Kort Nyt

13.12.22

EU-lande når til enighed med Ungarn om støtte til Ukraine

Viktor Orbán har givet grønt lys til at EU kan støtte Ukraine. Til gengæld får han sine EU-støttepenge.
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har taget en sejr i sin strid med EU, som til gengæld har fået gennemført en stor pakke til Ukraine. (Arkivfoto).
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, har taget en sejr i sin strid med EU, som til gengæld har fået gennemført en stor pakke til Ukraine. (Arkivfoto).

EU-landene er blevet enige om at give 18 milliarder euro i militærbistand til Ukraine, efter at Ungarn ellers havde blokeret for hjælpen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hjælpepakken har været genstand for stor debat i EU, efter at Ungarn havde nedlagt veto mod pakken til Ukraine.

Ungarn har sideløbende været i konflikt med resten af EU-landene, fordi EU midlertidigt har tilbageholdt 7,5 milliarder euro i støtte til Ungarn af frygt for at pengene ville gå til illegitime formål.

Mandag er EU-landene imidlertid gået med til at frigive 1,2 milliarder af pengene, skriver mediet Politico.

De er også gået med til at godkende Ungarns budget for midler, som landet skal have fra EU's genopretningspulje, som er oprettet for at hjælpe medlemslande efter coronapandemien.

Her er der blevet godkendt 5,8 milliarder i hjælp til Ungarn. Pengene vil dog kun blive udbetalt, hvis landet gennemfører 27 reformer vedrørende korruption og retsområdet.

Ifølge mediet Politico er udviklingen en sejr for Ungarns premierminister, Viktor Orbán.

Landet står dog stadig over for store økonomiske problemer. Det er kun en brøkdel af EU-støtten, som er blevet frigivet. Og der er ifølge Politico ingen garanti for, at Ungarn formår at gennemføre de reformer, det kræver, for at landet kan få pandemipengene udbetalt.

På den ukrainske front ventes aftalen dog at skabe lidt ro. Hjælpepakken har været under opsejling i ugevis. Det kræver nu bare EU-Parlamentets godkendelse for, at pengene kan begynde at strømme til det krigsramte land.

Ifølge Politico ventes EU-Parlamentet at godkende pakken tirsdag.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter