Kort Nyt

31.10.22

Grønlandsk folketingsmedlem peger på Mette F. i flerpartiregering

Efter ikke at have ville bekende kulør, peger Aaja Chemnitz (IA) nu på Mette Frederiksen som statsminister.
Aaja Chemnitz (IA) ønsker at Mette Frederiksen (S) fortsætter som statsminister, men i en flerpartiregering. (Arkivfoto).
Aaja Chemnitz (IA) ønsker at Mette Frederiksen (S) fortsætter som statsminister, men i en flerpartiregering. (Arkivfoto).

Hvis det grønlandske folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit opnår genvalg, vil hun pege på, at Mette Frederiksen (S) fortsætter som statsminister.

Men førsteprioritet er, at det skal være i en bred rød regering og ikke en fortsættelse af etpartiregeringen. Det siger Aaja Chemnitz til Sermitsiaq.AG.

- Den anden (mulighed, red.) er en bred regering med røde partier, men også med Moderaterne, hvor Mette Frederiksen er statsminister, siger hun til det grønlandske medie.

Indtil nu har Aaja Chemnitz ikke ville bekende kulør i forhold til, hvem hun vil pege på som statsminister - på trods af, at IA er søsterparti til SF og traditionelt peger på en rød statsminister.

Chemnitz har pointeret, at det vigtigste er "at varetage de grønlandske interesser først".

Hun har ifølge Sermitsiaq.AG fremlagt ti krav til en kommende regering og talt med både Mette Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen inden valget tirsdag.

- Jeg håber, Mette vil lytte mere til Grønland fremover. Jeg har den seneste valgperiode oplevet, at Mette Frederiksen har skrevet Grønland ud af et forståelsespapir undervejs i forhandlingerne, siger Aaja Chemnitz.

Ifølge meningsmålinger i Grønland ser Aaja Chemnitz ud til at kunne bevare sit mandat i Folketinget.

Det samme er tilfældet for det andet grønlandske folketingsmedlem, Aki-Matilda Høegh-Dam fra Siumut. Også hun peger på Mette Frederiksen.

De to sidste nordatlantiske mandater skal findes på Færøerne.

Det bliver afgjort allerede mandag. På grund af en national mindedag tirsdag afholdes folketingsvalget på Færøerne én dag før.

Dermed vil vælgerne i Danmark og Grønland allerede vide, hvem to af pladserne i Folketinget går til, inden der kan stemmes tirsdag.

Meningsmålinger på Færøerne tyder på genvalg til partierne Javnaðarflokkurin og Sambandsflokkurin. De hører til henholdsvis rød og blå blok.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter