AnmeldelseDer mangler nyt stof i det venlige Pape-portrætDet nye bog om Søren Pape Poulsen bærer klart præg af den konservative medvirken. Godt nok lykkes det mellem linjerne at pille lidt glans af Pape alligevel, men bogen får ikke hævet sig over det middelmådige. Der mangler især nyt stof, nye refleksioner og en klarere fortælling, mener anmelder David Garby-Holm.
Anmeldelse

22.09.22

En haltende jagt efter det ledige standpunktProfessor Mikkel Thorups nye bog er en skuffelse. Forfatteren søger en midterposition, men undervejs affejer han alt for overfladisk, om der kunne være noget berettigelse i kritikken af tidens trends. Det mener historiker Matthias Bjørnlund, der har anmeldt ‘Kampen om identitetspolitik’.
Anmeldelse

16.09.22

kjlj
Svært at finde meningen med ‘Den borgerlige orden’Eva og Rune Selsing er på flere måder gået galt i byen med deres aktuelle bog om ‘Den borgerlige orden’, mener Stefan K. Sløk-Madsen. Bogens analyse er mangelfuld, redigeringen er utilstrækkelig, og modsætninger henstår uforløste, skriver anmelderen, der følte sig som en gæst i et mærkeligt selskab.
Anmeldelse

10.09.22

The New Puritans: Et forsvar for fornuft i en ufornuftig tidDen nye bog fra ph.d. og komiker Andrew Doyle er en liberal kritik af identitetspolitikken, hvor stoffet er behandlet med grundighed og elegance, og hvor der kommer løsninger på bordet. Det fører til roser fra anmelder Tobias Petersen.
Anmeldelse

07.09.22

Skov åbner nye døre til forståelsen af dansk borgerlighedDen konservative kommentator Christian Egander Skov har begået en lærerig debatbog til de intellektuelle problematikker, som den blå blok står over for. Det er stimulerende læsning, hvor de store historiske linjer trækkes op, skriver anmelder Johs Lynge.
Anmeldelse

29.08.22

Politisk antologi har store øjeblikke, men savner fokus og diskussionMange af bidragene i ‘Borger & stat’ fungerer rigtig godt hver for sig. Men indlæggene kommer i en uklar rækkefølge, og i sin helhed måtte værket gerne have bedre plads til diskussion, skriver Marc Sabatier Hvidkjær i sin anmeldelse.
Anmeldelse

23.08.22

kjlj
Klassisk maskefald med for meget fladpandet humorDen aktuelle opsætning af ‘Et dukkehjem’ taler i højere grad ind i nutidens end datidens forståelse af ægteskabet, men Ibsens fortælling er evigt aktuel. Der er dog for meget overdreven legesyghed i forestillingen på Det Kongelige Teater, skriver anmelder Freja Cæcilie Petri Bondgaard.
Anmeldelse

14.08.22

kjlj
Det groteske og det kedsommelige følges ad i aktuel bodyhorrorEfter otte års stilhed vender Cronenberg tilbage med morbid science fiction, hvor mennesket som resultat af en syntetisk plastikverden gror mystiske organer og ikke længere føler smerte. Freja Cæcilie Petri Bondgaard anmelder ‘Crimes of the Future’.
Anmeldelse

09.08.22

Vi kan stadig blive klogere af Simone de BeauvoirKirsten Junge: Den nye oversættelse af Simone de Beauvoirs erindringsroman fra 1954, ‘En velopdragen ung piges erindringer’ giver et velkomment gensyn med et klassisk værk. Det er en god anledning til at få besked om den klassiske feminisme, nu hvor tiden igen er præget af kønsdebat.
Anmeldelse

06.08.22

Imponerende antologi stikker kritisk til identitetspolitikNy antologi tydeliggør, at det langtfra er alle humanistiske forskere, som er lige begejstret for identitetspolitikkens stigende krav. Og det er en vigtig pointe, skriver Jonas M. Hoeck om ‘Identitetspolitik, litteratur og kunstens autonomi’. En antologi af gennemgående kvalitet, mener anmelderen.
Anmeldelse

03.08.22

Længe efter sin død er Tegner blevet inddraget i kønsdebattenBilledkunstneren Peter Ravn blander sig i debatten om maskulinitet ved at gøre Tegners gigantiske skulpturer små og skrøbelige i sin genfortolkning, skriver Astrid Johanne Høg i sin anmeldelse af særudstillingen ‘Faldet’.
Anmeldelse

18.07.22

Europas blødende hjerte: Bloodlands genbesøgtMed værket ‘Bloodlands’ har Timothy Snyder leveret historisk og moralsk klarhed over et centralt stykke østeuropæisk historie, der fik betydning for hele verden. Snyder ser sammenhænge, hvor andre ser brud eller ikke ser noget af betydning, bemærker historiker Matthias Bjørnlund i sin anmeldelse af nyudgivelse på dansk.
Anmeldelse

13.07.22

kjlj
‘The Great’ er det nye sortEn ung, progressiv kvinde kæmper mod både patriarkatet og en blodtørstig russisk kejser. Det kunne lyde som en våd identitetspolitisk fantasi, men ‘The Great’ er noget så sjældent som en kulsort komedie med hjertet på rette sted, skriver Mikkel Andersson.
Anmeldelse

23.06.22

kjlj
‘Verdens værste menneske’ er en af årets skønneste filmAktuel norsk film er et nærmest perfekt velfærdsdrama, der siger noget om, hvordan det ikke er indbringende for lykke at sprælle rundt i velfærdsstatens uendelige muligheder. Anmelder Freja Cæcilie Petri Bondgaard blev i den grad grebet af ‘Verdens værste menneske’.
Anmeldelse

14.06.22

kjlj
Dr. Peterson i København: Rørende simpelt og kompliceret på samme tidEmilie Jäger har set Jordan B. Peterson i K.B. Hallen. Den populære professor og forfatter er skrøbeligere i fysikken, men stadig stærk i ånden, konkluderer hun i sin anmeldelse af en aften med løgn og ansvar blandt de centrale temaer.
Anmeldelse

07.06.22

kjlj
Ny dokumentar er tankevækkende jagt på ærlig snakMatt Walsh og Daily Wire spidder identitetspolitikken og al dens paranoia med aktuel film, der stiller spørgsmålet ‘What Is a Woman’. Den er værd at se, selvom filmskaberne burde have skruet ned for det aktivistiske undervejs, mener anmelder Tobias Petersen.
Anmeldelse

16.05.22

kjlj
Valgplakat-tjek: “Jeg har set returlabels fra Amazon, der var flottere layoutet”Chris Hvidberg anmelder de plakater, som han ser på sin vej gennem Aarhus, på baggrund af sin egen erfaring som reklamemand. Materialet spænder fra det poppede og ungdommelige til det personlige og patriotiske. De fleste er godkendt, men særligt en enkelt falder fuldstændig igennem, mener han.
Anmeldelse

10.05.22

Douglas Murray sætter præcise ord på vestligt selvhad‘The War on the West’ er en fortrinlig udlægning af de angreb, som ‘antiracister’ og lignende typer sætter ind mod vestlige institutioner, skriver Tobias Petersen om Douglas Murrays nye bog. Den kan læses som en dyster advarsel om kommende tider, mener anmelderen.
Anmeldelse

03.05.22

Odysseus går fra antik krigshelt til lastefuld antiheltI Det Kongelige Teaters opsætning af Odysseen sættes helterollen til diskussion. For det, der var legendarisk heltedåd i antikken, er det ikke nødvendigvis i dag. Fra krigshelt til blodtørstig massemorder. Stykket er en velspillet odyssé om at tage sin skyld på sig, skriver Freja Cæcilie Petri Bondgaard.
Anmeldelse

02.05.22

kjlj
Hvad kan vi lære af Orbans Ungarn?I stedet for at skildre Ungarns nyere historie og politiske udvikling som et uforklarligt demokratisk syndefald, forsøger en ny bog om det østeuropæiske land og dets leder at forstå, hvordan det egentlig er fat med Ungarn og ikke mindst, hvordan landet er havnet der. Christian Egander Skov anmelder.
Anmeldelse

30.04.22

kjlj
Stor skakhistorie er en drøj omgang på filmStefan Zweigs ‘Schachnovelle’ om skak, krig og sindssyge har været ekstremt svær at overføre til Phillipp Stölzls film. Resultatet er godkendt, men filmens største værdi er nok at introducere bogen for et nyt publikum, mener redaktionssekretær Morten Okkels.
Anmeldelse

21.04.22

Fabräk leverer liberal dansepunk for 2022Den nye udgivelse fra den brogede duo Fabräk rummer noget af tidens bedste og mest intelligente danske lyrik. Det klinger liberalt og er samtidig helt på det rene med frihedens dobbelthed, skriver Stefan K. Sløk-Madsen.
Anmeldelse

19.04.22

En bog for et begrænset publikumDen nye bog ‘Magtens kvinder før enevælden’ skriver de kvindelige lensmænd ind i danmarkshistorien igen, men omhyggeligheden bliver for meget af det gode, og et svært paradoks kommer i vejen undervejs. Tobias Petersen anmelder.
Anmeldelse

13.04.22

Oscarvinderen Drive My Car er et langsomt roadtrip på japansk om sorg, kærlighed og kunsten at heleFor nylig havde den japanske film, Doraibu mai kâ (engelsk: Drive My Car), danmarkspremiere efter at have vundet prisen for bedste internationale film ved den netop afholdte Oscar-uddeling. Drive My Car er en smuk film om kærlighed, tab, sorgbearbejdelse og accept.
Anmeldelse

30.03.22

Et uhyggeligt kunstværk om den motivløse ondskab‘Speak No Evil’ viser, hvor slemt det kan gå, når man lader den skandinaviske middelklassehøflighed vinde over den personlige integritet. Det skriver Freja Cæcilie Petri Bondgaard, der har anmeldt Christian Tafdrups aktuelle film.
Anmeldelse

27.03.22

Hauge fortæller fornemt om kendte og glemteNy bog fra Hans Hauge fortæller om markante tyske tænkere i 20’erne og 30’erne, der har fået meget forskellige eftermæler. Det er blevet til nærværende og tankevækkende stof, mener anmelder Kirsten Junge.
Anmeldelse

22.02.22

Mchangamas nye bog: Stærk research, men svage konklusionerYtringsfriheden er på tilbagetog, skriver Jacob Mchangama i sin nye bog. Fortællingen virker, researchen er dyb, og fakta er spændende. Men argumenterne på hver side forbliver de samme, og Mchangamas egne argumenter bringer ikke mange overraskelser til bordet, mener anmelder Daniel Skipper Rasmussen.
Anmeldelse

20.02.22

Hvis ikke meritokrati, hvad så?Journalisten Adrian Wooldridge har skrevet en læseværdig bog om meritokratiets historie. ‘The Aristocracy of Talent: How Meritocracy Made the Modern World’ er samtidig et vellykket forsvar for meritokratiet i sig selv, skriver anmelder Nicolai Svejgaard Poulsen.
Anmeldelse

14.02.22

kjlj
Et mageløst værk om de mærkeligste menneskerHvem havde gættet, hvor vigtigt det var for udviklingen af Vesten at forbyde fætter-kusine-ægteskaber? Kontrasts redaktionssekretær, Morten Okkels, anmelder Joseph Henrichs ‘The WEIRDest People in the World’, og han kan for en gangs skyld ikke rigtig finde noget negativt at sige.
Anmeldelse

13.02.22

Forsvundet 2: Smadrede, senmoderne familier og politisk korrekthedKan krimiserien ‘Forsvundet’ holde standarden fra sit gennembrud i 2019? Anne-Marie Vestergaard har set seriens anden sæson. Den har stadig kvaliteter, men det trækker ned, at serien bliver urealistisk i forsøget på at opdrage til politisk korrekthed, mener hun.
Anmeldelse

03.02.22

’Encanto’ og den fortrængte ondskabChristian Egander Skov går i dybden med den nye Disney-film, ‘Encanto’. Filmen går til dels nogle andre veje end den gængse Disney-opskrift, og resultatet har både sin charme og sine irritationsmomenter, mener anmelderen.
Anmeldelse

16.01.22

God filosofisk indføring om kvinder, krig og kærlighed‘Frihedens Ild – filosofiens redning i mørke tider’ er en absolut godkendt bog om fire filosofiske kvinder, der på hver sin måde indskrev sig i historien under og efter 2. verdenskrig. Et markant værk med nogle få mangler, vurderer Kirsten Junge i sin anmeldelse.
Anmeldelse

03.01.22

kjlj
Don’t Look Up: Klimabelæring for de tungnemmeAmerikanske multimillionærer i filmbranchen vil via en streaming-gigant bare lige fortælle os, at enden er nær. Fordi storkapitalen er ond og ligeglad med mennesker, mens medierne gør os passive og materialistiske. Mikkel Andersson anmelder ‘Don’t Look Up’.
Anmeldelse

28.12.21

Henrik Dahl: ‘Veje til respekt’ får en betinget anbefalingHakan Kalkans beretninger om unge med indvandrerbaggrund i det nordvestlige København er en blandet fornøjelse. Bogen byder nemlig både på fremragende materiale og højst besynderlige konklusioner, vurderer MF og sociolog Henrik Dahl i sin anmeldelse.
Anmeldelse

26.12.21

Det er ikke ‘Hærværk’, men det er ufatteligt flabetForfatter Jacob Skyggebjerg viser sit talent for det diabolske og skriver sig ind i traditionen af eksistentiel litteratur, der går imod tidens politiske strømninger. Det er kunst, også selvom forlaget har oversolgt bogen, skriver Astrid Johanne Høg i anmeldelsen af ‘Inderkredsen’.
Anmeldelse

08.12.21

Holger K. er godt, men forudsigeligt selskab‘Det var det værd’ giver et godt indtryk af manden og politikeren Holger K. Nielsen, men hans bog mangler nyt stof og kommer ikke i mål med alle sine ambitioner. Morten Okkels anmelder erindringerne fra den tidligere SF-formand og minister.
Anmeldelse

09.11.21

Det er ikke god comedy, hvis ikke man grinerI lighed med Dave Chappelle er Brian Mørk blevet kritiseret voldsomt for manglende køns- og identitetspolitisk korrekthed, og man kunne derfor måske forledes til at tro, at Mørk var begejstret for Chappelles skandaleombruste nye show, 'The Closer'. Men helt så enkelt er det ikke.
Anmeldelse

05.11.21

Stoklund: Abdel-Samad tager tilløb til et opgør‘Muhammed – et opgør’ er en informativ og kritisk introduktion til islam, skriver Socialdemokratiets udlændingeordfører i anmeldelse til Kontrast. Men Rasmus Stoklund savner, at forfatter Hamed Abdel-Samad leverer mere konkrete bud på, hvad en islamisk reformation indebærer.
Anmeldelse

22.10.21

‘F-ordet’ er 324 siders konspirationsteoriDet er alt sammen patriarkatets skyld i Sanne Søndergaards nye bog om feminisme. Den unuancerede fortælling er bogens primære drivkraft, men ender samtidig som dens største svaghed, konkluderer anmelder Tobias Petersen.
Anmeldelse

19.10.21

Hyggeligt og overfladisk roadtrip med Lars LøkkeDer er ikke meget politisk dybde i Løkkes nye udflugtsbog ‘Ud af det blå’, som mest tjener til let opvarmning, mens vi venter på noget substans fra Moderaterne. Christopher Arzrouni anmelder.
Anmeldelse

16.10.21

Sublim DR-satire om kunstakademi“Jeg vil ikke snakke om de her ting, hvis det er en hvid mand, der filmer mig.” DR løfter til fulde den satiriske arv fra Team Easy On og snobberne Fritz og Poul i en ny mockumentary om krænkelsesparate studerende på et dansk kunstakademi, skriver Mikkel Andersson.
Anmeldelse

13.10.21

Der er meget at hente i ‘Blondinens betragtninger’Malene Møller Hall er ikke begejstret for Kontrasts anmeldelse af Helle Thorning-Schmidts feministiske betragtninger. Thornings bog rummer faktisk væsentlige kvaliteter, men dem har anmelderen overset, mener Malene Møller Hall.
Anmeldelse

06.10.21

Som et strejf af en fokusgruppe‘Blondinens betragtninger’ indeholder ingen originale tanker og stiller ingen nye spørgsmål. Den rummer til gengæld en stribe paradokser, skriver anmelder Tobias Petersen om den nye feministiske debatbog fra tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.
Anmeldelse

05.10.21

Det meste går galt for Sheikhs jihadbogI en ny bog undersøger Jakob Sheikh forholdet mellem Vesten og jihadismen i de sidste to årtier. Det er desværre en bog, der halter gevaldigt på flere væsentlige punkter, mener Kontrasts anmelder, historiker Matthias Bjørnlund.
Anmeldelse

03.10.21

Bogen om Bomholt får vendt hver en stenSådan er bomholtismen! Jørn Henrik Petersens bog om Julius Bomholt er respektindgydende, men ikke så nemt tilgængelig. David Holt Olsen har anmeldt fortællingen om den socialdemokratiske kulturpolitiker, som eftertidens kulturministre stadig bliver holdt op imod.
Anmeldelse

19.09.21

Moderne pædagoger vil få kaffen galt i halsen‘Forsvar for almindeligheden’ er en reaktionær bog, der maner til dannelse, og det er veludført arbejde, skriver Rasmus Ulstrup Larsen. Blandt andet fordi forfatter Mikael Jalving undgår en klassisk fælde for historikere, påpeger anmelderen.
Anmeldelse

17.09.21

Ikke kun en nådesløs furieMarianne Stidsens nye bog er en overlegen analyse af de woke trends, skriver Tobias Petersen om ‘Køn og identitet – et spadestik dybere’. Stidsens konkrete forslag er med til at trække den filosofiske bog op, mener anmelderen.
Anmeldelse

07.09.21

Vellykket jubilæumsbog giver det kulturpolitiske overblikTitlen er mærkelig, men indholdet er glimrende: Poul Baches kulturhistoriebog giver os redskaberne til at forstå den kulturpolitiske arena, mener anmelder David Holt Olsen og tager sit udgangspunkt i en usædvanlig bekendelse.
Anmeldelse

31.08.21

Sprækker af mystik og skønhedKasper Støvring begiver sig ud i et vovet kunststykke med ‘Fragmenter fra malstrømmen’. Resultatet er grundlæggende vellykket, selvom værket bliver lige romantisk nok undervejs, skriver Rasmus Ulstrup Larsen i sin anmeldelse.
Anmeldelse

26.08.21

kjlj
Den tyske venstrefløjs darling gør op med wokeSahra Wagenknechts nye bog anklager de såkaldte venstreliberale, der åbner sig for Europa, økologi og selvrealisering, mens både den enlige mor og de gamle fortællinger bliver sat af. Anmelder Christian Egander Skov er godt tilfreds med ‘De selvretfærdige‘.
Anmeldelse

18.08.21

En tiltrængt spand vand i hovedet'The Parasitic Mind' er fuld af energi og eksempler på de tendenser, der er ved at splitte Vesten ad, og Gad Saads kampskrift er en god introduktion til nye læsere af temaet, skriver anmelder Tobias Petersen. Men lad være med at gå fejl af bogens titel.
Anmeldelse

22.07.21

Nietzsche vil gøre dig klogere på de woke tendenserHar du mod på at læse ‘Moralens oprindelse’, giver bogen dig gunstige redskaber til at forstå nutidens identitetspolitik, fortæller Tobias Petersen. Her kan du læse mere om, hvorfor han sætter stor pris på Friedrich Nietzsches værk fra 1887.
Anmeldelse

17.07.21

Entreprenørstaten er udmærket – men løser den alt?'Entreprenørstaten' er et vellykket indspark om udfordringerne med at løse de store problemer i samfundet, skriver Marc Sabatier Hvidkjær i sin anmeldelse af Sigge Winther Nielsens debatbog.
Anmeldelse

21.06.21

Bogen, der fortalte, hvad vi allerede vidste'Det første år' er effektiv historieskrivning om Mette Frederiksen, og samtidig kan bogen læses som et vidnesbyrd om den borgerlige oppositions fiasko. Christian Egander Skov har anmeldt Anne Sofie Kraghs beretning om statsministeren.
Anmeldelse

15.06.21

En bog, der bringer kvinderne frem i lyset‘Kvinde Kend Din Historie’ er fuld af nærværende beretninger om danske kvinder og befriende fri for woke tendenser. Gry Jexens bog kunne gå hen og blive en klassiker, vurderer Kirsten Junge i sin anmeldelse.
Anmeldelse

14.06.21

Edward Hopper er kunst til coronatidenI vores ensomhed er vi forenede i en fælles skæbne, viser Edward Hoppers billeder. Vores erfaringer under pandemien har givet ny aktualitet til det melankolske og samtidig sært opbyggelige i Hoppers værker, skriver Kasper Støvring.
Anmeldelse

01.06.21

Dygtig borgmester skriver blodfattig bogHernings afgående borgmester, Lars Krarup, er i en fantastisk position til at skrive spændende politiske erindringer. Det gør borgmesteren bare slet ikke, og det er meget ærgerligt. Læs anmeldelsen af 'Mennesker og muligheder'.
Anmeldelse

21.05.21

Preben Prygler: Danmarks Radios værste tv-serieHvert afsnit tog 50 minutter, men føltes som mange timer. Med svær beklagelse ser Preben tilbage på den oprindelige serie om ‘Rejseholdet’ som et synkefærdigt flagskib for monopolkanalens drama i 80'erne.
Anmeldelse

14.05.21

Preben Prygler: Vi kan også kede os ved LimfjordenDanmarks Radios ‘Fiskerne’ var et udpræget kedsommeligt stykke fjernsyn, konstaterer Preben i endnu en retro-anmeldelse fra 70’erne. En opvisning i gymnastik gjorde det kun endnu mere traumatisk.
Anmeldelse

11.05.21

En godkendt skæbnefortælling fra BrinkmannEt særligt parløb mellem 90-årige ‘Lili’ og psykolog Svend Brinkmann gennemgår livets forhold i lyset af Lilis flirt med fjenden under 2. verdenskrig. Bogen bliver nogenlunde vellykket løftet op til en fortælling om individ, skyld og skæbne.
Anmeldelse

01.05.21

Ny Dragsted-bog er et naivt, men frisk pustProfessor Nicolai J. Foss er ikke helt tilfreds med Pelle Dragsteds økonomiske overvejelser i den nye bog om 'Nordisk socialisme'. Til gengæld anerkender essay-anmeldelsen en høj værdi af ny og ikke-identitetspolitisk tænkning fra den danske venstrefløj.
Anmeldelse

27.04.21

Vellykket kvindebog med få skønhedspletter'Rollemodeller og Ravnemødre' handler om mod, magt og mænd. Det er en hurtig og letlæst bog. En bog, som afdækker vigtig viden og fakta om kønsmønstre og aktiv magtudøvelse.
Anmeldelse

06.04.21

Anmeldelse: Man skal ikke lade en god krise gå til spilde"Krisesamfundet" er politisk historieskrivning om et forår med corona, der blev til krisekraternes tid. Resultatet er godkendt, konstaterer Marc Sabatier Hvidkjær.
Anmeldelse

26.03.21

Islamistisk fanatisme i FrankrigSidste år udkom to franske bøger, som viser, at der i stigende grad prædikes fanatisme i islamistiske miljøer i Europa med konsekvenser for offentlige institutioner og samfundet bredt set. Vi ser nærmere på Jean-Pierre Obins "Comment on a laissé l’islamisme pénétrer l’école" og Rougiers "Les territoires conquis de l’islamisme".
Anmeldelse

25.03.21

Anmeldelse: En vellykket ristning af liberalismeNeoliberalismen har skurkerollen i Michael Böss’ nye bog, og det er højst vedkommende læsning ifølge anmelder Rasmus Ulstrup Larsen.
Anmeldelse

03.03.21

Boganmeldelse: Jordan B. Petersons 12 nye regler for livetEfterfølgeren til Jordan B. Petersons verdenssucces "12 regler for livet – En modvægt til kaos" har titlen "Hinsides orden – 12 nye regler for livet" og udkom i går.
Anmeldelse

17.02.21

Boganmeldelse: Sådan mister du dit parti på fire årNyt værk om Dansk Folkeparti og faldet fra magtens tinder er glimrende arbejde. Især politiske nørder vil glæde sig over bogen, der kun har én mangel af betydning.