EssaykjljDemokrati, Dannelse og Borgelige Dyder – del 2Socialismens halve historieforståelse ses ved hærværk på historiske steder og kunstværker, samt den måde kroppen bruges som gine til at drapere sig med diverse ydre symboler for indre eksistentielle trends. Et oplevelsesøkonomisk forbrug af selvet præger den moderne socialismes diverse ideologiske forgreninger og halverer til en ekstrem individualisme og gruppeidentitet.
Essay

22.07.24

kjlj
Hvad er I bange for? Svar til Isam B.Isam B. har slået til lyd for, at islam skal fylde mere i det offentlige rum i Danmark. Søren Gosvig Olesen og Isam B. undrer sig over det modsatte af hinanden – og forstår åbenbart ikke hinandens undren. Det undrer Isam B., at nogen er bange for mere islam i Danmark eller Europa. Det undrer Søren Gosvig, at nogen kan synes, at islam fylder for lidt og ser flere gode grunde til at frygte islam.
Essay

19.07.24

kjlj
Demokrati, dannelse og borgerlige dyder – del 1"Alle tænker på at forandre verden, men ingen tænker på at ændre sig selv", skrev Leo Tolstoy. Ulrik Søberg ser i mediernes og venstrefløjens reaktion på attentatet mod Trump, hvordan den rudimentære dydssignalering krakelerer.
Essay

19.07.24

Europas evige Yom KippurDen danske og de andre europæiske regeringers eftergivenhed overfor araberne i OIC har sin rod i den 50 år gamle historie om Yom Kippur Krigen og olieembargoen, vi kender som ’oliekrisen’. Jon Eirik Lundberg har genset filmen ’Golda’ og fortæller historien.
Essay

15.07.24

kjlj
Samtykkedømte Georg: Ydmygelsen er det værsteI sin seneste bog har Marianne Stidsen beskrevet 10 konkrete samtykkesager, hvor drenge og mænd blev dømt for voldtægt uden substantielle beviser. I denne artikelserie fortæller hun om flere nye sager med store konsekvenser for unge mænd og deres familier. Dette er den anden.
Essay

15.07.24

kjlj
En fars håbStore samfundsforandringer i løbet af de seneste 70 år har skabt usikkerhed om mandens plads i opdragelsen. Mike Bruun Lander afrunder sin serie om de syv kardinaldyder med håb, som både er noget andet end vished og mere end blot forventning.
Essay

11.07.24

kjlj
Mennesket er født frit, men overalt er det i lænkerOverskriften er citat af den fransk-schweiziske forfatter Jean Jacques Rosseau, én af grundlæggerne af den vestlige ide om demokrati. Filosoffen Ulrik Søberg forklarer, at lighed er det modsatte af konkurrencestatens ensretning. Ligheden findes i personlige valg og ansvar.
Essay

10.07.24

kjlj
Henrik Nordbrandt og tyrkernes troHvorfor er det ofte de faste i troen, der kommer til magten i muslimske lande. Det kan godt være, at de siger, de går ind for demokrati, ytringsfrihed og det sekulære samfund. Men vi glemmer at spørge, hvad de forstår ved demokrati og ytringsfrihed. Søren Gosvig Olesen har læst Henrik Nordbrandt og fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay

09.07.24

kjlj
Mådehold mellem for meget og for lidtI en verden, hvor forventninger ændrer sig, er det vigtigt at værdsætte de dyder, der gør en far til positivt forbillede. Også når det gælder mådehold. Mike Bruun-Lander fortsætter sin serie om de syv kardinaldyder.
Essay

08.07.24

Modstandsviljen er aldrig forgæves, aldrig ligegyldigMarianne Stidsen trak stikket, tog på vandretur og mødte Dybbøl Mølle. "Det gav mig forståelse for hvorfor det stadig giver mening at kæmpe imod Aftenlandets opløsning. Vor tids besættelsesmagt kommer ikke fra Tyskland, men derimod fra USA i form af radikalfeminismen, som ikke mange fatter er den største fjende lige nu. Hvilket helt sikkert kommer til at koste os vores civilisation. Det bliver vor tids 1864".
Essay

03.07.24

kjlj
Troen begynder i det småI en verden fyldt med usikkerhed og tvivl, forbliver fars tro på familien en tidløs kvalitet, der styrker båndet og fremmer en meningsfuld tilværelse. Må far altid finde sin første inspiration i den tro. Mike Bruun-Lander indløser troens værdi i serien om de syv kardinaldyder.
Essay

02.07.24

kjlj
Man forhandler ikke med regler givet af GudReligion har i forskellige afskygninger en mageløs evne til at få den udenforstående, den ”vantro”, til at føle sig forkert. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om helligt og profant ved at berette om et overgreb, han en dag gjorde sig skyldig i - helt uden at vide det. Dialog? Diskussion? Glem det!
Essay

01.07.24

kjlj
Omdømmedestruktion: En historie om nutidens glemselCensuren af nutidige kvindelige kunstnere handler om, at én politisk blok vil nægte en anden politisk blok legitimering og anerkendelse. Kunstnerne bliver fanget i dette spil. Deres kunstneriske frihed bliver følgelig indskrænket.
Essay

18.06.24

kjlj
Retfærdighed er de andre dyders horisontI en verden, hvor roller og forventninger konstant ændrer sig, er det vigtigt at forstå og værdsætte de dyder, der gør en far til et stærkt og positivt forbillede og forlener ham med den største titel, der er ham mulig. Her gælder det retfærdigheden.
Essay

18.06.24

kjlj
Politisk og pastoralt nonsens i Radio4Mod argumenter kan man intet stille op, når de bruges til at forhindre nogen i at tænke, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om det hellige og det sekulære. Her konkluderes det, at den vestlige verden er kommet så langt i sekulariseringen, at vi har glemt, hvorfor det sekulære demokrati i sin tid var værd at kæmpe for.
Essay

17.06.24

kjlj
Den aktivistiske udenrigspolitik skal vækDanskerne har tabt alle krige gennem de seneste 800 år, skriver Preben Bille Brahe, som fører læseren frem til i dag. Fra fodnotepolitikken i 1980'erne er Danmark med Nato gået helt i den anden grøft. Preben Bille Brahe mener den aktivistiske udenrigspolitik har fået lov at løbe linen ud, at den skal helt væk. Verden bliver ikke bedre af, at vi skyder på den. Tværtimod. Hvis vi vil en bedre verden, så findes der andre og betydeligt bedre værktøjer, skriver han.
Essay

16.06.24

kjlj
Danmark, Ukraine og RuslandDanmark og Europa befinder sig i en ualmindelig farlig situation, som ikke er set tilsvarende i 85 år, skriver Preben Bille Brahe, som kritiserer Danmarks aktivistiske udenrigspolitik og synet på Putins som en ny Hitler. Er vi på vej til en ny hundredårshændelse?
Essay

16.06.24

kjlj
En modig far tør tage svære beslutningerI en verden, hvor roller og forventninger konstant ændrer sig, er det vigtigt at forstå og værdsætte de dyder, der gør en far til et stærkt og positivt forbillede. Derfor udforsker Mike Bruun-Lander farrollen gennem de syv kardinaldyder: Her gælder det mod, som ikke må forveksles med frygtløshed, men beror på evnen til at overvinde den.
Essay

11.06.24

kjlj
Religionskritik til dig, der ikke ser andet end dit egetReligionerne burde føre en tilbagetrukket, men ikke mindre virksom tilværelse, skriver Søren Gosvig Olesen i det femte afsnit af artikelserien om religion og det sekulære. Vi vil få flere og flere problemer, hvis alle fortsat manifesterer deres identitet op i hovedet på enhver anden.
Essay

11.06.24

kjlj
En vis far ved, hvornår han skal handleMike Bruun-Lander fortsætter sin artikelserie om de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden. Denne gang gælder det visdom, som ikke handler om, hvor mange bøger, du har læst, men om evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig måde.
Essay

06.06.24

kjlj
Hvad du skal vide om EP-valget, "højrebølgen" - og dem du skal stemme påHvad ved vi om vælgernes skiftende holdninger i EU-landene, hvor fører "højrebølgen" os hen, og hvem er den egentlig "farlig" for. Demokratiet? David Gress giver dig svar på det hele, ikke mindst balladen i Tyskland, så du er klar til EP-valget den 9. juni. Han hjælper dig også med, hvem du skal stemme på i Danmark.
Essay

05.06.24

kjlj
Faderrollen og de syv kardinaldyderGrundlovsdag er også Fars Dag, og Mike Bruun-Lander fremhæver i en ny artikelserie de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden: visdom, mod, retfærdighed, mådehold samt de kristne tre; tro, håb og kærlighed. Dyderne rummer kvaliteter, som mange fædre godt kender, men har glemt på grund af tidernes ugunst og narcissisme. Artikelserien fokuserer på én dyd ad gangen. Først gælder det kærligheden.
Essay

29.05.24

kjlj
Sekularister i alle partier, foren jer!Man taler om religiøs beklædning, som om den kun er beklædning, skriver Søren Gosvig Olesen i det fjerde afsnit af hans artikelserie om sekularisme. Man taler udenom, selv hvis man er statsminister. Så undgår man konflikter nu og her, men på lidt længere sigt er ingen mere konfliktskabende end de konfliktsky eller de hyklere, der skynder sig at tale om noget andet.
Essay

26.05.24

kjlj
Demokrati er umuligt uden religionskritikValget står valget mellem islamisering af Europa eller europæisering af islam. Det kan godt være, at Pegida og AfD også siger det, men det bliver det ikke forkert af, skriver Søren Gosvig Olesen i et nyt afsnit i artikelserien om religion og sekularisering, hvor han sammenligner de Radikales Samira Nawa med Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Hvis der skal være en undtagelsesreligion, som ikke må kritiseres, er Europa færdigt.
Essay

16.05.24

kjlj
Grundtvigs ord: "Menneske først" - bør Vestens muslimer tage til sigSpørgsmålet om islams rolle i Vesten deler vandene. I Frankrig er religion og stat adskilt. Det samme forsøgte Tyrkiet for 100 år siden. Siden har islam taget magten tilbage. I Danmark har vi Grundtvig og ikke en formel sekularisme. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay

12.05.24

Georg Brandes misbrugt af de progressiveGeorg Brandes' arv er af eftertiden blevet reduceret til et spørgsmål om nationalisme vs. udsyn, storhed, bekæmpelse af racisme og fordomme, skriver Freddy Hagen i sin artikelserie om skabelsen af det moderne Danmark. Dermed er det moderne gennembrud blevet forvrænget, således at det kan bruges mod de "nationalkonservative" i dag.
Essay

12.05.24

kjlj
Vi er endt i det morads, fordi vi ikke taler om, hvad problemet erSpørgsmålet med hensyn til det muslimske tørklæde er, hvilken plads religion skal have i et moderne, sekulært. demokratisk samfund. Så længe vi ikke engang kan diskutere det problem, er der heller ingen udsigt til, at vi kan få det løst, skriver Søren Gosvig OIesen i den første artikel i en ny serie om sekularisering.
Essay

01.05.24

kjlj
Derfor kunne kommunismen ikke realiseresDen 1. maj er det oplagt at spørge, hvorfor kommunismen ikke virkede. Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om revolution, religion og magt med at kigge på de fire grundlæggere Marx, Engels, Lenin og Stalin og deres følgere, der alle tog grueligt fejl af menneskets fornuft eller mangel på samme.
Essay

29.04.24

kjlj
Fjern religion - og den bliver erstattet af noget andetUanset hvor meget vi hylder fremskridt og fornuft, vil mennesket dyrke mere end det og tro på mere mellem himmel og jord. Forsøger man alligevel at afskaffe religion, vil den genopstå i anden form som religionserstatning. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om revolution, religion og magt.
Essay

24.04.24

Brandesianismen stjal det moderne gennembrud fra de nationaleHans Hertel, Ole Bornedal og andre Politiken-typer har tyvstjålet det moderne gennembrud fra de nationale og reduceret 1800-tallets industri, landbrug og den borgerlige færdighedskultur til idéforladt provinsialisme. Det er en historisk myte. Freddy Hagen tager livtag med brandesianismen i sin første artikel om skabelsen af det moderne Danmark.
Essay

22.04.24

kjlj
Frihed, lighed, broderskab eller dødenDen franske revolutionshelt Robespierre blev kaldt den ubestikkelige og var en mand af principper. Det blev fatalt - også for ham selv. Når man er principiel, skal man passe på, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om revolution, religion og magt. Man må have venner, ellers er man ubeskyttet.
Essay

17.04.24

kjlj
Folket består til alle tider af dem, der ikke har magtenDet er glemt og fortrængt, at der var en tysk borgerkrig og næsten et Sovjettyskland, før der kom et Nazityskland. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie med en beretning om matroser, frikorps, socialdemokrater og kaos efter Første Verdenskrig. Hvis du tror, vores egen tid er ekstrem, kan du godt tro om. Folket består til alle tider af dem, der ikke har magten.
Essay

15.04.24

kjlj
Religionens traktor pløjer lystigt gennem Ruslands furerLenin og Stalin vidste det længe før os. Det, folket skal dyrke, er hverken traktorer eller tandhjul. Det er heller ikke femårsplaner. Det er: Lederen selv. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om den religiøse magt før og nu ved at minde om, at Lenin og Stalin indså, at folket har brug for at tro på noget hinsides teknik og rationalitet.
Essay

10.04.24

kjlj
Det tyske forfatningsværn er på vej til at blive et nyt GestapoDet nuværende Tyskland har overtaget DDR-regimets ”antifascistiske” grundprincip, som efterhånden har fortrængt Forbundsrepublikkens oprindelige, antitotalitære og dermed demokratiske grundprincip, skriver David Gress i dette essay. DDR’s ”antifascisme” var ikke demokratisk i andet end ord, men i virkeligheden en totalitær mobilisering af undersåtter. Tyskland er ulykkeligvis på vej i samme retning.
Essay

09.04.24

kjlj
Den russiske religion og litteratur lagde grunden til revolutionen i 1917Revolutionen æder sine børn, siger man. Men revolutionen dræber også sine fædre. I den russiske revolutions tilfælde betyder det, at den ulykkeligvis fik de forkerte vindere, skriver Søren Gosvig Olesen i en analyse af, hvad der virkelig motiverede begivenhederne i 1917. De dybder, vi finder her, er derfor heller ikke psykologiske. De er metafysiske og i sidste ende religiøse.
Essay

03.04.24

kjlj
Nu gælder det om at forstå den religiøse magtVesten forstod ikke den iranske revolution i 1979, og venstrefløjen har stadig ikke forstået den religiøse magt, men støtter i stedet religiøs formørkelse med deres snak om mangfoldighed, skriver Søren Gosvig Olesen. Vi kan ikke regne med, at enhver historisk udvikling går i retning af sekularisme og demokrati.
Essay

06.03.24

kjlj
Til fremme af robuste gentlemenEn 400-årig gammel og støvet opdragelsesmanual kan hjælpe os på vej mod det gode liv, måske endda gøre drengebørn til voksne mænd med en sund fysik og en solid, moralsk karakter. Forsømmeligheden med hensyn til opdragelse begås som regel af dem, der tilsyneladende elsker børnene mest.