EssaykjljKvalifikationer tæller ikke uden for deres eget feltHverken intelligens eller titler er et universalmiddel til løsning af alverdens problemer. Man bør I stedet værdsætte nådegaver og talent: Håndværkerens snilde, musikerens gehør, lægens blik, diplomatens takt, politikerens instinkt og journalistens tæft. Det er usammenlignelige størrelser, men du kender dem, når du møder dem.
Essay

20.10.24

kjlj
Den sidste hvide mandDet var nok lidt uforsigtigt af os at lade mellemøstlige settlerkolonier etablere sig her. De har ikke mere retning ind i de europæiske nationer end de europæiske kolonier havde retning ind i indianerstammerne. Vi må se i øjnene, at disse kolonier begynder at lege med tanken om vores forestående svækkelse og død.
Essay

16.10.24

kjlj
Vestlige værdier, burgere og de nyttige IdioterAt se ikke-vestlige mennesker spise burgere og købe vestligt tøj og tro, at de så er blevet værdimæssigt "vestliggjorte", er udtryk for en dybt naiv men fremherskende vestlig arrogance, skriver Mike Bruun-Lander. Når vestlige aktivister ikke forstår dette, bliver de brugt som redskaber for at fremme et ikke-humanistisk verdenssyn, skriver han i en kritik af ideen om universelle værdier.
Essay

15.10.24

kjlj
Fakta og argumenterAt tale om argumenter og fakta er hverken at argumentere eller at præsentere fakta. Det er en tom retorisk gestus, skriver Søren Gosvig Olesen. En diskussion er ikke om fakta eller argumenter, men om idéer og begreber. Fakta og argumenter bringes kun på banen til støtte for idéer og begreber. Derfor skal man passe på med fakta og argumenter – og endnu mere med dem, der fabler om den slags.
Essay

15.10.24

Bureaukratisk adfærdsreguleringStyregruppen for Bureaukratisk Adfærdsregulering holder styr på bagernes forbrug af chokolade, Obama viser sig helt uden huller i arrogancen, Den etbenede pirat får en integrationsplan og justitsministeren er begejstret for overvågning. Læs Viviane Karlsens tour de force gennem ugens tildragelser.
Essay

14.10.24

Fredens perle i krigens landI Golan på grænsen mellem Israel og Libanon ligger en lille landsby, hvor de arabiske indbyggere har valgt den fredelige sameksistens med jøderne og Israel. Her ses ingen malede slagord mod den ’zionistiske fjende’ og ingen hætteklædte martyrer in spe i gaderne. De muslimske landsbyfolk har i stedet anlagt en ’Fredens Have’ med en Jomfru Maria statue og en stor jødisk syvarmet lysestage.
Essay

11.10.24

Justitsministeren tænker totalitært og globalistiskJustitsminister Peter Hummelgaard taler nu åbent om at pålægge tech-virksomheder ansvaret for ulovligheder, der sker på deres digitale beskedtjenester. Hvordan en justitsminister kan tænke den tanke og helt glemme Grundloven og brevhemmeligheden, fortjener et kapitel for sig.
Essay

11.10.24

kjlj
Vi taler mediernes sprog - amerikanskDiktaturets sprog og demokratiets sprog er vidt forskellige, men alligevel har de i praksis fået en underlig lighed. Demokratiets sprog er ikke styret af et propagandaministerium, men man skulle tro, det var, skriver Søren Gosvig Olesen i tredje del af artikelserien om sprog- og kulturkritik. Vi taler det hurtige sprog, vi taler amerikansk, og vi er alle sammen blevet så flydende i det sprog, at virkeligheden flyder sammen med vores oplevelse af den.
Essay

08.10.24

kjlj
I don’t speak EnglishNår vi ikke forlanger sprogkundskaber, så holder de studerende op med at have dem. Og når vi behandler studerende som skolebørn, så bliver de skolebørn. Og helt generelt, når man behandler folk som pattebørn, så bliver de pattebørn. Søren Gosvig Olesen er ikke super happy med, at engelsk er det eneste fremmedsprog, vi forsøger at lære i dag, og at tysk og fransk er blevet en by i Rusland.
Essay

06.10.24

kjlj
Venstresving ender altid i blindgydenAt bruge køn til at sammenligne lønforskel er som at sætte en elefant, en abe og en fisk til at konkurrere om, hvem der kan klatre hurtigst op i et træ. Fordi man kender svaret på forhånd, kan man trygt udbrede det som bevis på strukturel ulighed.
Essay

06.10.24

kjlj
Kan vi redde os selv?12 teser om verdens trusler. Verden virker tumultarisk efterhånden. Henrik Dynesen forsøger at skabe klarhed for sig selv og os ved at formulere 12 teser om verdens trusler set fra et dansk og europæisk perspektiv. Om teserne skriver han: Medmindre man vitterlig er afsindig – forventer man, at virkeligheden vil gøre mange af dem til skamme.
Essay

03.10.24

kjlj
Magten til at italesætteSøren Gosvig Olesen er modløber på Kontrast og indleder en ny artikelserie om sprog- og kulturkritik med at slå fast, at en medløber løber med tidens italesættelser. Magten ligger i sproget og udspiller sig i et strategisk forhold, hvor det handler om at sætte dagsordenen, skriver han.
Essay

01.10.24

kjlj
Hvor er det danske folk mon henne?Store kriser er enten folkelighedens fremkaldervæske eller banemand. Det er historien om Hans Peter Hjerl Hansen og hans frilandsmuseum på Hjerl Hede et slående eksempel på. Det blev skabt som en bouillonterning af danskhed, skriver Kasper Rathjen, som spørger: Har vi stadigvæk et folk af fælles erfaringer, håb og drømme?
Essay

28.09.24

kjlj
MIG frem for alle andreEn stor del af de yngre generationers forestilling om det gode liv bygger på en opfattelse af frihed, som frihed fra byrder, frihed fra omverdenens forventninger og krav, frihed til leve et liv, hvor personligt forbrug og personlige oplevelser sættes i centrum, skriver filosoffen Ulrik Søberg, som kaldet det den ideologiske muldjord under det postmoderne frihedsbegreb.
Essay

27.09.24

Karaktermord på problemerEt karaktermord på et problem begås ved, at man lukker af for overvejelserne og i stedet bare dyrker en mening, skriver Søren Gosvig Olesen i sit sidste essay i serien om moral og politik. Der begås karaktermord på karaktermord overalt i den offentlige debat. Forløbet er overalt det samme. Der lires blot remser af, der kan læres udenad på ingen tid.
Essay

25.09.24

kjlj
Nutidens universitet har ikke noget tøj påAldrig har universitetet haft så lidt positiv betydning for vores demokratiske samfund som i dag. Dagens aktivistiske universitet er lige så anvendeligt som islams sharia-dogmer, skriver Marianne Stidsen med afsæt i Hans Hauges nye bog om humanioras tiltagende selvskade og opfordrer politikerne til at gribe ind med nogle nødvendige præciseringer af universitetsloven, så videnskaben igen kan få solid kernefaglig grund under fødderne.
Essay

24.09.24

kjlj
Snublende nær Det Tredje RigeHvorfor kan en diskussion om samfundets måde at erindre på hverken rumme nuancering eller overvejelse? Søren Gosvig OIesen fortsætter sin artikelserie om moral og politik med beretningen om, hvordan et følgagtigt flertal i Odense Byråd lod sig bøje af en ensidig leder i dagbladet Politiken.
Essay

22.09.24

kjlj
Corona er Guds strafVi går ikke ind for guillotinering, men vi kommer derfra. Vores borgerlige samfund blev født i et blodbad i 1789, men er i dag truet af noget helt andet: Formering. Vi bliver flere og flere, lever længere og længere, og vi myldrer stadigt mere rundt blandt hverandre. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie og moral og politik.
Essay

20.09.24

kjlj
Vesten hænger i den tomme luftKæden er hoppet af for moderne vestlig tænkning. Kina tænker langsigtet. Vesten tænker slet ikke, men tror man kan gå på en sky af idealisme. Men virkeligheden presser sig på, og den tomme luft kan kun bære ind til det øjeblik, man kigger ned.
Essay

18.09.24

Nu er det tid til danskhed i sin fineste formKulturelt selvhad begyndende med lidt ha-ha og klukkende vittigheder har udviklet sig til en fanfare af negativ energi rettet mod især hvide mænd, folk på landet og dem, der ønsker at bevare, hvad der er er særligt dansk. Det er de små ting; silden med de rå løg, tilliden mellem naboer, relativ lav kriminalitet, ordentlighed og kraftige skæreoste med kommen til morgenbordet.
Essay

17.09.24

kjlj
Metro, sex og ligestillingKønsdebatten bølger frem og tilbage og genspiller igen og igen striden om, hvorvidt mændene skal blive som kvinderne, eller kvinderne skal blive som mændene. Det er, skriver Søren Gosvig Olesen med henvisning til Viggo Hørups ord fra sædelighedsfejden i 1880'ene, noget pjat. Mænd og kvinder er forskellige, men det væsentlige er diskussionen om de juridiske, økonomiske og sociale uligheder.
Essay

16.09.24

kjlj
Vesten fremmer sin egen svækkelseStørstedelen af verden sanktionerer ikke Rusland. Moskva får for det meste eksporteret alt, hvad de gerne vil eksportere, og importeret alt, hvad de har behov for. Rusland bliver hurtigt rigere år for år. I modsætning hertil oplever Vesten økonomisk lavvækst. Vestens geopolitiske ambitioner overtiger simpelthen ressourcerne og evnerne.
Essay

16.09.24

kjlj
Woke er et fortidslevn - nu skal vi videreHold op med at lyve os lige op i ansigtet. Man bliver ikke ”tildelt” noget køn ved fødslen. Ethvert levende væsen har et køn – længe før fødslen – og køn er biologisk. Når de woke taler om et ikke-biologisk køn, så taler de om et køn, der kun findes inde i hovedet på dem selv. Det vilde er, at vi alle sammen forventes at tage det lige så alvorligt, som hvis det var et virkeligt køn. Heri består det kollektive bedrag.
Essay

15.09.24

kjlj
Labour-regeringen bekæmper britisk kulturEnglands nye labour-regering under Keir Starmer agerer, som om det store flertal af mandater giver den ret til at forcere den kamp mod almindelige folks sikkerhed, velstand og sundhed, skriver David Gress. Han fremhæver tre områder, der udtrykker en herskesyg, nypuritansk vilje til at kontrollere folks tanker og adfærd og frem for alt at begrænse deres frihed.
Essay

12.09.24

kjlj
Sæt dig dog nedKontrast nåede ikke i kirke i søndags, fordi vi var travlt optaget med alt muligt andet. Derfor bringer vi et uddrag af Kristian Ditlev Jensens prædiken i Kværndrup Kirke på Fyn. Den handler om kampen mellem det praktiske liv og det åndelige, hvor vi har det med at glemme det sidste. Men her får du chancen for at tanke lidt op med et kristent bud om, at man har pligt til holde fri og fordybe sig i det åndelige.
Essay

12.09.24

kjlj
Før var de konger, nu er de udstødteRygning er også dannelse, smagens dannelse, skriver Søren Gosvig Olesen i et tilbageblik på dengang, rygerne var konger. Nu er de til gengæld sendt uden for døren. At ryge er at tilfredsstille et primitivt og kræftfremkaldende behov, se bare på pakkernes advarsler. Rygerne er ikke alene usunde, de er onde. Artiklen er den sjette i serien om moral og politik.
Essay

11.09.24

kjlj
Selvfedmen fodrer hadetVenstreorienterede unge ignorerer massemord på jøder, mens de støtter en religiøst funderet umenneskelig ideologi. Ulrik Søberg skriver som forklaring om den nydelsesfulde oplevelse af en selv som et godt menneske, og om at selve den menneskelige fallit og det had, man fodrer, bliver sløret af de venstreorienterede demonstranters selvfedme og dyrkelse af egoet.
Essay

08.09.24

kjlj
Racismen i DanmarkSøren Gosvig revser den overfladiske og primitive diversitets-bølge, som er trængt ud i alle samfundets kroge godt hjulpet på vej af venstreorienterede woke-specialister på de videregående uddannelser, som succesfuldt fjerner antaster til selvstændig tænkning blandt de studerende.
Essay

04.09.24

Velfærdssocialismens løgn begynder i vuggestuenVelfærdssocialismen kræver automatisk flere og flere ressourcer. Det går galt allerede i statens første institution - vuggestuen - og fortsætter resten af livet. Her er det ubekvemme spørgsmål, som velfærdssocialismen ikke vil høre svaret på: Kan mor erstattes af Tove, Ursula eller Fatima? Det er blevet tid til at indrette samfundet lidt mindre efter kinesisk forbillede.
Essay

03.09.24

kjlj
Vi er alle populisterDet kan man hævde med en omskrivning af Shelleys "We Are all Greeks". For tiderne er anderledes og folk vil andet end de klassiske partier og mediers insisterende fortælling. Accepteres det ikke, forsvinder eksistensberettigelsen i en fri verden. Den tidligere pilot Max Ulrich Klinker drager paralleller mellem udviklingen i politik, medier og luftfart.
Essay

01.09.24

kjlj
Globalismen dirigerer politikkenBoardingpas til den store landsby. Statsministerens inviterede på sit pressemøde i denne uge danskerne med på en rejse til fremtiden, men danskerne må kun tage håndbagage med. Kufferten med danske værdier og kultur er forsvundet og befinder sig på et bagagebånd et ukendt sted i verden. Danskerne får blot mere fra den globale præmis. Ulrik Søberg trækker linjen tilbage til Corona-håndteringen.
Essay

30.08.24

kjlj
Et liv i et eventyr uden lænkerAt tale med folk om, hvordan jeg lever mit liv uden at eje kongens mønt, føles som at ringe til et faxnummer, skriver Nick Mogensen. Han har lært noget af at være fattig. Noget han gerne vil dele med andre.
Essay

27.08.24

kjlj
Når sproget bliver en automatreaktionNæsten alt, der er ondt her i verden, er begået i det godes navn. Således også den hetz, der rammer dem, der bruger et forkert ord om hudfarve. For der er ingen ende på på, hvor gode vi er, os, som har gennemskuet alt. Der er ikke noget i vejen med at kende ord, men der er noget i vejen med at lave negativlister og positivlister og hetze folk, der ikke løber med strømmen. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om moral og politik.
Essay

23.08.24

Den nærsynede eliteVor tids politikere, myndigheder og medier lider af myopi - et sløret kortsyn - hvor omverdenens argumenterende gendrivelser preller af som pistolkugler på Superman. Myopien er urørlig, og den er styrmanden, der navigerer skibet. Med bredsider af spredehagl får den skudt mangt en gråspurv, men får aldrig rigtigt livtag med hverken pandemier, gruppevoldtægter, bandekonflikter og hashhandel, skriver Ulrik Søberg i denne kommentar til det, han kalder 'Det lukkede landskab'.
Essay

23.08.24

kjlj
Syv hegnspæle i livetStefan Agger har sat hegnspæle op om sit eget liv: ”Never complain; never explain”. Det udtryk ramte mig på det helt rigtige tidspunkt, og jeg har levet efter det siden. Man skal ikke leve som et offer, og man skal ikke bruge meget tid og energi på at få anerkendelse for ens livsvalg, fra mennesker som ikke er nære venner eller familie, skriver han.
Essay

21.08.24

kjlj
Vestlige studerende kender ikke til vilddyret i mennesketDer er intentionen til forskel mellem Israel og Hamas. Til trods for Israels svære situation insisterer landets ledelse på at opfordre uskyldige til at søge væk fra indsatsområderne. Derimod er Hamas' dyriske vildskab kommet til udtryk under dække af morgentågen. Naiviteten hos vestlige studerende skyldes, at de ikke kender til vilddyret i mennesket, men kun til den magtfri samtale. Den sidste findes end ikke i børnehaven.
Essay

19.08.24

Frøkenregimet er vendt tilbageIngen havde set skolefrøkenens tid vende tilbage. Men ikke desto mindre: Vi lever igen under et strengt moraliserende regime, hvor ungdommen er mere bornert end i 1950'ere og 60'ere. Der findes igen i dag tekster, som skolefrøkenerne nægter at læse, fordi de kan vække anstød. Og ve den, der ikke sorterer sit affald! Her kommer tredje afsnit i Søren Gosvig Olesens artikelserie om moral og politik.
Essay

19.08.24

kjlj
Vi skal kunne forsvare os, men ikke lede efter krige at deltage iDet er værnepligten og det folkelige engagement i forsvaret af fædrelandet, der er værdifuld. Forsvaret af Danmark altid været noget, vi gjorde sammen som folk, skriver Preben Bille Brahe, som tager bestik af de geopolitiske forskydninger og den måde, vi bruger militæret på.
Essay

16.08.24

kjlj
Hvad der sker, når vi fører politik med hjertetMoral og politik er ikke identiske størrelser og kan ikke erstatte hinanden, men de kan godt komme til at skygge for hinanden. Vi lever i en tid, hvor moralen skygger for politikken, og hvor politik er blevet moralpolitik. Her følger andet afsnit af serien om moral og politik.
Essay

05.08.24

kjlj
Derfor vil islam sejreDe store fortællinger er døde. Det er sandheden om den postmoderne tilstand, vi lever i. Men det er, som om vi aldrig har forstået alvoren. Hvordan skal man holde sammen på folk, der ser på sig selv som på en selfie eller nonbinære personer, der identificerer sig som en fugl? Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om sekularisering og religion og lægger ikke fingene imellem. Han hader at skulle sige det, men fremtiden bliver islamisk.
Essay

02.08.24

kjlj
Religionens sandhed ligger hverken i kirken eller moskeenDe religiøse institutioner er mastodonter, magtapparater, oppustede kæmpeegoer. At tro er noget andet, skriver Søren Gosvig Olesen, der fremhæver mystikernes bedrifter uden for kirken i det næstsidste bidrag til artikelserien om sekularisering og religion.
Essay

01.08.24

kjlj
Fem teser om racisme - del 2Vi er nået til anden og sidste del af Morten Uhrskovs essay om den egentlige racisme, som overses eller bortforklares i vestlige medier og på de woke universiteter. Læs med og få den fulde forklaring på, hvorfor hvide majoriteter konstant bringes i defensiven og må give efter for positiv særbehandling til minoriteter af snart sagt enhver slags.
Essay

01.08.24

kjlj
Demokrati, dannelse og borgerlige dyder – del 3Den borgerlige dannelse har med historien på ryggen og traditionerne under armen erkendt, at det er i familien, at man finder den unikke naturlige vilje til omhu. Den moderne socialismes dannelse anskuer familien som et udviklingspsykologisk onde, der på mange måder står i vejen for dens samfundsprogram.
Essay

30.07.24

Fem teser om racisme - del 1Eliterne i de vestlige samfund har valgt at definere racisme som hvide menneskers racisme mod ikke-hvide. Det er nonsens på stylter, men nonsens med konsekvenser, fordi det giver ammunition til endnu flere diskriminerende tiltag imod hvide. I den første af to artikler tager Morten Uhrskov den virkelige racisme under kærlig behandling.
Essay

29.07.24

kjlj
Athen og JerusalemTro og viden udgør hver sin dimension, skriver Søren Gosvig Olesen. Religion og fornuftserkendelse møder kun hinanden der, hvor de hver især møder deres egen begrænsning. Den ene kan ikke forsones med den anden. Man kan ikke håbe på andet forhold mellem de to end fredelig sameksistens.
Essay

26.07.24

kjlj
Demokrati, Dannelse og Borgelige Dyder – del 2Socialismens halve historieforståelse ses ved hærværk på historiske steder og kunstværker, samt den måde kroppen bruges som gine til at drapere sig med diverse ydre symboler for indre eksistentielle trends. Et oplevelsesøkonomisk forbrug af selvet præger den moderne socialismes diverse ideologiske forgreninger og halverer til en ekstrem individualisme og gruppeidentitet.
Essay

22.07.24

kjlj
Hvad er I bange for? Svar til Isam B.Isam B. har slået til lyd for, at islam skal fylde mere i det offentlige rum i Danmark. Søren Gosvig Olesen og Isam B. undrer sig over det modsatte af hinanden – og forstår åbenbart ikke hinandens undren. Det undrer Isam B., at nogen er bange for mere islam i Danmark eller Europa. Det undrer Søren Gosvig, at nogen kan synes, at islam fylder for lidt og ser flere gode grunde til at frygte islam.
Essay

19.07.24

kjlj
Demokrati, dannelse og borgerlige dyder – del 1"Alle tænker på at forandre verden, men ingen tænker på at ændre sig selv", skrev Leo Tolstoy. Ulrik Søberg ser i mediernes og venstrefløjens reaktion på attentatet mod Trump, hvordan den rudimentære dydssignalering krakelerer.
Essay

19.07.24

Europas evige Yom KippurDen danske og de andre europæiske regeringers eftergivenhed overfor araberne i OIC har sin rod i den 50 år gamle historie om Yom Kippur Krigen og olieembargoen, vi kender som ’oliekrisen’. Jon Eirik Lundberg har genset filmen ’Golda’ og fortæller historien.
Essay

15.07.24

kjlj
Samtykkedømte Georg: Ydmygelsen er det værsteI sin seneste bog har Marianne Stidsen beskrevet 10 konkrete samtykkesager, hvor drenge og mænd blev dømt for voldtægt uden substantielle beviser. I denne artikelserie fortæller hun om flere nye sager med store konsekvenser for unge mænd og deres familier. Dette er den anden.
Essay

15.07.24

kjlj
En fars håbStore samfundsforandringer i løbet af de seneste 70 år har skabt usikkerhed om mandens plads i opdragelsen. Mike Bruun Lander afrunder sin serie om de syv kardinaldyder med håb, som både er noget andet end vished og mere end blot forventning.
Essay

11.07.24

kjlj
Mennesket er født frit, men overalt er det i lænkerOverskriften er citat af den fransk-schweiziske forfatter Jean Jacques Rosseau, én af grundlæggerne af den vestlige ide om demokrati. Filosoffen Ulrik Søberg forklarer, at lighed er det modsatte af konkurrencestatens ensretning. Ligheden findes i personlige valg og ansvar.
Essay

10.07.24

kjlj
Henrik Nordbrandt og tyrkernes troHvorfor er det ofte de faste i troen, der kommer til magten i muslimske lande. Det kan godt være, at de siger, de går ind for demokrati, ytringsfrihed og det sekulære samfund. Men vi glemmer at spørge, hvad de forstår ved demokrati og ytringsfrihed. Søren Gosvig Olesen har læst Henrik Nordbrandt og fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay

09.07.24

kjlj
Mådehold mellem for meget og for lidtI en verden, hvor forventninger ændrer sig, er det vigtigt at værdsætte de dyder, der gør en far til positivt forbillede. Også når det gælder mådehold. Mike Bruun-Lander fortsætter sin serie om de syv kardinaldyder.
Essay

08.07.24

Modstandsviljen er aldrig forgæves, aldrig ligegyldigMarianne Stidsen trak stikket, tog på vandretur og mødte Dybbøl Mølle. "Det gav mig forståelse for hvorfor det stadig giver mening at kæmpe imod Aftenlandets opløsning. Vor tids besættelsesmagt kommer ikke fra Tyskland, men derimod fra USA i form af radikalfeminismen, som ikke mange fatter er den største fjende lige nu. Hvilket helt sikkert kommer til at koste os vores civilisation. Det bliver vor tids 1864".
Essay

03.07.24

kjlj
Troen begynder i det småI en verden fyldt med usikkerhed og tvivl, forbliver fars tro på familien en tidløs kvalitet, der styrker båndet og fremmer en meningsfuld tilværelse. Må far altid finde sin første inspiration i den tro. Mike Bruun-Lander indløser troens værdi i serien om de syv kardinaldyder.
Essay

02.07.24

kjlj
Man forhandler ikke med regler givet af GudReligion har i forskellige afskygninger en mageløs evne til at få den udenforstående, den ”vantro”, til at føle sig forkert. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om helligt og profant ved at berette om et overgreb, han en dag gjorde sig skyldig i - helt uden at vide det. Dialog? Diskussion? Glem det!
Essay

01.07.24

kjlj
Omdømmedestruktion: En historie om nutidens glemselCensuren af nutidige kvindelige kunstnere handler om, at én politisk blok vil nægte en anden politisk blok legitimering og anerkendelse. Kunstnerne bliver fanget i dette spil. Deres kunstneriske frihed bliver følgelig indskrænket.
Essay

18.06.24

kjlj
Retfærdighed er de andre dyders horisontI en verden, hvor roller og forventninger konstant ændrer sig, er det vigtigt at forstå og værdsætte de dyder, der gør en far til et stærkt og positivt forbillede og forlener ham med den største titel, der er ham mulig. Her gælder det retfærdigheden.
Essay

18.06.24

kjlj
Politisk og pastoralt nonsens i Radio4Mod argumenter kan man intet stille op, når de bruges til at forhindre nogen i at tænke, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om det hellige og det sekulære. Her konkluderes det, at den vestlige verden er kommet så langt i sekulariseringen, at vi har glemt, hvorfor det sekulære demokrati i sin tid var værd at kæmpe for.
Essay

17.06.24

kjlj
Den aktivistiske udenrigspolitik skal vækDanskerne har tabt alle krige gennem de seneste 800 år, skriver Preben Bille Brahe, som fører læseren frem til i dag. Fra fodnotepolitikken i 1980'erne er Danmark med Nato gået helt i den anden grøft. Preben Bille Brahe mener den aktivistiske udenrigspolitik har fået lov at løbe linen ud, at den skal helt væk. Verden bliver ikke bedre af, at vi skyder på den. Tværtimod. Hvis vi vil en bedre verden, så findes der andre og betydeligt bedre værktøjer, skriver han.
Essay

16.06.24

kjlj
Danmark, Ukraine og RuslandDanmark og Europa befinder sig i en ualmindelig farlig situation, som ikke er set tilsvarende i 85 år, skriver Preben Bille Brahe, som kritiserer Danmarks aktivistiske udenrigspolitik og synet på Putins som en ny Hitler. Er vi på vej til en ny hundredårshændelse?
Essay

16.06.24

kjlj
En modig far tør tage svære beslutningerI en verden, hvor roller og forventninger konstant ændrer sig, er det vigtigt at forstå og værdsætte de dyder, der gør en far til et stærkt og positivt forbillede. Derfor udforsker Mike Bruun-Lander farrollen gennem de syv kardinaldyder: Her gælder det mod, som ikke må forveksles med frygtløshed, men beror på evnen til at overvinde den.
Essay

11.06.24

kjlj
Religionskritik til dig, der ikke ser andet end dit egetReligionerne burde føre en tilbagetrukket, men ikke mindre virksom tilværelse, skriver Søren Gosvig Olesen i det femte afsnit af artikelserien om religion og det sekulære. Vi vil få flere og flere problemer, hvis alle fortsat manifesterer deres identitet op i hovedet på enhver anden.
Essay

11.06.24

kjlj
En vis far ved, hvornår han skal handleMike Bruun-Lander fortsætter sin artikelserie om de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden. Denne gang gælder det visdom, som ikke handler om, hvor mange bøger, du har læst, men om evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig måde.
Essay

06.06.24

kjlj
Hvad du skal vide om EP-valget, "højrebølgen" - og dem du skal stemme påHvad ved vi om vælgernes skiftende holdninger i EU-landene, hvor fører "højrebølgen" os hen, og hvem er den egentlig "farlig" for. Demokratiet? David Gress giver dig svar på det hele, ikke mindst balladen i Tyskland, så du er klar til EP-valget den 9. juni. Han hjælper dig også med, hvem du skal stemme på i Danmark.
Essay

05.06.24

kjlj
Faderrollen og de syv kardinaldyderGrundlovsdag er også Fars Dag, og Mike Bruun-Lander fremhæver i en ny artikelserie de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden: visdom, mod, retfærdighed, mådehold samt de kristne tre; tro, håb og kærlighed. Dyderne rummer kvaliteter, som mange fædre godt kender, men har glemt på grund af tidernes ugunst og narcissisme. Artikelserien fokuserer på én dyd ad gangen. Først gælder det kærligheden.
Essay

29.05.24

kjlj
Sekularister i alle partier, foren jer!Man taler om religiøs beklædning, som om den kun er beklædning, skriver Søren Gosvig Olesen i det fjerde afsnit af hans artikelserie om sekularisme. Man taler udenom, selv hvis man er statsminister. Så undgår man konflikter nu og her, men på lidt længere sigt er ingen mere konfliktskabende end de konfliktsky eller de hyklere, der skynder sig at tale om noget andet.
Essay

26.05.24

kjlj
Demokrati er umuligt uden religionskritikValget står valget mellem islamisering af Europa eller europæisering af islam. Det kan godt være, at Pegida og AfD også siger det, men det bliver det ikke forkert af, skriver Søren Gosvig Olesen i et nyt afsnit i artikelserien om religion og sekularisering, hvor han sammenligner de Radikales Samira Nawa med Sikandar Siddique fra Frie Grønne. Hvis der skal være en undtagelsesreligion, som ikke må kritiseres, er Europa færdigt.
Essay

16.05.24

kjlj
Grundtvigs ord: "Menneske først" - bør Vestens muslimer tage til sigSpørgsmålet om islams rolle i Vesten deler vandene. I Frankrig er religion og stat adskilt. Det samme forsøgte Tyrkiet for 100 år siden. Siden har islam taget magten tilbage. I Danmark har vi Grundtvig og ikke en formel sekularisme. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om religion og sekularisme.
Essay

12.05.24

Georg Brandes misbrugt af de progressiveGeorg Brandes' arv er af eftertiden blevet reduceret til et spørgsmål om nationalisme vs. udsyn, storhed, bekæmpelse af racisme og fordomme, skriver Freddy Hagen i sin artikelserie om skabelsen af det moderne Danmark. Dermed er det moderne gennembrud blevet forvrænget, således at det kan bruges mod de "nationalkonservative" i dag.
Essay

12.05.24

kjlj
Vi er endt i det morads, fordi vi ikke taler om, hvad problemet erSpørgsmålet med hensyn til det muslimske tørklæde er, hvilken plads religion skal have i et moderne, sekulært. demokratisk samfund. Så længe vi ikke engang kan diskutere det problem, er der heller ingen udsigt til, at vi kan få det løst, skriver Søren Gosvig OIesen i den første artikel i en ny serie om sekularisering.
Essay

01.05.24

kjlj
Derfor kunne kommunismen ikke realiseresDen 1. maj er det oplagt at spørge, hvorfor kommunismen ikke virkede. Søren Gosvig Olesen afslutter sin artikelserie om revolution, religion og magt med at kigge på de fire grundlæggere Marx, Engels, Lenin og Stalin og deres følgere, der alle tog grueligt fejl af menneskets fornuft eller mangel på samme.
Essay

29.04.24

kjlj
Fjern religion - og den bliver erstattet af noget andetUanset hvor meget vi hylder fremskridt og fornuft, vil mennesket dyrke mere end det og tro på mere mellem himmel og jord. Forsøger man alligevel at afskaffe religion, vil den genopstå i anden form som religionserstatning. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om revolution, religion og magt.
Essay

24.04.24

Brandesianismen stjal det moderne gennembrud fra de nationaleHans Hertel, Ole Bornedal og andre Politiken-typer har tyvstjålet det moderne gennembrud fra de nationale og reduceret 1800-tallets industri, landbrug og den borgerlige færdighedskultur til idéforladt provinsialisme. Det er en historisk myte. Freddy Hagen tager livtag med brandesianismen i sin første artikel om skabelsen af det moderne Danmark.
Essay

22.04.24

kjlj
Frihed, lighed, broderskab eller dødenDen franske revolutionshelt Robespierre blev kaldt den ubestikkelige og var en mand af principper. Det blev fatalt - også for ham selv. Når man er principiel, skal man passe på, skriver Søren Gosvig Olesen i sin artikelserie om revolution, religion og magt. Man må have venner, ellers er man ubeskyttet.
Essay

17.04.24

kjlj
Folket består til alle tider af dem, der ikke har magtenDet er glemt og fortrængt, at der var en tysk borgerkrig og næsten et Sovjettyskland, før der kom et Nazityskland. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie med en beretning om matroser, frikorps, socialdemokrater og kaos efter Første Verdenskrig. Hvis du tror, vores egen tid er ekstrem, kan du godt tro om. Folket består til alle tider af dem, der ikke har magten.
Essay

15.04.24

kjlj
Religionens traktor pløjer lystigt gennem Ruslands furerLenin og Stalin vidste det længe før os. Det, folket skal dyrke, er hverken traktorer eller tandhjul. Det er heller ikke femårsplaner. Det er: Lederen selv. Søren Gosvig Olesen fortsætter sin artikelserie om den religiøse magt før og nu ved at minde om, at Lenin og Stalin indså, at folket har brug for at tro på noget hinsides teknik og rationalitet.
Essay

10.04.24

kjlj
Det tyske forfatningsværn er på vej til at blive et nyt GestapoDet nuværende Tyskland har overtaget DDR-regimets ”antifascistiske” grundprincip, som efterhånden har fortrængt Forbundsrepublikkens oprindelige, antitotalitære og dermed demokratiske grundprincip, skriver David Gress i dette essay. DDR’s ”antifascisme” var ikke demokratisk i andet end ord, men i virkeligheden en totalitær mobilisering af undersåtter. Tyskland er ulykkeligvis på vej i samme retning.
Essay

09.04.24

kjlj
Den russiske religion og litteratur lagde grunden til revolutionen i 1917Revolutionen æder sine børn, siger man. Men revolutionen dræber også sine fædre. I den russiske revolutions tilfælde betyder det, at den ulykkeligvis fik de forkerte vindere, skriver Søren Gosvig Olesen i en analyse af, hvad der virkelig motiverede begivenhederne i 1917. De dybder, vi finder her, er derfor heller ikke psykologiske. De er metafysiske og i sidste ende religiøse.
Essay

03.04.24

kjlj
Nu gælder det om at forstå den religiøse magtVesten forstod ikke den iranske revolution i 1979, og venstrefløjen har stadig ikke forstået den religiøse magt, men støtter i stedet religiøs formørkelse med deres snak om mangfoldighed, skriver Søren Gosvig Olesen. Vi kan ikke regne med, at enhver historisk udvikling går i retning af sekularisme og demokrati.
Essay

06.03.24

kjlj
Til fremme af robuste gentlemenEn 400-årig gammel og støvet opdragelsesmanual kan hjælpe os på vej mod det gode liv, måske endda gøre drengebørn til voksne mænd med en sund fysik og en solid, moralsk karakter. Forsømmeligheden med hensyn til opdragelse begås som regel af dem, der tilsyneladende elsker børnene mest.