Kort Nyt

13.12.22

Historisk: Socialdemokratiet danner regering med Venstre og Moderaterne

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterer torsdag en regering over midten efter folketingsvalget.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har forhandlet i 42 dage på blandt andet Marienborg, hvilket er historisk lang tid.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har forhandlet i 42 dage på blandt andet Marienborg, hvilket er historisk lang tid.

En ny regering præsenteres torsdag efter rekordlange forhandlinger og vil bestå af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, som har forhandlet siden folketingsvalget 1. november.

Det oplyser fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) efter et besøg hos dronningen på Amalienborg tirsdag aften.

- Jeg har her til aften meddelt hendes majestæt dronningen, at det kan vi. På torsdag præsenteres en ny regering, som består af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, siger Mette Frederiksen.

Det er historisk, da en regering over midten kun er dannet én gang siden Besættelsen. Det holdt blot et år til 1979.

De tre partier bliver med 89 mandater reelt en flertalsregering, da de nordatlantiske mandater traditionelt blander sig uden om dansk indenrigspolitik.

Flertalsregeringer er en sjældenhed i dansk politik, hvor der ofte er mindretalsregeringer. Regeringen vil dog stadig søge brede aftaler.

- Vi vil aktivt afsøge og afdække, om vi kan lave bredere flertal end det, vi præsenterer i kraft af os selv.

- Der er masser af kompromisser, men endnu vigtigere er der masser af ambitioner, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet gik til valg på en bred regering over midten på grund af den aktuelle situation i verden og behovet for reformer i Danmark.

- Vi har haft en lang, men en rigtig, rigtig god proces. Det her er noget nyt, det er ikke noget, vi er vant til i Danmark.

- Jeg har ment gennem en længere periode, at det er det, vores land har brug for. Både på grund af de kriser vi står i - inflation, krig i Europa - men også fordi vi har behov for at træffe beslutninger, som kræver, at vi ser anderledes på tingene, siger hun.

Et regeringsgrundlag præsenteres onsdag klokken 12 af de tre partiledere, mens selve regeringen - herunder ministrene - præsenteres torsdag.

Det er endnu uvist, hvad de tre partier er enige om i regeringsgrundlaget, hvilket vil blive læst med en tættekam, da regeringen vil bestå af tre partier med forskellige ideologiske udgangspunkter.

- Det bliver et arbejdsfællesskab, for det er klart, at når så forskellige partier går i regering sammen, betyder det ikke, at vi er enige om alt.

- Men vi vælger at gå ind i et arbejdsfællesskab med hinanden, fordi vi vurderer, at det er det bedste for vores land, siger Mette Frederiksen.

Hun varsler reformer, som blandt andet skal få flere til at arbejde mere.

- Det er en regering, som blive meget politisk duelig. Vi har sat høje ambitioner, hvad angår højere beskæftigelse, høje klimaambitioner og et ret omfattende reformprogram, siger hun.

Hun går i regering med Venstre og Moderaterne og bliver spurgt til, at hun i sin ungdom var en meget rød politiker, men nu bliver kritiseret af venstrefløjen for at føre blå politik.

- Vi skal først og fremmest være glade for, at jeg ikke mener det samme som for 25 år siden, for det ville ikke være godt, når man er landets statsminister, siger hun.

De Radikale forlod forhandlingerne tidligere tirsdag.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter