Debat

07.01.24

Farmænd og formænd

Uanset tidsånden lever den alfaderlige partiformand i bedste velgående på Christiansborg. I forskellige varianter, bevares, men ikke just formet i de mandereformivriges billede – snarere tværtimod. Helle Birk har skrevet en underfundig kronik om fænomenet forsynet med rigtig mange links, hvor man kan genopfriske historierne bag.
Hvem  er vælgernes foretrukne bonus pater familias blandt de politiske dyr?
Hvem er vælgernes foretrukne bonus pater familias blandt de politiske dyr?

Med et direktiv fra EU sendes farmand nu ind på barselsstuen og ud af bestyrelseslokalet, så mor kan komme til og det gerne indkvoteret, og landets genindsatte ligestillingsminister Marie Bjerre har tidligere udtalt til DI, at ”Fordomme om gode mødre og rigtige mænd skal ryddes af vejen for at skabe en bedre kønsbalance”, mens hun luftede et behov for en ”bredere kulturændring”.

Ensretning af de to køn er blevet et ligestillingsideal i vor tid, men det preller af på Christiansborgs tykke mure.

Liberal Alliances Daddy Vanopslagh
I filmen ”Sea of Love” fra 1989 jagter politimanden Frank Keller i skikkelse af 80ernes store sexsymbol, Al Pacino, en seriemorder, der finder sine ofre gennem kontaktannoncer. Det var før Tinder og Tiktok.

Under efterforskningen løber han ind i Helen, der driver en skobutik. Da hun finder ud af, at han er politibetjent, stiller hun sig skeptisk an. Det får Frank til at udbryde, i et nu ikonisk klip fra filmen, at når alle de fine folk i hendes butik får brug for en redningsmand, så er han everybody’s daddy.

Sådan en daddy er Alex Vanopslagh blevet. Unge piger vil giftes med Daddy Vanopslagh, mens unge mænd ser ham som en slags faderlig ledestjerne i en tid, hvor tidsånden er imod dem.

"Du kan godt". Vanopslagh førte valgkamp på at sige til sine – unge – vælgere, at du kan godt. Budskabets banale sandhed går rent ind hos en generation, der er vokset op med at blive passet på og passet op af et skolesystem præget af en socialdemokratisk fællesskabsånd, der for længst har udmanøvreret det personlige ansvar.

Mette Frederiksen måtte da også lide den tort, at de unge socialdemokrater og ungdomsfagbevægelsen indbød Vanopslagh som hovedtaler 1. maj 2023, hvor han holdt en ”revsetale”. Har det mon noget at gøre med regeringens afskaffelse af St. Bededag? Den blev de unge sosser meget fortørnet over.

Uanset at formanden og Fonsmarksprismodtageren har været stressramt, og er en selverklæret klaphat pga. sin boligsag, er han blevet et forbillede.

Han deltog i Jordan Petersons middagsselskab, da den verdenskendte psykolog gæstede København. Den i nogle kredse kontroversielle, men blandt unge mænd hyldede, canadier har ligesom Vanopslagh en klar anti-woke dagsorden.

12 livsregler har LA-formanden ikke, men én enkelt, nemlig at du kan godt. Den er ikke en modgift mod kaos som Petersons, men måske mod Mette Frederiksens passe-på-politik og -lingo. Daddy Vanopslagh ynker ikke ungdommen, men taler varmt for at tage ansvar for sit eget liv.

Og hans alfaderlige, liberale budskaber går rent ind.

Venstreløver
Også i Venstre, det parti LA’s formand spøgende har kaldt for sin liberale storebror engang, tales der om faderlige pligter. Det var Uffe Ellemann-Jensen, der proklamerede, at gamle formænd og farmænd skal lade være med at blande sig. Dengang hans søn blev formand for Venstre.

Anders Fogh Rasmussen har ingen sønner i dansk politik, men den for længst afgåede venstreformand og nu også tidligere næstformand i den konkursramte lettiske bank PNB Banka, blander sig nu ofte i dansk politik.

Far her, proklamerede Søren Gade direkte adspurgt om, hvem der havde ansvaret. For skandalen med Jægerbogen. Et udsagn, der er legendarisk. For det var nu forsvarschef Tim Sloth Jørgensen, der reelt endte med at stå for skud. Men nu har far her indtaget rigets fornemste taburet, som formand for Folketinget. Fra der, hvor man efter sigende lander, når man har gjort sig ud til bens, nemlig EU-parlamentet.

Gade banede vejen for Bergur Løkke Rasmussen, dengang 1. suppleant for Venstre. Det var formand for Moderaterne og far til Bergur, der ringede til dengang vikarierende formand Troels Lund Poulsen og fortalte, at sønnike havde fundet sig et nyt politisk mødested. Og sådan blev Moderaterne repræsenteret i EU-parlamentet.

Partiformand og farmand
Løkke senior startede også sin politiske karriere med et – mislykket – forsøg på at blive valgt til EU-parlamentet for Venstre. se

I forbindelse med sin exit fra Venstre, der ikke gik stille af, udtalte Løkke junior følgende om landbrugets CO2-udslip: Jeg synes, man skal passe på med at stå for lodret på tidligere dogmer.. og derved afskære muligheden for at skabe de løsninger, der skal til. Nogle gange er det gode det bedstes værste fjende. se

Det selvsamme udtryk har hans formand og farmand brugt i en debat om reform af det nødlidende sundhedsvæsen, han, om nogen, selv har været arkitekten bag. se

Udtrykket kan spores tilbage til et citat brugt af Voltaire i sin oprindelige form, der lød sådan her: Det bedre er det godes fjende. Og det betyder omtrent det modsatte, nemlig at jagten på det bedre, her endeløse reformer, ikke altid er af det gode.se

Udover - ligesom sønnen - at excellere i floromvunden tale kan formanden også kunsten at give alfaderlige råd. Således belærte Løkke i november 2020 i et tweet Donald Trump om, hvordan man forlader formandsposten eller i Trumps tilfælde præsidentembedet, med æren (!) i behold med et foto af sig selv med rygsæk på nakken forladende Christianborg.se   

Med regeringens argument for stort set al dens upopulære politik: Der er krig i Ukraine, nægtede Løkke at forholde sig til et kritisk spørgsmål om Jon Stephensens ordvalg i en SMS til et ungt medlem af partiet og belærte journalisterne om at vågne op. se

Også danskerne skal steppe op og vetoretten skal fjernes, hvis den EU-begejstrede Løkke får magt, som han har agt. For at sætte fuld skrue på pragmatisk idealisme.se se se

Det største dyr
Løkke er uomtvisteligt det største (han-)dyr på savannen i dansk politik. Men er LLR også vælgernes foretrukne bonus pater familias blandt de politiske dyr? Ikke hvis meningsmålinger står til troende. Så har Moderaternes formand langt fra den gennemslagskraft som alfaderlig pragmatiker som LA’s formand har som Daddy Vanopslagh.se  se

Lur mig, om ikke partiets klare værdier har bidraget til succesen. Sekunderet af Steffen Larsen, formand for retsudvalget, og Henrik Dahl, næstformand for Det udenrigspolitiske nævn, har formanden stået fast i kampen for de kulturkristne værdier, mod afskaffelsen af Store Bededag og indførelsen af koranloven.

Og i kampen mod nymarxismens genkomst i form af identitetspolitiske strømninger på ikke mindst landets uddannelsesinstitutioner og senest mod den antisemitisme, der igen har vist sit stygge fjæs i vores land, ikke at forglemme.

Spørgsmålet er, om LA kan bevare sin hårdt optjente etos, når formand Vanopslagh nu gør haneben til De radikale, et parti, der pt agerer loyalt støtteparti for regeringen både angående bededag og koranlov.

Først ved at indgå en uhellig reformalliance, og senest ved at åbne op for regeringssamarbejde med de mest woke partier på Christiansborg, udover De radikale, også Moderaterne og Venstre.se Og det samtidig med, at have beskyldt mange af regeringens partier for at være omvandrende kompromisser uden værdier og uden principper.se

Politik kan meget vel blive det muliges kunst, men det er næppe vejen til regeringsmagten at så tvivl om sine egne principper som en anden hverken-eller-mand.

I SVM-regeringen tales om at bøje sig mod hinanden. Men som det forgangne år har vist, kan man bøje sig så meget, at man knækker på det. En stærk – og troværdig - partiformand må for alt i verden undgå at fremstå som en værdipolitisk vejrhane, for hvem principper vender den vej, vinden blæser. Det går bare ikke, hvis man vil fortsætte med at være Danmarks foretrukne farmand, daddy om man vil, og formand.

 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter