30.10.22

Britisk opposition kræver undersøgelse af mulig hacking af Truss

Avis melder, at spioner med russiske forbindelser fik adgang til følsomme opløsninger.
Liz Truss fik kun kort tid som britisk premierminister. Nu er der fokus på mulig hacking under hendes forsøg på at blive valgt som konservativ leder. (Arkivfoto).
Liz Truss fik kun kort tid som britisk premierminister. Nu er der fokus på mulig hacking under hendes forsøg på at blive valgt som konservativ leder. (Arkivfoto).

Den britiske regering bliver opfordret til at foretage en undersøgelse af historier om mulig hacking af ekspremierminister Liz Truss' telefon.

Sikkerhedsbristen blev angiveligt opdaget, da Truss denne sommer - mens hun var udenrigsminister - forsøgte at blive valgt som konservativ leder.

Det melder mediet Mail on Sunday.

Sagen skal dog være blevet dysset ned af daværende premierminister Boris Johnson og Simon Case, som er den øverste embedsmand i Storbritannien. Det skriver avisen.

Spioner, som mistænkes for at arbejde for Ruslands præsident, Vladimir Putin, skal have fået adgang til følsomme opløsninger. Det gælder blandt andet samtaler om Ukraine-krigen med andre lande, skriver Mail on Sunday med henvisning til unavngivne kilder.

Det hævdes også, at private samtaler mellem Truss og den tidligere handels- og energiminister Kwasi Karteng kom i hackernes besiddelse. Det kunne potentielt gøre de to sårbare over for afpresning.

Nu kræver oppositionspartier en undersøgelse.

De mener, at sagen sætter spørgsmålstegn ved den britiske cybersikkerhed. Også Johnsons og Cases dømmekraft bliver kritiseret.

Den fremtrædende Labour-politiker Yvette Cooper mener, at "der er alvorlige sikkerhedsspørgsmål om, hvorfor og hvordan denne information er blevet lækket".

- Det er afgørende, at alle disse sikkerhedsproblemer efterforskes og adresseres på det allerhøjeste niveau, siger hun.

Cooper mener, at "vi har brug for at vide, at regeringen anerkender alvoren i denne sag".

En unavngiven talsperson for den britiske regering afviser at udtale sig om enkeltpersoner sikkerhedsmæssige forhold.

- Regeringen har indrettet robuste systemer, som skal beskytte mod cybertrusler, siger personen.

Kilde: /ritzau/PA Media/dpa

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter