De danske forbrugere ser stadig historisk set mørkt på dansk og egen økonomi, men humøret er steget lidt mellem november og december. Det viser Danmarks Statistiks barometer for forbrugertilliden tirsdag.
Det er særligt forbrugernes syn på udviklingen i dansk økonomi, der er blevet mere optimistisk de seneste måneder.
Forbrugertilliden måles ved at spørge til en vurdering af dansk økonomi og forbrugernes egen økonomi nu sammenlignet med for et år siden samt forventningerne til det næste år.
Her kan forbrugerne svare på en skala fra meget positiv til meget negativ. Det omregnes til en talværdi, så de mest positive svar får en værdi på 100, mens de mest negative svar får en værdi på minus 100.
Forventningerne til det næste år er stadig ikke særlig høje. Selv om det samlede billede er blevet mere positivt, forventer forbrugerne i stigende grad, at arbejdsløsheden kommer til at vokse.
Samtidig viser barometeret også, at forbrugerne stadig er meget afventende med at lave større køb af forbrugsgoder.
Ifølge Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom, Louise Aggerstrøm Hansen, skyldes den lille bedring især, at forbrugerne måske ikke længere oplever et frit fald i økonomien. Og at de måske endda fornemmer, at der kommer en ende på prisstigningerne.
- Vi ser en lille smule mindre negativt på, hvordan dansk økonomi og vores egen økonomi er sammenlignet med for et år siden. Vi siger stadig, at den er meget værre, men ikke så meget værre som for et par måneder siden, siger hun.
Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, mener fortsat, at forbrugernes syn på den nuværende situation og fremtiden er en anelse for pessimistisk. Han peger særligt på, at der stadig er meget høj beskæftigelse.
- Jeg vil sige, at forbrugerne nok lidt for pessimistiske. De er mere pessimistiske, end de var på noget tidspunkt under finanskrisen, siger han.
- Men derudover kan vi se, at forbrugerne forventer, at inflationen falder, og at vi får en nedtur i økonomien. Det er i grove træk i tråd med det, jeg og de fleste andre økonomer går og forventer for fremtiden.
Kilde: /ritzau/