Kort Nyt

23.12.22

Endelig kongresrapport giver Trump skylden for stormløb

Ingen af hændelserne 6. januar 2021 ville være sket uden Trump, fastslår endelig kongresrapport ifølge AP.
Sådan så det ud, da Kongresbygningen i USA's hovedstad Washington D.C. blev stormet af vrede og voldelige demonstranter 6. januar 2021. Demonstranterne ville have annulleret den siddende præsident Joe Bidens valgsejr. (Arkivfoto).
Sådan så det ud, da Kongresbygningen i USA's hovedstad Washington D.C. blev stormet af vrede og voldelige demonstranter 6. januar 2021. Demonstranterne ville have annulleret den siddende præsident Joe Bidens valgsejr. (Arkivfoto).

Det dødelige stormløb på Kongressen i USA 6. januar 2021 var ikke sket uden den tidligere amerikanske præsident Donald Trumps tilstedeværelse.

- Ingen af hændelserne 6. januar ville være sket uden ham.

Sådan lyder det i en rapport udarbejdet af det kongresudvalg, der har undersøgt, hvilken rolle Trump spillede under kongresstormen, skriver nyhedsbureauet AP.

- Den centrale årsag til 6. januar var én mand, den tidligere præsident Donald Trump, som mange andre fulgte, lyder det i rapporten.

Oprøret truede demokratiet alvorligt og "satte amerikanske lovgiveres liv på spil".

Flere personer døde under stormløbet.

Rapporten beskrives af AP som "ekstraordinær". Den har været 18 måneder undervejs.

Ifølge den brød Trump loven ved at indgå i en sammensværgelse om at få omgjort valgresultatet for præsidentvalget i 2020 samt undlade at forsøge at stoppe sine tilhængere i at angribe regeringsbygningen.

Den i alt 814 sider lange rapport bygger på interview med mere end 100 vidner og 10 høringer. En gennemgang af millioner dokumenter har ligeledes været en del af rapportens tilblivelse.

Blandt vidnerne er både nogle af Trumps tætteste støtter samt oprørere, der deltog i stormløbet.

Udvalget i Repræsentanternes Hus har bestået af syv demokrater og to republikanere.

De to republikanere er Liz Cheney og Adam Kinzinger, som begge er modstandere af Trump.

Rapportens otte kapitler fortæller ifølge AP i store træk samme historie som den, der kom frem under høringer denne sommer. Undersøgelsen beskriver de mange facetter af Trumps plan om at ugyldiggøre den siddende præsident Joe Bidens sejr.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter