Kort Nyt

10.11.22

De Radikale vil have fremdrift i regeringsforhandlinger

Politisk leder Martin Lidegaard (R) vil gerne videre, men mange partier er fortsat med i forhandlinger.
De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, ser gerne fremdrift i de regeringsforhandlinger, hvor hans eget parti har foreslået, at minimum fem partier skal være med i regering.
De Radikales politiske leder, Martin Lidegaard, ser gerne fremdrift i de regeringsforhandlinger, hvor hans eget parti har foreslået, at minimum fem partier skal være med i regering.

De Radikale kunne godt tænke sig, at der snart kommer skred i de regeringsforhandlinger, som blev indledt fredag i sidste uge.

- Måske er det vigtigste budskab i dag: lad os få lidt fremdrift i forhandlingerne og forsøge at få skabt en stærk dansk bred regering, siger politisk leder Martin Lidegaard (R) torsdag på vej ind til forhandlinger i Statsministeriet.

De Radikale gik i lighed med Socialdemokratiet og Moderaterne til valg på at få dannet en bred regering over midten af dansk politik.

Tirsdag fortalte Martin Lidegaard, at De Radikale godt kunne tænke sig en regering, der som minimum består af partierne bag Det Nationale Kompromis, aftalen om at hæve Danmarks forsvarsbudget markant.

Det vil sige en regering, der som minimum består af Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Konservative og De Radikale selv.

Martin Lidegaard bliver på vej ind til forhandlingerne torsdag spurgt, om han godt kunne tænke sig, at nogle af de partier, der ikke ønsker en bred regering, bliver siet fra forhandlingerne.

- På en måde er der noget meget smukt i, at alle stadig er med og ønsker at være en del af processen. Men det er klart, at på et eller andet tidspunkt skal vi selvfølgelig videre, siger han.

Kun Danmarksdemokraterne er ude af forhandlingerne, så 11 partier indgår fortsat i ligningen for fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S).

Fokus i torsdagens forhandlinger er på økonomi, reformer samt håndtering af den stigende inflation, som er opstået efter Ruslands invasion af Ukraine i februar.

De Radikale har blandt andet fokus på at få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet, herunder ved at afskaffe efterlønnen, samt tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.

- Det er stadig alt for besværligt for Danmarks virksomheder at få udenlandsk arbejdskraft til Danmark. Der er snubletråde overalt, og vi har et helt katalog af forslag med.

- Men det handler egentlig også om den udenlandske arbejdskraft, vi allerede har i landet, som sidder og triller tommefingre på asylcentre eller venter på at få lov til at få ok til at blive familiesammenført med en dansk statsborger.

- I dag må de ikke arbejde. Hvorfor egentlig ikke, spørger Martin Lidegaard.

Efter torsdagens forhandlinger er han fortsat optimistisk, selv om der "selvfølgelig ikke er truffet nogen konklusioner eller slået søm i noget som helst".

- Vi har haft nogle virkelig konstruktive drøftelser, siger Martin Lidegaard.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter