Kort Nyt

01.11.22

Afgående højesteretspræsident skal afhøre embedsmænd om minksag

Højesteretspræsident og landsdommere er udpeget til at udspørge hjemsendt rigspolitichef og departementschef.
Afgående højesteretspræsident Thomas Rørdam skal lede de tjenstlige forhør mod to topembedsmænd, der blev hjemsendt som følge af deres rolle i Minksagen. (Arkivfoto).
Afgående højesteretspræsident Thomas Rørdam skal lede de tjenstlige forhør mod to topembedsmænd, der blev hjemsendt som følge af deres rolle i Minksagen. (Arkivfoto).

Afgående højesteretspræsident Thomas Rørdam er blevet udpeget som formand for den forhørsledelse, der skal lede de tjenstlige forhør mod rigspolitichef Thorkild Fogde og departementschef i Miljøministeriet, Henrik Studsgaard.

Det oplyser Medarbejder- og Kompetencestyrelse til Politiken.

De to embedsmænd er hjemsendt på grund af deres rolle i Minksagen.

Det skete som følge af Minkkommissionens beretning i slutningen af juni, hvor de begge fik hård kritik. De blev hjemsendt i august, hvor de disciplinære sager mod dem blev indledt.

Det er som led i disciplinærsagerne, at de to skal afhøres af Thomas Rørdam samt to andre dommere.

Vestre Landsret har på Medarbejder- og Kompetencestyrelsens anmodning udpeget landsdommer Jens Hartig Danielsen og landsdommer Annette Dellgren til også at være en del af forhørsledelsen.

De tjenstlige undersøgelser forventes afsluttet i foråret næste år, lyder det videre fra styrelsen til Politiken.

Thorkild Fogde var med på to pressemøder om aflivningen af mink den 4. og 7. november 2020. Kommissionen mener, at han med sin deltagelse var med til at give groft vildledende oplysninger til offentligheden.

- Det er efter kommissionens opfattelse kritisabelt, at Thorkild Fogde på pressemødet den 7. november 2020 støttede op om udmeldinger, der fastholdt minkavlere og offentlighed i en vildfarelse, som var skabt ved pressemødet den 4. november 2020, selv om Thorkild Fogde den 7. november 2020 vidste, at der manglede hjemmel til den myndighedsindsats, som var blevet iværksat, skrev Minkkommissionen i beretningen.

Kommissionen konkluderede, at Thorkild Fogde den 5. november blev bekendt med, at der manglende lovhjemmel til at aflive mink uden for de såkaldte sikkerhedszoner.

Oven på hjemsendelsen udtalte Fogde gennem sin bistandsadvokat, at "vi er uenige og meget overraskede over vurderingen, som vi ser frem til at få prøvet i det videre forløb".

Henrik Studsgaard var som daværende departementschef i Miljø- og Fødevareministeriet en central skikkelse i Minksagen, da håndteringen af smittede mink hørte under ministeriets ressort.

En redegørelse viste, at Studsgaard meget tidligt vidste, at ordren om at aflive alle mink var ulovlig. Men han kommunikerede det ikke til sin minister.

Studsgaard fortalte under afhøringer i Minkkommissionen, at det ikke var "top of mind" hos ham at drøfte, hvor hjemlen for aflivningen skulle findes, da beslutningen om at aflive alle mink blev taget i regeringens koordinationsudvalg på et møde 3. november 2020.

Dagen efter tonede statsminister Mette Frederiksen (S) frem på et pressemøde. Her sagde hun, at alle mink skulle aflives.

Thomas Rørdam stopper 1. november som højesteretspræsident efter fem år i embedet, da han falder for aldersgrænsen på 70 år.

Han har været i Højesteret siden 2002, hvor han blev dommer hos landets øverste domstol.

Under rigsretssagen mod Inger Støjberg sidste år var Thomas Rørdam formand for Rigsretten.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter