Kort Nyt

12.11.22

Demokraterne er snublende tæt på et flertal i Senatet

Efter demokratisk sejr i Arizona kigger alle nu mod Nevada, hvor få hundrede stemmer adskiller kandidaterne.
Demokraten Catherine Cortez Masto kan sikre Det Demokratiske Parti Senatet, hvis hun vinder senatsvalget i delstaten Nevada. (Arkivfoto).
Demokraten Catherine Cortez Masto kan sikre Det Demokratiske Parti Senatet, hvis hun vinder senatsvalget i delstaten Nevada. (Arkivfoto).

Med senatoren Mark Kellys sejr over republikaneren Blake Masters ved senatsvalget i Arizona og Catherine Cortez Masto, der haler kraftigt ind på sin republikanske rival, Adam Laxalt, i Nevada, nærmer Demokraterne sig et flertal i Senatet.

Laxalt klamrer sig fortsat til føringen i ørkenstaten Nevada. Med 94 procent af stemmerne optalt tidligt lørdag morgen dansk tid står Laxalt ifølge CNN's optælling til at få 48,5 procent af stemmerne, mens Masto står til 48,4 procent.

Flere tusinde stemmer fra demokratisk-dominerede valgkredse mangler dog endnu at blive talt op.

Med Kellys sejr i Arizona står Demokraterne til 49 pladser i Senatet, mens Republikanerne står til 48.

Der mangler fortsat resultater fra senatsvalgene i delstaterne Nevada og Georgia. Her skal Demokraterne altså bare vinde én af de to tilbageværende stater for at få de 50 pladser og dermed flertallet i Senatet sammen med vicepræsidentens stemme.

Vinder Demokraterne både Nevada og Georgia, har de flertal uden vicepræsident Kamala Harris' stemme.

I så fald bliver de mindre afhængige af den konservative demokrat Joe Manchin fra kulstaten West Virginia, som længe stak en kæp i hjulet på præsident Joe Bidens store klima- og stimuleringspakker.

I denne periode har det krævet alle demokrater i Senatet at samle et flertal bag et lovforslag. Det har særligt Manchin udnyttet sammen med demokraten Kyrsten Sinema fra Arizona.

Imens er Republikanerne altså nødt til at vinde både Nevada og Georgia for at få et flertal i Senatet.

Blandt Republikanerne er det heller ikke ligegyldigt, om et flertal afhænger af eksempelvis Susan Collins fra Maine, Lisa Murkowski fra Alaska og Mitt Romney fra Utah eller ej.

De to første har eksempelvis stemt nej til en af tidligere præsident Donald Trumps nominerede til en plads som højesteretsdommer.

I Nevada står det som nævnt mellem demokraten Catherine Cortez Masto og republikaneren Adam Laxalt.

Masto har halet kraftigt ind på Laxalt, efter at stemmerne fra valgkredse i storbyerne Las Vegas og Reno er blevet talt op.

Torsdag aften reducerede hun Laxalts føring fra 23.000 til 9000 stemmer, skriver nyhedsbureauet NTB.

Og lørdag morgen dansk tid er Laxalts føring ifølge CNN på blot 821 stemmer.

58-årige Masto er forhenværende advokat, der tidligt i sin karriere søgte mod Nevadas anklagemyndighed og politik.

I 2006 blev hun Nevadas justitsminister, og efter otte år på posten stillede hun for første gang op til en plads i Senatet i 2016. Her vandt hun posten med en smal sejr.

Adam Laxalt har det politiske stamtræ i orden og er ligeledes tidligere justitsminister i Nevada.

I 2020 fokuserede han på at stå i spidsen for Trumps genvalgskampagne, og i kølvandet på resultatet i Nevada fremførte han anklager om omfattende valgsvindel og forsøgte at få resultatet omstødt. Ingen af Laxalts anklager førte dog noget med sig.

Ved primærvalget i 2022 anbefalede Det Republikanske Parti i Nevada en anden kandidat, men med Donald Trump og Mitch McConnells støtte løb Laxalt med pladsen på stemmesedlen.

I Georgia står kampen mellem demokraten Raphael Warnock og republikaneren Herschel Walker.

Da ingen af de to kandidater fik mere end 50 procent af stemmerne ved tirsdagens valg, skal de på grund statens valgregler ud i en anden og afgørende runde den 6. december.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter