Kort Nyt

15.01.23

Storbritannien hjemkalder ambassadør efter henrettelse i Iran

Den britiske regering overvejer dens svar på henrettelsen af en britisk-iransk statsborger.
Den britisk-iranske statsborger Alireza Akbari er blevet henrettet i Iran. Det har fået Storbritannien til at hjemkalde sin ambassadør i Iran. (Arkivfoto).
Den britisk-iranske statsborger Alireza Akbari er blevet henrettet i Iran. Det har fået Storbritannien til at hjemkalde sin ambassadør i Iran. (Arkivfoto).

Den britiske udenrigsminister James Cleverly siger, at Storbritannien midlertidigt vil trække sin ambassadør hjem fra Iran til konsultationer.

Det sker som reaktion på, at den britisk-iranske statsborger Alireza Akbari er blevet henrettet i Iran. Han blev dømt for at spionere for Storbritannien ifølge iranske medier.

- Det er vigtigt at understrege, at vores svar ikke nødvendigvis er begrænset til de handlinger, jeg har annonceret i dag, siger Cleverly lørdag.

Storbritannien overvejer fortsat, om man skal foretage sig yderligere handlinger over for Iran, tilføjer ministeren.

De britiske myndigheder har forsøgt at få Iran til at omgøre dødsdommen til Akbari og løslade ham.

Akbaris hustru, Maryam, sagde torsdag til BBC, at hun var blevet kontaktet af de iranske myndigheder og bedt om at møde op i hendes mands fængsel til et "sidste besøg".

Alireza Akbari er forhenværende viceforsvarsminister i Iran.

Henrettelsen blev tidligere lørdag fordømt af den britiske premierminister Rishi Sunak.

- Det var en afstumpet og fej handling udført af et barbarisk regime uden respekt for dets egen befolknings menneskerettigheder, siger han.

Ifølge nyhedsbureauet AFP fordømmer det amerikanske udenrigsministerium også henrettelsen.

En talsperson sagde tidligere lørdag, at den amerikanske regering stod sammen med den britiske. Ifølge talspersonen er henrettelsen uretfærdig og politisk motiveret.

Onsdag offentliggjorde BBC's persiske afdeling en lydoptagelse fra Alireza Akbari, hvori han siger, at han blev tortureret og tvunget til at tilstå forbrydelsen. Men han har aldrig begået den lød det.

I lydklippet hævdede Akbari, at han er blevet afhørt og tortureret i mere end 3500 timer over ti måneder af efterretningsagenter. Han blev også tvunget til at tage psykedeliske stoffer, sagde han.

Ifølge BBC hævdede han, at Iran forsøgte at hævne sig på Storbritannien ved at henrette ham.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter