Kommunismen vandt ikke krigen – den var ved at tabe denDet var ikke marxismen, men militær brutal professionalisme og nationalisme, der besejrede Hitler. General Georgij Zjukov var Stalins mest effektive værktøj - men myten om 'folkets sejr' er sejlivet på venstrefløjen. General Zjukov var dog alt andet end folkelig og kommunist. Han var soldat for Moder Rusland.
Philip Larsen og kampen for den demokratiske samtalePhilip Larsens Faktakrigere og vidensbenægtere går i clinch med det, vi taler for lidt om - selve måden vi taler sammen på. I en tid, hvor debat reduceres til klik og konflikt, insisterer han på samtalen som demokratiets pædagogiske hjerte. Et forfatterportræt om at gøre samtalen levende igen - før det er for sent.
Når staten bliver en person - tilfældet Peter HummelgaardHjemmesiden peterhummelgaard.dk samler borgerhenvendelser til Justitsministeriet – men hvad sker der, når staten personliggøres? Og hvad er konsekvensen af at lade embedsværket smelte sammen med ministerens navn og brand? Risikerer demokratiet at blive et teater uden substans?
Stat og industri smelter sammenFolketinget har vedtaget en lov, der fjerner retten til at sige nej lokalt, centraliserer magten og formaliserer en alliance mellem stat og industri. Det sker i den grønne omstillings navn, men Folketingets medlemmer er blevet til "funktionærer uden folk" – og så er det ikke længere folket, der styrer staten. Det er systemet, der styrer sig selv.
Sidste udkald for EuropaHelmuth Nyborg udforsker Europas fremtid gennem et biologisk og kognitivt perspektiv. Nyborg argumenterer for, at evolutionære genetiske betingelser har formet kontinentets succes. Bogen rejser en følsom debat om, hvordan kognitive forskelle mellem befolkningsgrupper kan påvirke samfundets fremtid.
Den demokratiske debats dekonstruktionPhilip Larsens Faktakrigere og vidensbenægtere er ikke blot en analyse af tidens videnstab og polariserede debatklima. Den er et opgør med forestillingen om, at sandhed alene kan bæres i hovedet og ikke også i kroppen og fællesskabet.
Føler du dig også overvågetDansk politi har længe haft et samarbejde med Palantir Technologies. Det rejser flere spørgsmål om omfanget af samarbejdet og om sikkerhed versus frihed. Ulrik Søberg undersøger de etiske konsekvenser af præventiv overvågning og nødvendigheden af gennemsigtighed i statens brug af teknologi. Hvordan beskytter vi både samfundet og vores grundlæggende rettigheder?
Fra det virkelige til det simulerede - tabet af generationsvisdomFra en barndom uden digitale distraktioner, hvor møderne var fysiske, og tid var langsommere til en verden, hvor det digitale er altoverskyggende, og nærvær er blevet til notifikationer, har teknologien ændret vores forhold til virkeligheden – og stillet i skarpt relief hvad vi kan har miste undervejs.
Mere konformitet end oprør i fersk soloudstillingAugusta Atla polerer følelserne, hvor Generation X skreg dem ud. Hendes udstilling "Wings of Desire" tilbyder sentimentalitet, men uden risiko, kraft eller erkendelse. Her æstetiseres længslen, hvor den kunne have sprængt rammen. Det er som bekendt svært at sige noget, når man ikke har sproget, skriver vor anmelder.
At tro med kroppenI en verden, hvor tro er blevet til identitet og Gud til tilvalg, spørger påsken os, om vi har glemt, hvad ægte tro er. Men hvad vil det egentlig sige at tro – ikke med hovedet, men med hele kroppen? Ulrik Søberg sammenligner tidens velvære-kultur med kristendommens syn på krop og sjæl.
Mao vender tilbage - i USAI et interview med Tucker Carlson advarer den kinesiske forfatter Xi Van Fleet om, hvordan vor tids ideologiske strømninger på venstrefløjen løber parallelt med Kinas kulturrevolution fra 1966-76. Hun fremhæver, at de underminerer friheden og de demokratiske værdier, hun engang flygtede til USA for at kunne nyde.
Nadverens åbenbaring og påskens håbDer findes øjeblikke, hvor verden ikke blot opleves, men gives. I nadverens stille gestus, i brødets brud og vinens strøm, gives det hellige som nærvær og håb. Her træder mennesket ind i en mening, det ikke selv har formet, men modtager. Påskens drama kaster sit lys over nadverens dybde: fra døden spirer livet, og i det timelige skænkes det evige. Dette er ikke blot et minde – men en åbenbaring.
Kan videnskab overleve uden frihedSelv med krudt, kompas og trykpresse opstod den moderne videnskab ikke i Kina. I dag står landet i front med AI og biotek – men uden ytringsfrihed og akademisk frihed. Kan videnskab overleve uden frihedens ilt, og er teknologi nok, hvis kritik er forbudt og sandhed underlagt staten? Frihed er måske ikke bare en forudsætning for demokrati – men for erkendelse i det hele taget.
Umenneskelig sundhedSundhed blev under Covid-19 gjort til et teknisk begreb, hvor kroppen blev til en biologisk maskine. Medicinens magt erstattede menneskelig erfaring, og friheden forsvandt bag reciprokke retningslinjer, der kun gav flygtig mening. En filosofisk kritik af et sundhedssystem, der stjæler definitionsmagten og menneskets autonomi, har aldrig været mere relevant.
Europæiske skæbnespørgsmålDanmark har formandsskabet i EU i et halvt år fra sommer og året ud. Lejligheden bør bruges til at tage et spadestik dybere i den danske EU-debat og finde en afklaring: Hvor meget EU skal Danmark være? Skal vi søge at bremse integration, skal vi være pragmatiske og glide med, eller skal vi skubbe på for maksimal integration hen imod en europæisk føderation? Valget vil definere os som folk og som land.
Woke er Vestens kopi af Maos kulturrevolutionKina oplevede en katastrofe i kølvandet på den maoistiske ideologi. Woke-ideologien indeholder samme træk af ekstrem holdnings- og meningskontrol, som i Kina udartede i vold, undertrykkelse og hungersnød. Ulrik Søberg har læst en bog af Xi van Fleet, en kvinde, der overlevede kulturrevolutionen og nu sender en advarsel om de paralleler til woke-bevægelsen, hun ser.
Jeg føler, det er mega evidensbaseretDen moderne debatkultur er i forandring. Subjektivitet og identitet spiller en større rolle end rationelle argumenter og får mere og mere til at handle om sig om personlige faktorer. Feminisme, postmodernisme og kapitalisme har alle bidraget til denne udvikling, som tømmer den offentlige debat for substans og virkelighed.
Borgerligt forår: EU mellem idealisme og realismeTil juni 2025 overtager Danmark EU-formandskabet i en tid præget af migrationskrise, inflation og geopolitiske omvæltninger. Europa står nu ved en skillevej, hvor gamle idealer kolliderer med nye, udfordrende realiteter. Ulrik Søberg tager dig på en hurtig rundtur i den standende krise, men ser også muligheder for et borgerligt Europa.
AI demokratietKunstig intelligens har ingen krop og er derfor afskåret fra de mere subtile, menneskelige oplevelser som smerte, kærlighed, glæde og forundring. Det skriver Ulrik Søberg, som diskuterer et skattefinansieret projekt, der undersøger, om kunstig intelligens kan give demokratiet nyt liv og genskabe tilliden mellem elite og folk. Han er skeptisk.
Kamp mellem naturlighed og globalismeNaturen og mennesket består af naturlige modpoler - mand/kvinde, lys/mørke, kold/varm osv. Det er modpoler, som gennem menneskets eksistens har formet menneskesynet, kulturer og samfund. Postmodernismen og woke-ideologien forkaster den naturlige orden og forsøger at erstatte den med overpsykologiseret ideologi.
Moderaternes EU-finansierede ekkokammerModeraternes forslag om at konstruere en ny, europæisk social medieplatform, der skal udkonkurrere Facebook, X og Instagram, handler snarere om kontrol end om frihed. Hvis intentionen vitterlig er at styrke demokratiet, ville løsningen være mere debat og mere frihed – ikke mindre.
Pænt irriterende udstilling af vidunderlige malerierDen Hirschsprungske Samling i Købehavn udstiller skagensmaleren Viggo Johansen. Malerier er vidunderlige. Det er udstillingen ikke. Dens moderne blik dømmer fortiden efter nutidens standarder, hvilket fører til en forvrængning af, hvad der faktisk skete, og hvilke kærlighedsrelationer, der faktisk eksisterede. Vor anmelder forlod udstillingen frustreret.
Protokollens tjenere er et spændende bekendtskab”Protokollens tjenere” er en fascinerende historisk og filosofisk roman, der blander fakta og fiktion på en kreativ måde. Bogen udforsker Europas historiske og geopolitiske dynamikker gennem en slags alternativ historie, hvor den hollandske billedkunstner Vermeer fungerer som drivkraft.
Postmodernismen dræbte skønhedenFor at genetablere en æstetisk bevidsthed må tre hovedfjender bekæmpes: industrialismens ensretning, kitschens overfladiskhed og totalitarismens smagsdiktatur. Ulrik Søberg tager kampen op med den moderne overfladiskhed, hvor kunst ikke længere udvider vores verdensbillede, men blot stimulerer vores sanser, og samtidig mister sin tekniske kunnen.
En tale i München der kom til at handle om os selvNogle gange må man tage et skridt tilbage og anskue verden lidt laboratorisk og analysere menneskers automatreaktioner på fænomener i den ydre verden mere objektivt og videnskabeligt. Til det formål findes der næppe et mere oplagt fænomen end Trump-administrationen.
Vold har fortrængt tillid i skolenTillids-pædagogik har givet Danmark sine enorme kreative og intellektuelle muskler, men nu afdækker Berlingske Tidende, at vold og trusler er blevet hverdag i folkeskolen. Afdækningen afslører en voldskultur i folkeskolen, som smadrer en hjørnesten af det Danmark, vi kender og holder af.
Rituelle skældsord om Trump er en blindgydeDet kræver en stejl læringskurve at skulle vænne sig til Trumps måde at føre politik på. Når man finder et fænomen uforståeligt, kan man forvilde sig ind i psykologiske fejlslutninger og gå glip af reelle årsagssammenhænge. I sidste uge var det Svend Brinkmanns tur til at tage grueligt fejl.
Socialismens sindslige knaphedUlrik Søberg udforsker menneskesynet i socialistiske tider, og finder under marxismens tynde fernis af åndelighed en rå materialisme, som reducerer mennesket til et dyr. I dag er Marx' tænkning forvandlet til en evig råben på rettigheder. Marxismen er muteret. Den skulle befri os fra elendighed. I stedet har den gjort alle mere vakte og vrede. Protesten er blevet folkets opium.
Farligt når etniske danskere går til kampsport - dejligt når muslimer gør detHvis en kampklub for danske unge mænd er et problem, hvorfor er kampklubber med indvandrere det så ikke? Ulrik Søberg under sig over, hvorfor "højrefløjsklubber" mødes med mistro, mens klubber med mange muslimer mødes med velvilje og kommunale støttekroner.
Voksne seksualiserer børn og ungeNår dildoer og andet sexlegetøj sælges i supermarkedet side om side med almindelige dagligvarer, er det en uhørt seksualisering af den aseksuelle, biologiske krop. Den biologiske krop, som netop er aseksuel det meste af tiden, er der, hvor menneskets ånd udspiller sig. Åndens frihed kræver opdragelse.
Panik i elitenMark Zuckerberg har annonceret, at han vil erstatte faktatjek-algoritmen med brugernes egne faktatjek. Det har udløst et ramaskrig fra både politikere og etablerede medier. Man mærker i de kraftige reaktioner den dobbelte falskhed og frygten for at miste kontrol.
Uretfærdigheden sker fyldest i StorbritannienDer er opstået en blind villighed hos medier og i den politiske elite til at betale prisen for multikulturalisme, så længe man selv lever i tryg afstand fra voldtægterne, fornedrelsen og uretfærdigheden. Når ofrene er unge, hvide piger fra underklassen, møder deres vel og vel ingen reel interesse på de fine adresser. Årtiers organiseret pædofili er kommet frem i lyset.
Julen er overflodens festI hele Norden fejrede man før kristendommen vintersolhvervet (yule) og de kommende lysere tider. Forventningen om det snarlige forår, binder den førkristne jul til naturen og glæden ved at have overflod af mad. Altså taknemlighed over at livet må nydes.
I Finlands og Sveriges nuttipukki indsamler et overnaturligt væsen på 13. dagen resterne af de lækre julesager, så der sættes en stopper for menneskets frås.
Den traditionelle helt er tilbageEfter mere end et årti med superhelte, der alligevel viste sig knap så super, vender en ægte superhelt nu tilbage i det nye år. I kølvandet på pandemier, krige og ellers uendeligt proklamerede kriser, vi efter sigende skal være angst for, kommer populærkulturen nu med håb fremfor dystopi. For vi har brug for helte. Også de fiktive.
Ingen menneskeret uden ansvarMenneskeret er skabt gennem det kristne kærlighedsbudskab. Kristendommen har stået fadder til værdighedstænkningen, men rettigheder forudsætter et personligt ansvar. Det har de fleste glemt og bruger og misbruger menneskerettighedsbegrebet efter forgodtbefindende til at fremme den ene eller anden politiske mærkesag. Ulrik Søberg skriver, at menneskeret og kristendom hører uadskilleligt sammen.
Folketinget undlader at stemmeMan siger at djævlen ligger i detaljen. Heldigvis er der vagtsomme sjæle, der elsker detaljer og påtaler, når noget ser skævt ud. Men det går den forkerte vej med demokratiet i lille Dannevang. Årsagen ligger godt gemt, skriver Ulrik Søberg.
Boje og Løhde alene i SalenBlev Corona-vaccinerne testet ordentligt? Har myndighederne styr på bivirkningerne? Flere lande er kommet langt og har en livlig debat om, hvad der egentlig foregik under Corona, og om vacciner, restriktioner og nedlukninger blev håndteret ansvarligt. Men ikke i Danmark. I Danmark tager kun én politiker sagen op: Lars Boje Mathiesen. I en gabende tom folketingssal med en tydeligt irriteret sundhedsminister Sophie Løhde.
Til forsvar for madpakkenMadpakken er en påmindelser om, at mor og far har mig i tankerne. Hvis man betvivler dette, skal man jo bare se på børn uden madpakke. De er ikke kun sultne. De mangler omsorg. Madpakken er båndet til hjemmets trygge favn - et fyrtårn i barnets stormombruste hav. Noget, som staten ikke kan gøre lige så godt.
Hadets PlatformUd fra hvad jungletrommerne fortæller er Bluesky fri for det had, chikane og hån som de migrerende brugere ytrer de flygter fra på X. Men er Bluesky så mere rummeligt og frit end X? Eller fortrænger de nye Bluesky-fans bare andres meninger gennem censur og had? Jeg besluttede mig for at prøve rygterne af og teste Bluesky.
Mennesker og tyndskallerHvorfor forsvandt neanderthalerne? Det giver ny historisk roman et svar på med sin skildring af en brutal fortidskrig om herredømmet over Europa for længe, længe siden. Alligevel minder den fjerne krig om en aktuel konflikt mellem Europas gamle lande og nye indvandrere. Neanderthalerne tabte krigen til homo sapiens, ikke fordi de sidste var stærkere eller klogere. De tilvandrende Homo sapiens fik simpelthen flere børn.
Ufornuftens malstrømDonald Trump er så fremmed og eksotisk fugl i de elitære bobler, at de helt afstår fra at forstå så meget som en fjer og i stedet fordømmer ham i kor. Det kan sammenlignes med en allergisk reaktion i filosofisk forstand, dvs. når hændelser i den ydre verden strider mod ens indre overbevisninger, og verden ikke udspiller sig efter ens hoved. I det øjeblik brister boblen, og det fører enten til selvbesindelse og fornuft eller til mere følelsesmæssig fordømmelse.
FN ødelægges indefraEn lang række af afsløringer efterlader tvivl om, hvorvidt FN's grundværdier er intakte. Med begreber som klimaretfærdighed, bæredygtighed og ligestilling er FN blevet en støtteordning og pengetank for fattige lande og slyngelstaters økonomiske eliter. Ulrik Søberg ser nærmere på afviklingen af FN i anledning af generalsekretærens nylige besøg i Rusland..
Krop til den danske kristendom”På Dit Ord” er en bog med et ønske om at læse Biblens ord, som de stod, da Luther oversatte dem fra græsk og hebræisk og ikke som hidtidigt fra latin. Til hver prædiken er der udvalgt en salme, som har en særskilt omtale af salmens betydning for gudstjenesten. Den lutherske linje om at gøre gudstjenesten og biblens ord til menighedens egne fuldender samlingens projekt.
Traditioner hæmmer børns kreativitet, mener de progressiveNye normer, medier og snart sagt alting vil forandre verden i en helvedes fart. Krigen mod overleverede traditioner er total og rammer selv de mest uskyldige sysler. Intet er uskyldigt, alt er politisk. Ulrik Søberg afdækker endnu et angreb på det, vi troede, blot var samvær med vores børn.
Globale aktivisme gennem 30 årDR's dokumentarserie "Velkommen til frontlinjen" om 30 års dansk krigsdeltagelse udenfor Danmark kommer i mål med meget, mener vor anmelder. Stærkt på nethinden står afgrunden mellem vores globale fantasier og krigenes hårde realiteter. Vi troede, vi kom med fred. I nogle tilfælde forlængede vi krigen og gjorde mere skade end gavn. Alligevel insisterede vi: Vores værdier er bedst, de må I da kunne forstå!
Justitsministeren tænker totalitært og globalistiskJustitsminister Peter Hummelgaard taler nu åbent om at pålægge tech-virksomheder ansvaret for ulovligheder, der sker på deres digitale beskedtjenester. Hvordan en justitsminister kan tænke den tanke og helt glemme Grundloven og brevhemmeligheden, fortjener et kapitel for sig.
Venstresving ender altid i blindgydenAt bruge køn til at sammenligne lønforskel er som at sætte en elefant, en abe og en fisk til at konkurrere om, hvem der kan klatre hurtigst op i et træ. Fordi man kender svaret på forhånd, kan man trygt udbrede det som bevis på strukturel ulighed.
En Alternativ rejse gennem Ateistisk SelskabI Ateistisk Selskab bliver man kaldt forvirret og skør og til sidst smidt ud, hvis man ikke er enig i ledelsens forlovelse med regnbuefolket, Alternativet og den kønspolitiske dagsorden. Et aktivt medlem fortæller her om sin oplevelse med en forening, der priser sig af objektivitet og hylder videnskaben, men er blevet oversvømmet af venstrelænet woke-ideologi og bruger bøllemetoder mod de medlemmer, der kritiserer forfaldet.
MIG frem for alle andreEn stor del af de yngre generationers forestilling om det gode liv bygger på en opfattelse af frihed, som frihed fra byrder, frihed fra omverdenens forventninger og krav, frihed til leve et liv, hvor personligt forbrug og personlige oplevelser sættes i centrum, skriver filosoffen Ulrik Søberg, som kaldet det den ideologiske muldjord under det postmoderne frihedsbegreb.
Dagbladsmoralisme fra madglad rejseforfatterJens-Martin Eriksen skuffer med en hovedløs beretning om gastronomi, nationalisme og krigene på Balkan. Vores anmelder er ikke overbevist om bogens projekt, som vistnok er noget med frihed, tolerance, menneskerettigheder og andre begreber, der kan trækkes i en automat.