Artikel

09.02.23

Minister om kønskrav til dommere: ”Det er jo fast praksis”

Liberal Alliances Sólbjørg Jakobsen gik justitsministeren på klingen efter Kontrast-artikel om, at danske dommere blev afvist af Menneskerettighedsdomstolen for at være mænd.
Justitsminister Peter Hummelgaard i Folketingssalen 8. januar. (Screenshot fra Folketingets TV, red.)
Justitsminister Peter Hummelgaard i Folketingssalen 8. januar. (Screenshot fra Folketingets TV, red.)

Var det rimeligt, da Europarådets parlamentariske forsamling afviste en liste over potentielle danske dommere til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, udelukkende fordi alle tre kandidater var mænd? Det skulle justitsminister Peter Hummelgaard forholde sig til i Folketingssalen onsdag eftermiddag. 

Spørgsmålet kom fra Liberal Alliances ligestillingsordfører, Sólbjørg Jakobsen med henvisning til Kontrasts dækning af sagen. Hele forløbet endte med, at en ny liste blev fremsendt, så Europarådet havde mulighed for at vælge den kvindelige højesteretsdommer Anne Louise Bormann, der tiltræder i foråret. 

”Jeg vil ikke så tvivl om den nye dommers kvalifikationer (...) men er ministeren ikke bekymret for, at den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ansætter på baggrund af køn og ikke kvalifikationer, når man forkaster tre kandidater, kun på baggrund af at listen ikke er mangfoldig nok? Og mener ministeren, at de mandlige kandidater, som oprindelig blev sendt afsted, har været udsat for kønsdiskrimination?” spurgte LA-politikeren. 

Justitsministeren svarede, at det helt grundlæggende er hans og regeringens holdning, at ligestilling er en grundlæggende værdi. 

”Det gælder også i forhold til dommere. Om det konkret er den rette måde at fremme ligestilling på, at listen skulle indeholde både mænd og kvinder, det er jo i sidste ende Europarådets parlamentariske forsamlings beslutning,” sagde Peter Hummelgaard. 

Men er resultatlighed ligestilling, spurgte Liberal Alliances ordfører og bad justitsministeren bekræfte, at det var på grund af køn, at de tre oprindeligt indstillede dommere ikke blev udnævnt. 

”Jamen helt grundlæggende så er det jo fast praksis i den her type sager,” sagde ministeren og gentog proceduren for at indstille dommere, hvilket sker via det uafhængige Dommerudnævnelsesråd. 

”Der har så været en proces, hvor der har været et genopslag, og der er heldigvis ud fra det genopslag fundet en egnet dansk dommer,” konstaterede Peter Hummelgaard. 

Sólbjørg Jakobsen erklærede sig enig i, at Anne Louise Bormann er kvalificeret, men var ikke tilfreds med svaret. Hun var mere interesseret i begrundelsen for at afvise den første liste med de tre mænd. 

”Jeg hører ministeren sige, at de tre kandidater, man sendte afsted oprindeligt, opfyldte kvalifikationerne for at blive udnævnt til dommer. Kan ministeren give mig ret i, at det så må være meget kritisabelt at afvise ene og alene på baggrund af køn?” spurgte hun. 

”Ja, som jeg nævnte før, er det jo Europarådets parlamentariske beslutning, som har truffet beslutningen. Det, jeg til gengæld vil sige, er, at Anne Louise Bormann er yderst velkvalificeret,” understregede ministeren og uddybede den nye dommers meritter. 

Ud over Liberal Alliance har også Dansk Folkeparti meldt sig blandt kritikerne af fremgangsmåden. 

”Naturligvis skal der være kvinder repræsenteret ved domstolen, men dette er et billede på den meget dogmatiske udvælgelsespraksis, der finder sted,” sagde formand Morten Messerschmidt til Kontrast i sidste uge.  

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter