Kort Nyt

01.12.22

FN varsler rekordstort behov for humanitær hjælp i 2023

FN vurderer, at der næste år vil være behov for 369,1 milliard kroner i humanitær hjælp verden over.
Problemer med produktion og distribution af fødevarer har tvunget kenyanere til at genoptage brugen af traditionelle fødevarer. Mange på det afrikanske kontinent ser ind i en fremtid med fødevaremangel, og FN varsler et rekord stort behov for humanitær nødhjælp. (Arkivfoto).
Problemer med produktion og distribution af fødevarer har tvunget kenyanere til at genoptage brugen af traditionelle fødevarer. Mange på det afrikanske kontinent ser ind i en fremtid med fødevaremangel, og FN varsler et rekord stort behov for humanitær nødhjælp. (Arkivfoto).

Krig i Ukraine, stigende inflation og coronapandemiens efterdønninger. Alle sammen er faktorer, som driver et kraftigt stigende behov for humanitær hjælp i verden i 2023.

Martin Griffiths, som er nødhjælpschef for FN, leverer torsdag morgen FN's overslag for, hvor mange penge der bliver brug for i 2023.

Og beløbet slår rekord.

369,1 milliard kroner bliver der brug for, hvis nødhjælpen skal følge med en verden, hvor flere og flere på blandt andet det afrikanske kontinent ser ind i hungersnød.

- Det er et fænomenalt beløb og et deprimerende beløb, siger Martin Griffiths på et pressemøde i den schweiziske by Genève.

Hjælpeorganisationen Red Barnet oplever også et stigende behov for nødhjælp flere steder i verden.

- Der er en ganske alvorlig og forfærdelig situation i Etiopien og Somalia, der udspiller sig lige nu, og vi står faktisk på randen af en hungersnød i de lande.

- Der har været brug for denne her nødhjælp længe, og den skulle være kommet meget tidligere, siger Jakob Eilsøe Mikkelsen, chef for Red Barnets arbejde i Afrika.

Griffiths illustrerer antallet af mennesker, der får behov for humanitær hjælp, ved at påpege, at hvis det udgjorde et enkelt lands befolkning, ville det land være det tredjestørste i verden.

Faktisk svarer det til, at hver 23. person i verden får brug for humanitær hjælp i det kommende år. Til sammenligning var det hver 95. person i 2015.

- Fatale tørker og oversvømmelser skaber kaos i lokalsamfund lige fra Pakistan til Afrikas Horn, siger Martin Griffiths.

Overslaget er det største FN nogensinde har givet. Beløbet, der var behov for i 2022, blev i 2021 anslået til at være 293,9 milliarder kroner.

Det blev dog opjusteret til 358,4 milliarder kroner i takt med at krigen i Ukraine brød ud i løbet af året.

Overlappende kriser som klimakrisen og krigen i Ukraine har allerede efterladt kloden midt i "den største globale fødevarekrise i nyere tid", har FN advaret.

Ifølge Red Barnet er den humanitære indsats i de ti mest konfliktramte lande finansieret med 43 procent.

Til sammenligning er den humanitære indsats i Ukraine på samme tidspunkt 68 procent finansieret.

- Det betyder bare, at der er rigtig mange børn og deres familier, særlig på Afrikas Horn og i Sahel, der står bagerst i køen. Det kommer til at koste menneskeliv i værste fald, siger Jakob Eilsøe Mikkelsen.

Kilde: /ritzau/AFP

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter