Kort Nyt

02.11.22

DF-næstformand overhales af Pia K. og ryger ud af Folketinget

Cirka 2000 stemmer skiller Pia Kjærsgaard (DF) og René Christensen (DF), der begge stillede op på Sjælland.
Rene Christensen siger onsdag, at han er tilfreds med den valgkamp, han har ført for Dansk Folkeparti. Også selv om det betyder, at han ikke er blevet valg ind i Folketinget ved tirsdagens valg.
Rene Christensen siger onsdag, at han er tilfreds med den valgkamp, han har ført for Dansk Folkeparti. Også selv om det betyder, at han ikke er blevet valg ind i Folketinget ved tirsdagens valg.

DF-næstformand René Christensen må se sig slået af partistifter Pia Kjærsgaard (DF) og opnår ikke valg til Folketinget.

Det står klart, efter at stemmerne er optalt i Sjællands Storkreds.

René Christensen har ved valget fået omkring 4100 personlige stemmer.

Imens har Pia Kjærsgaard fået omkring 6000 personlige stemmer.

Begge stiller op i Sjællands Storkreds, og her er Dansk Folkeparti gået fra at have tre mandater til et mandat.

Da René Christensen onsdag forlader Amalienborg, hvor han sammen med DF-formand Morten Messerschmidt skal pege på en kongelig undersøger, der skal lede regeringsforhandlingerne, siger han, at det ikke er et farvel til DF.

Han har været medlem af Folketinget for partiet i knap 15 år.

- Jeg er super glad for vores parti og glad for vores formand. Det er også vigtigt, at vi kommer godt afsted, så det er ikke, fordi jeg ikke skal være en del af Dansk Folkeparti, siger han.

René Christensen er bedst kendt som DF's finansordfører, men har også titlen som næstformand for Dansk Folkepartis folketingsgruppe.

Pia Kjærsgaard og René Christensen er endt som direkte konkurrenter, efter at Pia Kjærsgaard sidste år rykkede fra Københavns Omegns Storkreds til Sjællands Storkreds. Siden da har DF dog gennemgået en stor nedtur.

Pia Kjærsgaard siger om valgresultatet, at det er "meget ærgerligt", at de to DF-kandidater ikke begge blev valgt.

- Han har været en god arbejdskraft. Men det gjorde vi så ikke. Det er en af betingelserne, når vi går tilbage, siger hun.

DF-stifteren er samtidig lettet over at blive i Folketinget:

- Nu har jeg været igennem nogle folketingsvalg, og jeg kender følelsen. Det er ikke anderledes denne gang, end det har været alle de andre gange.

- Jeg har aldrig nogensinde, hverken når det gjaldt mandattal eller personlige stemmetal, regnet det for sikkert, før det var fuldstændig fast, siger hun.

På to folketingsvalg har DF mistet over 100.000 stemmer i Sjællands Storkreds. 22.354 stemmer fik DF i storkredsen, viser resultatet fra tirsdagens valg.

Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti 134.195 stemmer. Det svarer til syv mandater. Mens partiet i 2019 fik 56.697 stemmer og tre mandater.

På landsplan fik DF blot 2,6 procent af stemmerne og fem mandater ved tirsdagens valg. Det er det dårligste for DF nogensinde siden stiftelsen i 1995.

Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt, kalder René Christensen "en fantastisk næstformand". Han har med vilje holdt sig ude af kampen.

- Jeg vil understrege, at Dansk Folkeparti siger ikke farvel. Vi holder godt fast i ham, siger han.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter