Kort Nyt

07.01.23

Republikaneren McCarthy valgt til formand efter 15 hårde runder

Trump kan have overtalt de uvillige partifolk i Repræsentanternes Hus. Biden appellerer til ansvarlighed.
Republikanske Kevin McCarthy sikrede sig kort efter midnat lokal tid posten som formand i Repræsentanternes Hus i USA.
Republikanske Kevin McCarthy sikrede sig kort efter midnat lokal tid posten som formand i Repræsentanternes Hus i USA.

15. gang blev lykkens gang for republikaneren Kevin McCarthy.

Efter fire dage og 15 afstemningsrunder er det lørdag morgen dansk tid endelig lykkedes ham at samle nok stemmer til at blive ny formand for Repræsentanternes Hus i USA efter demokraten Nancy Pelosi.

Præsident Joe Biden, der tilhører Det demokratiske Parti, udsendte kort efter en erklæring, som udtrykte vilje til at samarbejde med flertallet i Repræsentanternes Hus.

- Jeg er klar til at arbejde sammen med republikanerne, når jeg kan.

- Dette er øjeblikket, hvor der skal regeres ansvarligt, og hvor det sikres, at vi sætter de amerikanske familiers interesser i forreste række, lød det fra Biden ifølge amerikanske medier.

Forløbet i Repræsentanternes Hus med at få McCarthy valgt er en understregning af, at samarbejde mellem præsidenten og republikanerne fortsat har trange kår.

Kevin McCarthy fik ved den 15. afstemning 216 ud af i alt 428 stemmer. For at vinde skulle han samle opbakning fra et flertal af de navngivne stemmer. Stemmerne "til stede" tæller ikke.

Modsat forrige afstemningsrunde ændrede fire republikanere deres stemme fra at være imod McCarthy til at stemme "til stede".

Samtidig holdt to republikanerne fast i deres stemme fra 14. runde og stemte ligeledes "til stede".

Det var efter, at tidligere præsident Donald Trump havde ringet til flere af dem og overtalt dem, rapporterer CNN.

Med valget af en ny formand kan den nye kongres omsider påbegynde arbejdet efter midtvejsvalget i november.

Her sikrede Demokraterne sig flertal i Senatet, mens partiet mistede flertallet i Repræsentanternes Hus.

Det er ikke set i 164 år, at det har taget så lang tid at finde en ny person til den vigtige post som formand for Repræsentanternes Hus.

Der udbrød da også jubel og klapsalver i Repræsentanternes Hus, da det stod klart, at McCarthy havde sikret sig formandsposten.

Det lykkedes ifølge The New York Times blandt andet ved at give store indrømmelser til en gruppe ultrakonservative republikanere, som hele ugen havde stemt imod McCarthy. Blandt andet betyder det, at McCarthy let kan fjernes fra sin post.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter