danmarkshistorie, som er fuld af skæbner, penge, slaver og dramatik. Her fortæller han om, hvorfor han gik i gang, og hvad det ifølge ham er, bogen kan, som tv, film og levende billeder ikke kan.
Moderne kærlighed er uhyggeligDen sikre stilist Nils Gunder Hansen har skrevet en konservativ bog om kærlighed i frihedens transparente epoke, hvor ingen kan føle sig sikker. Giv den til en, du holder af.
Kan man være dansker uden at være dansk?Striden mellem folketingsmand Mikkel Bjørn (DF) og menneskerettighedsjuristen Knud Foldschack er eksemplarisk god at blive klog af. Skal Danmark være multikulturelt med alt, hvad dertil hører - eller fortsat være præget af en kernekultur, som vi tør kalde dansk – det er spørgsmålet. Svaret må være vejledt af Grundtvig.
Humanister er de værsteLena Anderssons fortrinlige studier i svensk adfærd lægger et forstørrelsesglas ned over det særlige progressive selvbedrag, som er så udtalt på den anden side af Øresund og Kattegat, især i statens institutioner, i kulturlivet og blandt dem, der former debatten og tonen. Det er utroligt, at hun tør. Bogen anbefales til alle mænd - og kvinder.
Antimuslimsk, islamofobisk og ikke-muslimsk islam er tre ord for det sammeMed de toneangivende islamforskeres skældsord fra debatten om, hvad man må sige om islam og Muhammed, får man den mistanke, at deres ophidselse hænger sammen med, at de bare så forfærdelig gerne vil skabe en positiv Muhammed og et optimistisk syn på islam.
Vores statusangst er gået over alle bredderI pride-ugen reflekterer debatredaktør Mikael Jalving over gensynet med en populær bog fra 2004. Den gør det klart, at vores naturlige frygt for at miste status er stukket helt af på vore breddegrader. Fra at have været en diagnose er statusangst blevet en generel tilstand i vores kultur. Vi vil have mere og mere status, og den nemmeste vej dertil er at udtrykke de rigtige holdninger til alting, skriver han.
Sådan overlever du en feministVores modløber Jon Eirik Lundberg har skrevet en selvhjælpsbog til alle mænd og kvinder, som kommer i konflikt med tidens fashionable feminisme. I denne samtale øser han af sin viden om dette menneskeædende uhyre, som angriber mænd, kvinder, familie og traditioner og gør selv det private til politik og ideologi. Hør den, før du en skønne dag vågner op ved siden af det.
Se til Sverige, det er fremtidenOpgøret med kristendom efterlod et vakuum i vore sind og samfund. Et vakuum, der i det 20. århundrede blev udfyldt af socialisme, kommunisme, fascisme, liberalisme og materialisme i skiftende bølger. I dag er det snarere narcissismen, som dominerer.
Feminiseringen har store konsekvenser for stat og samfundTo grundige forskere gennemgår i fremragende, aktuel bog fremkomsten af det nye, bløde Sverige og advarer om, at feminiseringen ødelægger administration, sikkerhed og grundlæggende færdigheder i skole, stat og samfund. STOCKHOLM, WE HAVE A PROBLEM!
Tre uger uden wokeTour de France tilbyder en tiltrængt pause fra den vakte belejring, vi lever under resten af året. Uanset hvem der vinder eller taber vil de politiske og moralske dogmer blegne i Sydens sol og strabadser. Løjerne begynder i morgen.
Ætsende tysk kulturkritik for fuld udblæsning25 år efter sin oprindelige udgivelse kan Peter Sloterdijks ætsende forsvar for gamle bøger skrevet af døde, hvide mænd stadig forarge og inspirere. Den er især henvendt til alle os, der har svært ved at holde koncentrationen i mere end 10 minutter ad gangen.
Hvor skal jøderne bo, hvis ikke i Israel?Årets jødiske kulturfestival foregår i skyggen af en voksende sympati for ”Palæstina” og et prominent museums forbehold ved overhovedet at beskæftige sig med jødisk kultur. Jeg trodsede advarslen og besøgte festivalen i Krystalgade i København.
Kulturarven sælges for at give penge til 'klimakampen'Nordisk Ministerråd sats på 'klima' og grøn omstilling koster en unik samling af 100 års kunstnerportrætter. Den nordiske verden, som engang optog såvel kunstnere som forskere, for slet ikke at nævne den almindelige offentlighed, er presset ud af den politiske dagsorden, "Globale” mærkesager om noget med klima, Palæstina, hudfarver og trans dit og dat har overtaget pladsen.
Alarmerende kortlægning af indvandring og kriminalitetBogen bør være pligtlæsning i skoler, metroer, busser, tog og parlamenter over hele Europa. Snart vil Sverige ligesom Albanien og Afghanistan blive kendt som klanernes land, hvor voldelige storfamilier ernærer sig via kriminalitet og sociale ydelser fra den velvillige svenske stat.
Mest krænkede vinder – alle andre taberIngen har som de svenske socialdemokrater, der havde magten i det meste af det 20. århundrede, men gradvist har givet den videre til narkobaroner og bandemedlemmer, ment, at de simpelthen har frembragt verdens bedste land. Selvretfærdigheden var, i hvert fald indtil for nylig, statsreligion. Ny reportagebog fra Sverige kaster lys over Europas mest tragiske samfundseksperiment, så selv danskere må kunne forstå, hvor galt det er fat.
Vi regeres af intelligent dumme menneskerPrægnant norsk pamflet sætter kulturkritik og kristendom på spidsen og viser os ud af det nihilistiske mørke. På ganske få sider siger den meget mere end alenlange afhandlinger og anbefales på det varmeste til Kontrasts læsere.
Paradis kan vente - livet kan ikkeDanskerne går for at være verdens lykkeligste folk. Det forklarer bare ikke, hvorfor så mange søger terapi, tager antidepressiv medicin eller går rundt og brokker sig over alting. Måske er det vores besættelse af lykke, der gør os ulykkelige. Opgaven er ikke at finde lykken, men at realisere det gode liv efter bedste evne, herunder lytte en lille smule til tidligere generationers erfaringer.
Det moderne Danmark var nationalt, ikke radikaltKontrast søger at forstå nutiden ved at undersøge og kende fortiden. Vi vil gerne udfordre tidens myter og fortællinger, hvorfor vi har introduceret en lang række af stemmer, som vi kalder Modløbere. En af dem hedder Freddy Hagen, og ham skal du følge.
Mesterlig udstilling om soldaterliv til alle tiderDen Hirschsprungske Samling i København overrasker positivt med udstilling, som netop ikke er drevet af ideologi, men af kendskab til og sans for vor fælles historie siden de slesvigske krige. En sjælden perle i Museumsdanmark.
Prægtigt forsvar for skønhed, kristendom og hjemlandDanmarks bedste maler og landets bedste essayist udgiver opbyggelig bog sammen om kunst og kultur i en progressiv krisetid. De mere end 50 malerier flettes ind i teksten, og resultatet er et en forbilledlig formidling af malerkunst, der måske ved første blik ligner harmoni og tradition, men ret hurtigt viser sig at indeholde såvel kulturkritik som almenmenneskelige dybder.
Tidsånden er bødlen, historien er offeretI denne bogaktuelle podcast fortæller kunstmaler Thomas Kluge og forfatter Kasper Støvring til debatredaktør på Kontrast Mikael Jalving om deres nye bog "Det moderne er fortid". Bogen handler om, hvorfor moderne kunst ikke siger moderne mennesker noget som helst, og hvad vi har brug for at besinde os på i en progressiv krisetid, som har bildt mange ind, at vi hverken behøver nogen tro eller noget hjem - og at skønheden er dårlig smag.
Tyskland på vej mod sindelagsstatenDe tyske partier, kirker, virksomheder, medier og kulturfolk arbejder alle for regeringen. Alle vil redde sig over på den rigtige side af den økonomiske kridtstreg. Anklagen kommer fra en tysker. Mikael Jalving har interviewet Nicolaus Fest fra det tyske borgerlige oppositionsparti AfD. Nicolaus Fest retter også skytset mod sit eget parti, Alternative für Deutschland.
Til fremme af robuste gentlemenEn 400-årig gammel og støvet opdragelsesmanual kan hjælpe os på vej mod det gode liv, måske endda gøre drengebørn til voksne mænd med en sund fysik og en solid, moralsk karakter. Forsømmeligheden med hensyn til opdragelse begås som regel af dem, der tilsyneladende elsker børnene mest.
Kampen om Vestens sjæl må ikke overlades til politikere og universiteterMikael Jalving har læst Douglas Murrays bog "Krigen mod Vesten", der netop er udkommet i dansk oversættelse. Jalving mener Douglas Murray har skrevet en skarp opbyggelig bog, som fortjener at blive læst på dansk, skønt dem, der ville have mest gavn af at læse den, ikke kunne drømme om at gøre det.
Fri os for den værdiløse borgerlighedBerlingskes koncernchef Anders Krab Johansen maner i sin nye bog til selvransagelse blandt borgerlige. Vi har være for værdineutrale, for private og for liberale siden 1989 og tør ikke længere forholde os til, hvad der er rigtigt og forkert.
Historien om en borgerlig utopiMikael Jalving anmelder Martin Aagerups nye bog "Hvad det vil sige at være borgerlig - Et opgør med velfærdssocialismen". Han aner en ny og mere konservativ Martin Aagerup i bogen, men Jalving mener ikke, Martin Aagerup har forstået problemets omfang, når han fortsat anskuer den borgerlige kulturkamp som fortrinsvis at handle om økonomisk og individuel frihed.