Kort Nyt

02.02.23

Britisk centralbank hæver renten for tiende gang i træk

Den ledende rente i Storbritannien hæves med et halvt procentpoint til 4 procent.
Den britiske centralbank, Bank of England, har torsdag endnu en gang hævet den ledende rente. Den britiske økonomi er stærkt presset. (Arkivfoto).
Den britiske centralbank, Bank of England, har torsdag endnu en gang hævet den ledende rente. Den britiske økonomi er stærkt presset. (Arkivfoto).

Den britiske centralbank, Bank of England, har torsdag hævet den ledende rente med 0,5 procentpoint til 4 procent.

Det fremgår af en rentemeddelelse fra Bank of England.

Det er tiende gang i træk, at centralbanken hæver renten.

Rentehævelser er et værktøj, som centralbanker benytter i et forsøg på at sænke forbrugslysten og dermed dæmpe prispresset.

Centralbanken henviser da også til den høje inflation - altså de store prisstigninger - i rentemeddelelsen.

- Inflationen i de globale forbrugerpriser forbliver høj, selv om den sandsynligvis har toppet på tværs af mange udviklede økonomier, herunder i Storbritannien, skriver Bank of England.

Inflationen har de seneste måneder været tårnhøj i Storbritannien. Ifølge de seneste inflationstal fra januar steg forbrugerpriserne i Storbritannien 10,5 procent fra december 2021 til december 2022.

De stigende priser kan mærkes tydeligt i de britiske husholdninger. De seneste måneder har adskillige faggrupper strejket med krav om højere løn for at kunne betale alt fra husleje over varme- og elregninger til mad.

Ifølge seniorøkonom Kristian Skriver fra Dansk Erhverv går den britiske centralbank "en meget svær balancegang".

På den ene side skal Bank of England forsøge at tøjle den høje inflation. På den anden side er der bekymring for, at den britiske økonomi går i recession.

- Det er efterhånden ikke et spørgsmål om, hvorvidt der kommer en recession. Spørgsmålet er, hvor dyb den britiske recession bliver, siger Kristian Skriver i en skriftlig kommentar.

Af de ni medlemmer i centralbankens rentekomitéen stemte syv for at hæve renten med 0,5 procentpoint.

Set fra Danmarks synspunkt er det en streg i regningen, at økonomien i Storbritannien halter gevaldigt, påpeger Kristian Skriver.

- Recession i britisk økonomi vil give økonomisk modvind i Danmark, fordi Storbritannien er et meget stort eksportmarked for de danske virksomheder, siger seniorøkonomen.

Storbritannien er Danmarks tredjestørste eksportmarked.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter