Kort Nyt

13.12.22

EU-lande er enige om næste års kvoter for 200 fiskearter

Ny aftale hæver torskekvoten flere steder. En dansk makrelkvote i norsk farvand er dog ikke på plads endnu.
EU-landene er enige om fiskekvoterne for 2023, men der udestår fortsat en bilateral aftale med Norge, siger Tjekkiets landsbrugsminister, Zdenek Nekula. Som repræsentant for det tjekkiske formandskab for EU ledte han forhandlingerne.
EU-landene er enige om fiskekvoterne for 2023, men der udestår fortsat en bilateral aftale med Norge, siger Tjekkiets landsbrugsminister, Zdenek Nekula. Som repræsentant for det tjekkiske formandskab for EU ledte han forhandlingerne.

Efter lange og svære forhandlinger er EU-landene tirsdag morgen blevet enige om en aftale om fiskekvoterne for næste år.

- Det årlige maraton er ovre, lyder det fra Tjekkiets landbrugsminister, Zdenek Nekula, på et pressemøde, efter at EU-ministrene har holdt møde natten til tirsdag i Bruxelles.

Tjekkiet har i øjeblikket formandskabet for EU. Derfor var det Zdenek Nekula, der ledte de maratonlange forhandlinger.

Det er en aftale mellem EU, Norge og Storbritannien om de fælles bestande, der nu er faldet på plads.

Blandt andet om fiskeriet i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat, som er særligt interessant herhjemme.

- Det var svære forhandlinger, men vi har fastlagt kvoter for omkring 200 fiskearter i Atlanterhavet, Nordsøen, Middelhavet og Sortehavet.

- Nu har vi forhandlet i to dage og to nætter, og jeg er meget glad for, at vi er nået til en aftale, siger Zdenek Nekula.

Særligt interessant med danske øjne er torskekvoterne i Nordsøen og Skagerrak. De hæves med henholdsvis 60 og 64 procent næste år.

I Kattegat har torskebestanden det ikke godt. Derfor er kvoten på samme niveau som i år.

Nekula betegner aftalen som en "balance" mellem de forskellige interesser blandt EU-medlemslandene.

Samtidig lever aftalen ifølge den tjekkiske minister op til anbefalingerne fra det internationale havforskningsråd, ICES.

Det skal sikre, at kvoterne tager hensyn til bestanden for fiskearterne, så de fortsat trives trods fiskeriet. Blandt de truede arter er ålen, som ifølge Nekula beskyttes med aftalen.

- Men vi har også set på hensynet til fiskerne, så fiskersamfundene kan fortsætte, siger Zdenek Nekula.

Selv om der altså er en aftale på plads mellem de tre parter - EU, Norge og Storbritannien - udestår bilaterale aftaler - altså aftaler på tomandshånd.

EU mangler sådanne aftaler med både Norge og Storbritannien, som EU-Kommissionen nu vil forhandle.

Ifølge Fødevareministeriet ventes en aftale mellem EU og Storbritannien at være på plads inden for de nærmeste dage.

En aftale med Norge har dog længere udsigter. Der er først afgang til fiskeri i norske farvande, når en aftale er på plads, og de danske makrelkvoter for næste år er altså ikke på plads her.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter