AnalyseVåbenhvileDet er ikke denne våbenhvile, der skaber fred i Mellemøsten, skriver Poul Højlund, som er skeptisk og ikke regner det for særlig sandsynligt, at våbenhvileaftalens næste faser bliver indfriet. I Gaza fejrer Hamas våbenhvilen som en sejr, selvom det trodser enhver logik både at være offer for folkemord og samtidigt være sejrherre.
Analyse

01.01.25

Israel vandt - stortIsrael vandt - ikke i kraft af, men på trods af sine såkaldte vestlige venner.  Det israelske forsvarsbudget er på knap 7 pct. af bnp, værnepligten er på tre år for mænd og to for kvinder, og så får de massiv våbenhjælp fra USA. Men deres vigtigste våben er deres opfindsomhed og kløgt udi det militære håndværk og den enorme forsvarsvilje. Det er med Golda Meirs ord deres hemmelige våben. Poul Højlund ser tilbage på et år, hvor Israel har udkæmpet og vundet en overlevelseskrig.
Analyse

08.12.24

kjlj
Al-Assad er flygtet, men friheden kan være langt vækMellemøstens mest brutale og undertrykkende militærdiktatur er slut – efter 54 år. I disse intense timer håber jeg på det bedste for folk i mit fødeland. Men jeg er samtidig bekymret. Oprørerne er en samling islamistiske grupper støttet af Tyrkiets Erdogan. Lyt blot til deres sejrsslagord ”Takfir”, som er klokkeklart islamistisk.
Analyse

04.12.24

kjlj
Hvad er et ‘autogolpe’?Præsident Yoons forsøg på at tage magten i Sydkorea er en påmindelse om to forhold: For det første, at statskup stadig er noget, der kan ske i ellers rige, vestlige samfund; og for det andet at 'tidsånden' i meget politik for tiden inklusive i Danmark er præget af et autokratisk mindset. Demokrati er stadig noget, der skal næres og beskyttes hver dag.
Analyse

02.12.24

kjlj
Pest og kolera raser nu side om side i SyrienMens verden stadig har opmærksomheden rettet mod Gaza og Libanon, eksploderede den syriske borgerkrig med en voldsom offensiv i sidste uge. Men, som Naser Khader skriver, det er som at blive ramt af kolera og pest på samme tid. Valget står mellem Assad eller jihadister.
Analyse

22.11.24

kjlj
Arrestordrer fra ICC afslører en enorm biasICC deltager nu i den juridiske krig mod Israel på Israles modstanderes side og afslører med arrestordren sin egen enorme bias. Poul Højlund skriver om sagen og fremhæver, at hvor USA har taget klar stilling og afviser ICC er EU-landene havnet i et dilemma.
Analyse

06.11.24

Trump vandt – mainstream medierne tabte STORTDe burde fyres på stedet alle sammen, skriver Naser Khader om mainstreammediernes journalister og kommentatorer, som gennem en lang valgkamp aldrig evnede at forstå den amerikanske vælgerbefolkning. Men gudskelov, at de, trods den mest depraverede udgave af mainstreammedier ever, har formået at holde hjernen klar og tungen lige i munden. Det lover godt for demokratiet i vores del af verden fremover, skriver han.
Analyse

03.11.24

kjlj
Et uskønt valg IIDavid Gress giver en opdatering på den seneste udvikling i den amerikanske valgkamp. Det er tunge skyer, der hænger over det amerikanske demokrati, og meget tyder på, at splittelsen vil få ny næring, fordi valgsystemet er defekt. Harris kan formentlig ikke vinde, hvis valget afholdes ordentligt og uden svindel.
Analyse

01.11.24

kjlj
Kamala Harris taber på tirsdagKamala Harris taber takket være Joe Biden og Obama-parret, skriver Naser Khader. Den demokratiske præsidentkandidats inkompetence forstærkes af, at hun ikke har øje for økonomien, som den afgørende faktor, og ikke vover at stille op til kritiske interviews. Hun betragter vælgerne som dumme, men det er de ikke, skriver Naser Khader
Analyse

31.10.24

kjlj
Uskønt valg forude i USAStemmeafgivelsen og optællingen af stemmer mange steder i USA er så kaotisk, at man skulle tro sig hensat til et tredjeverdensland. David Gress forklarer her landets kaotiske og upålidelige valgteknik, der medfører valgsvindel, og den idelogiske kulturkamp i et USA, som i dag er lige så splittet som under Borgerkrigen i 1860'erne.
Analyse

18.10.24

kjlj
Hizbollah er færdig som en magtfaktor i Libanon og i Mellemøsten.Da Israel eliminerede Hassan Nasrallah den 27. september, eliminerede man samtidig de facto Hizbollah. Terrororganisationen kommer ikke igen efter drabet på generalsekretæren, skriver Naser Khader, som også ser en voksende intern modstand i Iran mod præstestyret
Analyse

22.09.24

kjlj
Voldelig sameksistensIsrael og Hizbollah er på vej ind i en ny og potentielt farligere fase af deres voldelige sameksistens. Israels handlinger tyder på, at de er villige til at eskalere konflikten, mens Hizbollah kæmper for at finde en ny strategi, der kan sikre deres overlevelse uden at udløse en fuldskala-krig.
Analyse

10.09.24

Den allersidste dans for Martin HenriksenNye Borgerlige er et døende parti. Martin Henriksen evner ikke at få dampen op på det borgerlige lokomotiv. Han svækkes yderligere af en fremstormende Lars Boje Mathiesen, som anvender politisk ’fracking’ til mobilisere de vælgere, som ingen andre kan nå.
Analyse

28.08.24

kjlj
Iran frygter fred og stabilitetIrans imamer har geopolitiske ambitioner. Deres iboende had til Vesten og ambitionen om at vende tilbage til fordums storhed betyder, at så længe imamerne sidder på magten i Teheran, bliver Iran ikke en almindelig stat, men en magt, der vil fortsætte med at skabe ufred og ustabilitet i hele regionen. Naser Khader giver i sin analyse også et bud på, hvad vi kan gøre.
Analyse

28.08.24

kjlj
Uden en forfatningskamp venter afgrunden for EuropaDen Europæiske Menneskerettighedsdomstol er blevet en politisk domstol, skriver Alexander Kvist Hansen i en analyse. Han opfordrer til en forfatningskamp ikke mod konventionen, men mod de aktivistiske dommere og NGO-personer, der har ført konventionen væk fra dens ordlyd og Europa mod en afgrund.
Analyse

25.08.24

kjlj
Staten mod folketDavid Gress fortæller historien om det England, som engang var et demokratisk forbillede, men som i dag er på vej ud i at anarkotyranni og et meningstyranni. Masseindvandringen og woke-ideologien gennemtvinges imod det oprindelige folks vilje, retsstaten og ytringsfriheden undertvinges og folket bliver taberne.
Analyse

18.08.24

kjlj
Ødelæggelsen indefra25 muslimer opnåede valg til det britiske parlament i juli. Mange af dem gik til valg på, at England skal indføre sanktioner mod Israel og i stedet anerkende en palæstinensisk stat. Nogle af dem brugte antisemitiske budskaber i valgkampen. Da de mødte op til første møde i Underhuset aflagde ed med hånden på Koranen.
Analyse

15.08.24

Hurra – Transseksuelt bronzealderfundDer er ved at blive skrevet en kunstig verdenshistorie, hvor den menneskelige udvikling beskrives ud fra det, man føler, er det moralsk rigtige her og nu, skriver Ulrik Søberg. Han slår dog fast, at verden ser ud, som den gør, qua erfaring om hvad der virker, ikke ud fra hvad man føler. Konkret undres han over arkæologernes fortolkning: En mandlig kriger i dametøj.
Analyse

09.08.24

kjlj
Valg USA: De frelste mod de særePræsidentvalgkampen i USA står mellem to kandidater. Den ene repræsenterer ’de frelste’, de ikke-hvide, globalisterne og eliterne i kyststaterne. Den anden er kandidat for dem, som nu kaldes sære – ’The weirds’. De amerikanerne, som man for blot få år siden ville have kaldt normale mennesker. Historikeren og USA-eksperten David Gress analyserer valget i USA.
Analyse

07.08.24

Tillid og menneskelige trykkogereI weekenden brød årtiers ophobet frustration og sorg ud i flere større engelske byer. Mens alle fornuftige mennesker naturligvis tager afstand fra vold og optøjer, kan det være værd at komme til en slags erkendelse af hvorfor dette sker.
Analyse

07.08.24

kjlj
Erdogan, Broderskabet og KalifatetDen tyrkiske præsident holder sørgedag for en dræbt Hamas-leder, truer Israel, og advarer mod at isolere sig fra Vesten. Han forstår at navigere, men hans mål er at genoprette Kalifatet. Og han vil selv være lederen af den muslimske verden.
Analyse

02.08.24

Israel har fat i den rigtige strategiDer bliver ingen regional storkrig i Mellemøsten, skriver Naser Khader. Simpelthen fordi det store flertal af arabiske lande slet ikke er interesserede i en krig. De ønsker normalisering med Israel og isolering af præstestyret i Iran, som al magt forsøger etablere et overherredømme som atommagt i regionen. Israel derimod kæmper mod jihadismen. Det skal vi takke dem for og støtte. Ikke fordømme.
Analyse

21.07.24

kjlj
Exit BidenSå gik den ikke længere for den 81-årige Joe Biden, som søndag aften valgte at trække sig som kandidat. Det var han længe om - så længe, at Demokraterne står med en kæmpe udfordring, mindre end fire måneder før det amerikanske præsidentvalg.
Analyse

09.07.24

kjlj
Bidens nedsmeltning - og hvad så nu?Her og nu kan Donald Trump læne sig tilbage og glæde sig til den 5. november. Men hvis demokraterne sender Biden på pension og introducerer et nyt makkerpar til præsidentposten og vicepræsidentposten i skikkelser af Gretchen Whitmer fra Michigan og Raphael Warnock fra Georgia, er der grund til bekymring i Trumps republikanske parti. Naser Khader analyserer, hvor den amerikanske valgkamp står lige nu,
Analyse

12.06.24

kjlj
EP-valget: Nogle liberale refleksionerDen foreløbige konklusion på EU-valget må være, at opbakningen til den centralistiske føderalisme er svækket, skriver analysechef hos CEPOS Otto Brøns-Petersen. Han skriver også, at valget i Danmark var provinsielt og gik uden om de væsentligste dagsordner.
Analyse

06.05.24

Topskatten kan kun begrundes med misundelseSå diskuterer vi topskat igen. Anledningen er, at Liberal Alliance og De Konservative har sendt signaler (som det hedder) om, at de ikke prioriterer en afskaffelse af topskatten i en kommende valgperiode. Begge partier fastholder dog indtil videre deres langsigtede økonomiske planer, hvor topskatten afskaffes. Økonom Otto Brøns-Petersen forklarer, hvorfor topskattens afskaffelse burde være en prioritet for ethvert borgerligt parti.
Analyse

07.02.24

10-4 betyder konservativ katastrofeREDAKTØREN SKRIVER: Efter Mai Mercados tilvalg af kernefamilien og fravalg af gruppeformandsposten for Papes flok på Christiansborg går spekulationerne på, ikke om Søren Papes dage som formand er talte, men kun om hvornår solen står op en sidste dag for makkerparret Pape og Vandsø med fællesfornavnet Søren i spidsen for det gamle parti.
Analyse

05.02.24

FJENDEBILLEDER: Uvederhæftighed skal vinde socialdemokratiske vælgere tilbageREDAKTØREN SKRIVER: Magnus Heunicke har fundet melodien, der skal rette op på Socialdemokratiets dårlige meningsmålinger og sikre Mette Frederiksen magten – også efter næste valg. Opskriften er ret enkel: Synk dybt, skab fjendebilleder og glem alt om lødighed og argumenter. Ikke særlig sympatisk, men det lader til at virke.
Analyse

14.01.24

Vermund havde for længst mistet sit parti, da hun meldte sig udREDAKTØREN SKRIVER: Den tilsyneladende selvopofrelse i Pernille Vermunds ord, da hun onsdag formiddag erklærede, at hun af hensyn til det borgerlige Danmark ville opløse sit eget og hoppe over i et andet parti, skal man ikke fæstne lid til. Hun kan kun og vil kun opfylde den anden del - partihoppet. Nye Borgerlige har hun ingen magt over. Det er lang tid siden, hun mistede sit parti.
Analyse

04.01.24

kjlj
Forsvarets ufrivillige pacifismeEn fregat skal til Det Røde Hav for at beskytte handelsflåden. Fregatten kunne dog lige så godt sejle rundt som isbryder i Limfjorden, skriver Klaus Kroll. Han forudser, at fregatten faktisk bliver en klods om benet på de andre allierede skibe, fordi de danske fregatter ikke har de våben, der kan skyde houtiernes missiler ned. Efter ti års venten fik de danske krigsskibe i 2022 endelig leveret missiler, men da var de allerede forældede, skriver Klaus Kroll.
Analyse

12.12.23

Den borgerlige opposition - Et spildt år på SavannenRegeringen kan fejre – hvis den altså mener, der er noget at fejre – sin et-års fødselsdag på torsdag. Det samme kan så den decimerede borgerlige opposition, som vandrer rundt på savannen uden sit ’store dyr’, nipper til det halvvisne græs og taknemmeligt tager imod godbidder, hver gang flertalsregeringen kaster lidt i deres retning.
Analyse

02.12.23

Krigen mod Hamas skal vindesVestens demokratier og de arabiske herskere er i samme båd. Vinder Israel ikke krigen, og det er slet ikke usandsynligt, at det bliver en ’sejr’ for Hamas, vil konflikterne på de større linjer skærpes, mere ufred vil bryde ud og regimer vil blive destabiliseret.
Analyse

23.10.23

Uden ny politik – intet nyt VenstreLars Kaaber: Venstre i højere grad et alvorligt strukturelt problem end et isoleret formandsproblem.
Analyse

24.09.23

Hva’ så nu, Søren Pape Poulsen?Lars Kaaber har fulgt med i Konservatives landsråd. Der blev leveret nogle fornuftige budskaber, men vejen videre er uklar, og det er der flere grunde til, konstaterer Kaaber.
Analyse

05.09.23

Konservatives største problem er, at Pape stadig er formandI forsøget på at redde sit parti har Søren Pape Poulsen været i gang med en storstilet politikudvikling med inddragelse af baglandet. Men det er frem for alt formanden selv, der står i vejen for bedre tider.
Analyse

16.08.23

kjlj
Kennedy er igen et aktuelt navn i amerikansk politikJesper Steenstrup Vogelius: Robert F. Kennedy Jr. med det historiske efternavn og en speciel cocktail af holdninger er ved at blive lidt af en hovedpine for præsident Biden.
Analyse

02.08.23

Republikanerne danser stadig til Trumps melodiJesper Steenstrup Vogelius: Trump lever videre i det republikanske parti, og det gør hans idéer også. Trumpismen vil næppe nyde stor fremgang målt på stemmer, men mindre kan måske gøre det.
Analyse

08.06.23

kjlj
Sådan taler venstrefløjen i kodesprogHvad ligger der bag, når Enhedslisten kalder til kamp mod “regneark”? Morten Okkels udlægger teksten – og klassekampen i velfærdssamfundet.
Analyse

04.06.23

kjlj
Regeringen er født til middelmådighedSVM-regeringen svømmer i mudret vand med Løkke som den kløgtigere fisk i stimen. Projektet fortsætter med at gå galt, fordi det fra starten er gået galt, lyder det i Lars Kaabers analyse for Kontrast.
Analyse

28.05.23

John Locke afslørede hemmeligheden bag en vellykket stat - men Danmark lytter ikkeStefan Agger: Den danske stat lever ikke op til sin opgave om at sikre 'fred, tryghed og folkets almene vel', hverken i forhold til forsvar, ejendomsret eller natur.
Analyse

03.05.23

kjlj
Den borgerlige opposition er knækket over i to deleLars Kaaber gør status for højrefløjen: LA sigter mod igen at komme i regering, mens andre partier kommer til at lede længere efter deres projekt og nye fortælling.
Analyse

12.04.23

Uanset hvem der vinder, vinder LøkkeMalene Møller Hall: SVM-regeringens vicestatsminister er i realiteten Lars Løkke Rasmussen. Han kommer til at gå efter mere endnu.
Analyse

17.03.23

kjlj
AI kommer også efter akademikerne og kværulanterneMikkel Andersson har set på, om kunstig intelligens kan bedrive kildekritik og skrive debatindlæg.
Analyse

17.03.23

kjlj
DF skal have is i maven – så kommer vælgerne nok tilbageAlexander Søndergaard, tidligere chef for politisk afdeling i Dansk Folkeparti, analyserer status og udfordringer for partiet anno 2023.
Analyse

13.03.23

Status på NB: Der er ingen gård at vende hjem tilThomas Gress: Nye Borgerlige kan godt overleve, men kan samtidig opgive tanken om at være almindelige mennesker med et hurtigt fix af problemerne. Det lange seje træk er det politiske vilkår.
Analyse

05.03.23

Partier der vil sig selv det bedste, lader sig ikke styre af meningsmålinger"De dygtige partier bruger helst minimal tid på meningsmålinger, uanset om de går op eller ned," skriver Malene Møller Hall.
Analyse

03.02.23

kjlj
Den danske højrefløj er godt i gang med at lade sig narreLars Kaaber analyserer, hvordan World Economic Forum har delt højrefløjen i dansk politik. Det er også historien om et helt overordnet politisk problem.
Analyse

24.01.23

NB-exit giver renere linjerLars Kaaber: Mikkel Bjørn Sørensens skifte til Dansk Folkeparti skaber en ny situation, hvor begge partier i højere grad kan profilere sig til bestemte segmenter.
Analyse

24.01.23

kjlj
Tjekkiet på vej mod endnu mere splittelsePolitik deler tjekkerne, og tendensen vil fortsætte, uanset hvem der vinder i weekenden. Det skriver Ota Tiefenböck om præsidentvalg i Tjekkiet.
Analyse

17.01.23

kjlj
Nu gælder det også om at tælle til 60Morten Okkels: Oppositionens mulighed for at sende lovgivning til folkeafstemning har igen en rolle at spille i dansk politik – selv hvis ikke den aktivt bruges.
Analyse

23.12.22

Messerschmidt har en trumf, som Støjberg og Vermund manglerLars Kaaber: Der er stadig lang vej hjem for Morten Messerschmidt og Dansk Folkeparti. Men han vil nyde godt af en arv fra sine forgængere.
Analyse

13.11.22

kjlj
Det bedste valgsystem er stadig uperfektMorten Okkels: Det er en udbredt opfattelse, at i det bedste demokrati flugter antallet af stemmer nødvendigvis med antallet af mandater. Lad os udfordre tanken lidt.
Analyse

10.11.22

kjlj
Make America FloridaEmilie Jäger: Den republikanske bølge udeblev, og Trump tabte det amerikanske midtvejsvalg, selvom han ikke engang var opstillet.
Analyse

06.11.22

kjlj
Hvordan Fogh gjorde danskerne mere socialdemokratiske00’erne var et årti domineret af borgerlige valgsejre, men samtidig blev befolkningen stadig mindre borgerlig. Det er en væsentlig del af forklaringen på blå bloks krise, skriver Mikkel Andersson.
Analyse

02.11.22

kjlj
En fortælling om to valgfesterMikkel Andersson: Skarpe ideologiske meldinger og magtkritik gav Liberal Alliance sit bedste valg. Men hvad kan partiet bruge sin nye indflydelse til?
Analyse

02.11.22

kjlj
Dagen derpå: Vindere, tabere og blå desperationDer var vindere og tabere på begge sider, efter stemmerne blev talt op tirsdag aften. Rasmus Ulstrup analyserer hvordan og hvorfor.
Analyse

01.11.22

kjlj
10 ting vi har lært af valgetAstrid Johanne Høg: Valgkampen har blandt andet lært os om risikoen ved personkampagner, glemsomme vælgere, bøjelige principper og krisen i blå blok.
Analyse

30.10.22

kjlj
Dette kan vi lære af 'House of the Dragon'Historiefortællingen i 'House of the Dragon' er dybt realistisk. Serien handler om fejlbarlige mennesker, der har fået fingrene i masseødelæggelsesvåben, de måske alligevel ikke kan styre, skriver Astrid Johanne Høg.
Analyse

26.10.22

kjlj
Manden der mistede alt – og kvinden der lurer i baggrundenRasmus Ulstrup: Pape gav dem optur, men nu giver han dem nedtur. Det tyder på, at Konservative snart får en ny partileder.
Analyse

23.10.22

kjlj
Sådan er der forskel på møgsagerMorten Okkels svarer på, hvorfor Søren Pape Poulsen er meget hårdere ramt af sine fejl end Alex Vanopslagh. Det handler især om, hvordan medier virker.
Analyse

21.10.22

kjlj
De nordatlantiske mandater er jokere i magtspilletGrønland og Færøerne er med til at afgøre regeringsmagten, og personlige forhold kan være nok så vigtige for deres støtte som politisk ideologi. Morten Okkels fortæller.
Analyse

19.10.22

kjlj
Hundefløjten: “Almindelige danskere” er politisk kodesprogMorten Okkels: Hvad mener politikerne i virkeligheden, når de taler om almindelige danskere? Ja, det er en appel til middelklassen, men mere kompliceret end det.
Analyse

14.10.22

kjlj
Indvandringsslapperne kommerMikkel Andersson: Nye udmeldinger om asylpolitik fra både rød og blå blok øger sandsynligheden for lempelser efter valget.
Analyse

30.09.22

kjlj
Da Magt-Mette blev til Offer-MetteMikkel Andersson: Mette Frederiksens forsøg på at italesætte sig som et offer for en sexistisk tone i debatten viser, hvor langt Socialdemokratiet har fjernet sig fra den succesformel, der sikrede partiet valgsejren i 2019.
Analyse

27.09.22

kjlj
Derfor flopper den nye Tolkien-serie ‘The Rings of Power’Rasmus Ulstrup: Amazons store satsning på en eventyrserie i Ringenes Herres univers er forfejlet helt ind i sin kernefortælling. Skaberne af The Rings of Power tror, at de giver folk, hvad folk vil have. De skulle i stedet have lært af de fortællinger, der faktisk virker.
Analyse

22.09.22

kjlj
Vesten vinder, når Ukraine vinderMikkel Andersson: Krigen i Ukraine er langtfra slut, men har indtil videre været et pinligt nederlag for Rusland og en sejr for ukrainsk nationalisme. Ukraines fremgang på slagmarken er samtidig en fremgang for den vestlige liberale verdensorden og dens organisationer.
Analyse

18.09.22

kjlj
Det er gode tider for den blå nytænkningRasmus Ulstrup: Sideløbende med øget popularitet hos vælgerne er der gang i idéudviklingen i de blå rækker. Det viser blandt andet de nye og kommende bøger fra borgerlige profiler. Kampen er ikke vundet, men bliver taget alvorligt, og det er glædeligt.
Analyse

15.09.22

kjlj
Schrödingers republikanske kat – det borgerlige projekt i FrankrigHvorfor har Frankrig ikke et fast borgerligt flertal, når højrefløjens temaer ellers appellerer til vælgerne? Republikanerne er klemt mellem de nye politiske strømninger, der er tegnet af præsident Macron og Marine Le Pen. Jørn Boisen beretter om vilkårene i fransk politik, hvor hver anden stemme efterhånden er en proteststemme.
Analyse

12.09.22

kjlj
Søren Pape kører den ind med teknokratietDet konservative landsråd i weekenden viste en partileder og statsministerkandidat, hvis vision er at være den bedste administrator af velfærdsstaten. Det er bevidst tørhed, og det kan også fungere, hvis ikke møgsagerne om Papes mand forbliver højest på dagsordenen.
Analyse

26.08.22

kjlj
Tørklædeforbud udfordrer blå statsministerkandidaterAstrid Johanne Høg: Spørgsmålet om tørklæder i grundskolen skaber uenighed i flere af de borgerlige partier. Men samlet set vil den blå blok stå stærkest ved at danne fælles front til fordel for et tørklædeforbud.
Analyse

22.08.22

kjlj
Sådan kan Støjbergs projekt også gavne andre end hende selvAstrid Johanne Høg: Inger Støjberg er en trussel for nogle borgerlige partier. Men hun kan også vise sig at være et effektivt våben i en kamp, som de borgerlige ellers ser ud til at være ved at tabe.
Analyse

17.08.22

kjlj
Socialdemokratisk kønsudspil er en hjælpepakke til StøjbergUlstrups analyse: Socialdemokratiet går all-in på at vinde de progressive vælgere, der i forvejen stemmer venstreorienteret, med sit forslag om juridisk kønsskifte til 0-årige. Den udmelding cementerer en progressiv positionering for S forud for folketingsvalget.
Analyse

08.07.22

kjlj
Provinsen slår igenMikkel Andersson: Socialdemokratiet og Venstre synes at have glemt den afgørende betydning af stemmerne fra det gule Danmark. Det har Inger Støjberg ikke, og dermed har de gamle magtpartier overladt Danmarksdemokraterne en stor spillebane.
Analyse

23.06.22

kjlj
Inger Støjberg kan blive redningen for blå blokRasmus Ulstrup: I vanlig stil har Inger Støjberg lanceret Danmarksdemokraterne med tydelig lavsocial kommunikation og jysk vælgertække. Hvis hun lykkes med projektet, kommer hun ikke bare over spærregrænsen, men kan være med til at sikre en borgerlig statsminister efter næste folketingsvalg.
Analyse

14.06.22

kjlj
Krigen i Ukraine kan genrejse Polen som europæisk magtfaktorOta Tiefenböck: Krigen og udviklingen mellem Rusland og Ukraine har allerede ændret Europa langt ud over de to lande. Et overset perspektiv er, hvordan Polen vil søge og få en ny position som en slags stormagt i det europæiske landskab.
Analyse

10.06.22

kjlj
Hvis Frankrig er Europas syge mand, hvad fejler han så?Franskmændene oplever deres enorme velfærdsstat helt anderledes, end man skulle tro ud fra de økonomiske realiteter. Sprækkerne i velfærdsstaten kom måske klarest til udtryk i de gule vestes oprør i 2018-19, og det har især noget med klasse at gøre, skriver Jørn Boisen.
Analyse

06.06.22

kjlj
Analyse: Mette Frederiksen går med livrem og selerRasmus Ulstrup: Den pludselige håndsrækning til et regeringssamarbejde hen over midten har flere taktiske årsager. Det handler om at afmontere beskyldninger om magtfuldkommenhed og at give sig selv muligheden for at lukke Moderaterne ind, hvis det bliver nødvendigt for at fastholde magten.
Analyse

02.06.22

kjlj
Det uforbeholdne ja – dagen derpåVar det kun sympati med Ukraine, der sikrede det klare ja denne onsdag, og hvad betyder det for fremtiden? Morten Okkels gør status over danskere, politikere og Europa, efter det første danske EU-forbehold blev elimineret med et brag.
Analyse

20.05.22

kjlj
Immunitet eller ej?Mikkel Andersson: Sagen om Claus Hjort Frederiksens immunitet er mere dilemmafyldt, end mange giver udtryk for. Ikke mindst på grund af en amerikansk elefant i rummet, der sjældent bliver nævnt.
Analyse

08.05.22

Chiles revolution i slem forfatningEt voldsorgie kombineret med fredelige protester har banet vej for et bud på en ny forfatning i Chile. Dokumentet bliver smykket med økologi og feminisme, men samtidig kritiseret for at indskrænke ejendomsret og demokrati. Rasmus Sønderiis beretter fra Chile.
Analyse

07.05.22

Regeringen løber en risiko med Dybvad som udlændingeministerRasmus Ulstrup: Det var et vovet træk fra statsministeren at forfremme Kaare Dybvad Bek til udlændingeminister. Han er en af regeringens stærkeste profiler, men får sværere ved at varetage det folkelige Danmark fra sin nye position.
Analyse

28.04.22

kjlj
Valget i Frankrig: Et falsk déjà vuDet franske præsidentvalg ligner 2017-valget ved første øjekast, men en dramatisk udvikling er i sving. Macron har støvsuget centrum-højre og centrum-venstre for talenter, og de, der er tilbage, er blevet kastet ud mod ekstremerne, konstaterer Jørn Boisen.
Analyse

20.04.22

kjlj
Rigdom, ulighed og hvordan de skifter betydningMorten Okkels: Rigdom er ikke bare rigdom, og ulighed er ikke bare ulighed. Venstrefløjen har haft held til at definere og redefinere begreberne, og offentligheden har fulgt med for ukritisk. Lad os se på, hvordan det gik til.
Analyse

17.04.22

Om Påskelatter og PåskealvorMå man grine i kirken? Det blev diskuteret i senmiddelalderens Sydtyskland i forbindelse med påsken. Der praktiserede man nemlig det noget løjerlige fænomen: Påskelatter. Det gik ud på, at præsten påskemorgen skulle bringe sin menighed til latter ved f.eks. at fortælle vitser, hvilket blev mødt af en masse konfessionel polemik. Men lo Jesus selv påskemorgen, og har latteren noget at lave i kirken i dag?
Analyse

14.04.22

kjlj
Analyse: Hvis de borgerlige skal vinde, skal de udnytte Socialdemokratiets nye linjeRasmus Ulstrup Larsen: De borgerlige har en unik chance for at trække vælgere over midten med folkelighed og elitekritik, efter socialdemokraterne er blevet grønne og har omfavnet storbyerne på baggrund af kommunalvalgsnederlaget. Hvorfor griber de blå ikke chancen?
Analyse

08.04.22

Den franske venstrefløj og melodien, der blev vækJørn Boisen fortsætter sin udlægning af fransk politik op til præsidentvalgets første runde søndag 10. april. Hvorfor lader venstrefløjen til at være sat helt til vægs, og hvorfor kan det hele alligevel ende som en gyser, når stemmerne gøres op senere på måneden?
Analyse

08.04.22

kjlj
Verden er på vej ind i en fødevarekriseDe voldsomme udviklinger på energimarkedet og krigen i Ukraine går hånd i hånd med en begyndende krise på fødevareområdet, analyserer Jon Hustad. Ja, Putin har ansvaret, men det var EU, som gav ham pistolen. Klimapolitikken kræver mange ofre fremover.
Analyse

03.04.22

kjlj
Lov og uorden – hvad sker der med det borgerlige Frankrig?Højrefløjens kandidater står i kø til denne måneds franske præsidentvalg, og det er den helt store forhindring for en borgerlig valgsejr. Her giver Jørn Boisen sin beretning om fransk politik forud for første runde af valget på næste søndag.
Analyse

31.03.22

kjlj
Valget i Ungarn kan få store konsekvenserOta Tiefenböck: Weekendens valg i Ungarn er druknet i den internationale mediedækning på grund af krigen. Men valget er ikke desto mindre vigtigt, for resultatet får stor betydning for både Ungarns og EU’s videre udvikling.
Analyse

23.02.22

kjlj
Status quo i Ukraine, ny kold krig for EuropaOta Tiefenböck: Ruslands anerkendelse af Donetsk og Luhansks uafhængighed ændrer i realiteten ikke situationen i Ukraine. Til gengæld ser vi scenen blive sat til en ny udgave af kold krig mellem øst og vest.
Analyse

15.01.22

kjlj
Borgerlige skal krydse fingre for Dansk FolkepartiChristian Egander Skov: Et velfungerende Dansk Folkeparti solidt placeret i den borgerlige lejr er afgørende for det borgerlige Danmarks fremtid. Det er heller ikke urealistisk, så længe partiet kan undgå at implodere inden folketingsvalget.
Analyse

12.01.22

kjlj
Medieskævhed: De almindelige mennesker er ikke almindeligeMorten Okkels: Journalister holder af at sætte ansigter på deres historier. Men deres brug af de såkaldte cases er ofte med til at skævvride folks indtryk af samfundets problemstillinger. For eksempel fordi cases er rekrutteret af politiske aktører eller ikke får kritiske spørgsmål.
Analyse

05.01.22

Medieskævhed: Hvad det er – og hvad det ikke erMorten Okkels, redaktionssekretær for Kontrast, skriver en række indlæg om, hvordan dansk journalistik ligger mærkbart til venstre for danskerne selv. Det starter med at redegøre for et helt grundlæggende problem og en advarsel imod overdrivelser og andre forkerte udlægninger.
Analyse

04.01.22

kjlj
Omikronologi: Et pandemisk slutspil?Stadig mere tyder på, at kombinationen af høje vaccinerater og en mildere covidvarient stiller Danmark i en gunstig position. Mikkel Andersson ser nærmere på den aktuelle covidsituation i denne analyse.
Analyse

14.12.21

kjlj
Konflikten i Ukraine handler om mere end RuslandDer er væsentlig risiko for, at Rusland vil angribe Ukraine, advarer USA, Nato og Ukraine selv. Men hvorfor skulle Rusland gøre det, og hvem kunne ellers have en interesse i at udløse sådan en konflikt? Ota Tiefenböck analyserer situationen.
Analyse

23.11.21

Chefredaktørens Blok: “Man vælger sin vinkel og denne fører i blinde…”Frikendelsen af den amerikanske teenager Kyle Rittenhouse er lige så forventelig som de hysteriske og ofte fejlbehæftede reaktioner, den har affødt. Det gælder lige fra New York Times til åndsfyrsterne på dansk Twitter, skriver Mikkel Andersson.
Analyse

17.11.21

Kongebyen forklarer alt om kommunalvalgetMorten Okkels opsummerer de vigtigste erkendelser fra kommunalvalget. Det starter i Kolding, men angår i grunden hele landet. Vi ser på den anden side af Enhedslistens succes, og hvilken faggruppe virker til at have et overraskende overtag.
Analyse

16.11.21

kjlj
Chefredaktørens blok: Polen viser, at migrantstrømme kan stoppesPolen demonstrerer med en håndfast grænsekontrol og afvisning af den belarussiske diktators forsøg på at bruge migranter og flygtninge som politisk våben, at migrantstrømme ikke er uafvendelige naturkræfter.
Analyse

12.11.21

Chefredaktørens blok: Loud er død - lever (Radio)24syv?Efter en lang og lytterløs dødskamp er Radio Loud gået bort. Mikkel Andersson ser nærmere på efterfølgeren, 24syv. Det bliver næppe en videreførelse af det gamle Radio24syv, men formodentlig bedre end kanalen, den afløser, og på den offentlige mediestøtte, der gør kanalen mulig.
Analyse

10.11.21

Chefredaktørens blok: Frederiksens teflon er vækVelkommen til redaktørens nye forum for glohede hot-take-analyser, tilfældige strøtanker og mere eller mindre begavede causerier. Vi lægger fra land med at se nærmere på Mette Frederiksens hastigt svindende popularitet og autoritet samt risikoen for en ny, større nedlukning, inden vi runder af med lidt gode nyheder fra Kontrasts egen verden.
Analyse

04.11.21

kjlj
Journalister hælder til venstre – på tværs af VestenEmil O.W. Kirkegaard: Det er ikke kun i Danmark, men en generel tendens i de vestlige lande, at journalister ligger politisk til venstre for resten af befolkningen. Læs nærmere her, hvor det relevante studie bliver udlagt af en af ophavsmændene selv.
Analyse

13.10.21

kjlj
Store udfordringer i vente for Tjekkiets nye magthavereDe tjekkiske oppositionspartier har nået deres mål og slået premierminister Andrej Babis. Udfaldet vækker glæde i Bruxelles, men kan på sigt vise sig at være en pyrrhussejr både for EU og tjekkerne selv. Ota Tiefenböck analyserer situationen.
Analyse

12.10.21

kjlj
Venstre veloplagt, vejen videre vanskeligJakob Ellemann-Jensen virkede revitaliseret til Venstres landsmøde, og både minderne og det frie valg er oplagte temaer til at forene partiet. Men er det nok til at genrejse et Venstre, der mangler både vælgere, politisk profil og en blå blok at lede?
Analyse

23.09.21

kjlj
Barselsdebatten udstiller borgerlig idékriseBorgerlige bør lære af historien, satse på familiepolitik og levere alternativer til de kvinder, der har mistet troen på velfærdsstaten, frem for blindt at modsætte sig øremærket barsel, skriver Christian Foldager.
Analyse

22.06.21

kjlj
Vestens grønne gave til verdens diktatorerVerdens energipolitik har udviklet sig dramatisk på det seneste. Flere iagttagere frygter, at opgøret med de fossile brændstoffer svækker Vestens magt og velstand til gavn for regimer som Rusland og Saudi-Arabien.
Analyse

12.04.21

kjlj
Bare fordi det kommer fra et universitet, behøver det ikke være videnskabUniversiteterne har ikke orden i butikken, og der foregår ting, som ikke har noget med forskning at gøre. Det mener ph. d. og læge Torsten Skov på baggrund af bl.a. en analyse af sexisme på Aarhus Universitet.
Analyse

08.04.21

kjlj
Et boligmarked i omvendtland: Kan de vilde stigninger blive ved?Andreas Steno: Nationalbanken spåede for nyligt, at boligpriserne ville stige 9,7 pct. i 2021, men hvordan kan det være, boligpriserne stiger midt i en pandemi? Og skal man forvente, at boligpriserne bare fortsætter himmelflugten? Næppe.
Analyse

24.03.21

kjlj
Lasse Birk: Sådan køber du kryptovalutaMange tror, det er svært at handle og opbevare kryptovaluta. Men uanset om du er it-novice eller mere øvet, kan du sagtens komme i gang med at handle. Lasse Birk Olesen gennemgår fordele og ulemper ved tre forskellige metoder.
Analyse

14.03.21

kjlj
Debatten om covid-19 viser, at vi lever i offerets tidsalderHvor besættelsestiden illustrerer heroismens socialpsykologi, så er covid-19 blevet en fortælling om offergørelsens socialpsykologi, hvor det accepteres, at selv ekstremt privilegerede mennesker først og fremmest er ofre.
Analyse

15.02.21

kjlj
Lasse Birk: Denne kryptovaluta kan blive 1.000 gange mere værdLasse Birk Olesen købte Bitcoin, Ethereum og RSR, inden de digitale valutaer blev 50.000, 5.000 og 70 gange mere værd, og var med til at stifte en af verdens førende kryptobetalingsløsninger. Han mener, at der stadig er et enormt vækstpotentiale i en række kryptovaluater. Kontrasts medlemmer kan læse hans vurderinger af seks af dem her.
Analyse

29.01.21

kjlj
Drømmen om den anstændige borgerligeMikkel Andersson: Der er trængsel på den politiske midte, og spørgsmålet er, om der ikke snart er flere partier for anstændige borgerlige, end der er vælgere til dem.
Analyse

22.01.21

kjlj
Jesper Kraft: Renselsens prisForud for weekendens ekstraordinære landsmøde ligger Venstres meningsmålinger smerteligt lave, mens både formanden og den politiske ordfører tilsyneladende forsøger at tie problemerne ihjel. Dramaet i Venstre er ikke slut endnu.
Analyse

15.01.21

kjlj
Dommedag nu-ishDet kan godt være, at Støjberg har ret i, at man ikke dør af at komme for en rigsret, men det gode spørgsmål er efterhånden, om det samme i længden gælder for Venstres position som det dominerende borgerlige parti, skriver Jesper Kraft om et stadig mere presset Venstre.
Analyse

13.01.21

kjlj
Godt nyt: Danmark ender med at vinde Vestens vaccineræsKampen om at vinde det globale vaccineræs fylder næsten alt i det økonomiske regnskab, da en hurtig udrulningsproces formentlig også vil lede til et hurtigere økonomisk comeback. Israel er i en liga for sig selv, men Danmark ligger endog meget pænt til, mener Andreas Steno.
Analyse

08.01.21

kjlj
Oprør fra midten, højre, nedefra og bagfraJesper Kraft: 2020 blev et rædselsår for Venstre. 2021 kan vise sig at blive endnu værre.
Analyse

27.12.20

kjlj
Satsede de danske myndigheder på flokimmunitet?Efter mere end 8.000 døde raser den svenske debat om landets fejlslagne eksperiment med flokimmunitet gennem smitte. Men en del tyder på, at også danske myndigheder indledningsvis satsede på, at vejen ud af pandemien var flokimmunitet gennem smitte. En tilgang, som ifølge deres egne tal ville indebære mindst 10.000 døde danskere.
Analyse

23.12.20

kjlj
EU: Når one size fits all bliver et problem!Andreas Steno: Alt tyder på, at EU kommer til at halte efter fx USA og Storbritannien i udrulningen af vaccinen, til trods for at EU initialt stod med de bedste kort på hånden for at komme hurtigt i gang. One size fits all-politik tager (uforholdsmæssigt) lang tid.
Analyse

18.12.20

kjlj
Støjberg, Pind og den bitre mand og havetJesper Kraft: Det er de store tandhjul, der forsøges sat i gang i Venstre. Den interne kritik af næstformand Inger Støjberg nåede et nyt højdepunkt i ugens løb, og imens spekuleres der i, om Søren Pind mon er på vej tilbage til dansk politik?
Analyse

08.12.20

kjlj
Riget fattes ikke pengeAndreas Steno: En ny delvis nedlukning har ramt Danmark, men riget fattes, modsat generel medie-rapportering, ikke penge. Danmark har råd til at understøtte økonomien igennem vinteren, og det kan endda også give god økonomisk mening.
Analyse

04.12.20

kjlj
Jesper Kraft: Er vi wokay?The Great Awokening er over os. Den stakkels rematerialiserede buste af Kong Frederik V fra Kunstakademiets festsal er næppe det sidste offer i det store identitetspolitiske slagsmål, der både har potentiale til at blive borgerlighedens frelsende engel og ende i total afmagt.
Analyse

02.12.20

kjlj
Det iranske præstestyre er magtesløst efter atomforsker-drabAein Amripour: En hel serie af ydmygende træk har pillet vigtige brikker af skakbrættet og efterladt iranerne desperate. Desperationen spås at føre til voldsomme reaktioner, men det kommer næppe til at ske. Til gengæld bliver det Bidens nye hovedpine.
Analyse

27.11.20

kjlj
Den knap så søde ventetidDe minkpolitiske terninger er kastet, men stadig ikke landet. Ugens hasteforespørgsel var en opvisning i fastlåste positioner, og de radikales forslag om en parlamentarisk undersøgelse kan være den største julegave, statsminister Mette Frederiksen nogensinde har fået.
Analyse

25.11.20

kjlj
Vaccinerne er på vej – og det er godt nyt for både dig og økonomienAndreas Steno: En lang række vacciner mod covid er mere lovende, end mange havde turdet håbe på - og det er godt nyt for både dig og økonomien i 2021.
Analyse

20.11.20

kjlj
Efter mink-stormenJesper Kraft: Minkene er døde, men sagen lever som midlertidigt samlende fundament for oppositionen, der har kastet sig over skandalen med samme grådige utålmodighed, som et lille barn kaster sig over gaverne juleaften, og efterhånden kun kommunikerer på en skala fra total forargelse til krav om nyvalg. Men hvad gør man, når stormen løjer af?
Analyse

13.11.20

kjlj
Støjbergs instruks kan aflive Mogens JensenRegeringens ulovlige beslutning om aflivning af landets mink har allerede fået voldsomme konsekvenser for landets minkavlere, men den gamle sag om barnebrude kan blive det, der i sidste ende afgør fødevareminister Mogens Jensens skæbne.
Analyse

06.11.20

kjlj
It’s the tryghed, stupidDagsordenerne kommer og går i dansk politik, men det store tema er næsten altid det samme: Tryghed for den almindelige dansker. For tiden bevæger det borgerlige Danmark sig længere væk fra at kunne levere lige netop det. Det er et problem.
Analyse

01.11.20

kjlj
Winter is coming?Det amerikanske præsidentvalg står for døren. Meningsmålingerne har længe spået en overbevisende sejr til Joe Biden, men der er tegn på, at forspringet snævrer ind. Og hvis – og det er et stort hvis – han taber, er det måske, fordi demokraterne nærmest har gjort alt, hvad de kunne for at få Donald Trump genvalgt. Det mener politisk analytiker og tidligere særlig rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen, Jesper Kraft.
Analyse

01.11.20

kjlj
Biden bliver ikke så stor en økonomisk fest, som du måske regner medDe fleste analytikere vurderer, at et Biden-præsidentskab vil øge verdenshandlen og skabe bedre vækstbetingelser uden for USA, men det er måske ikke så ligetil at drage den konklusion. Biden er nemlig nødsaget til at fortsætte dele af Trumps kurs, hvis man skal tro analysen fra global chefstrateg i Nordea, Andreas Steno Larsen.