Kort Nyt

25.11.22

Israel er ét skridt tættere på historisk højrefløjsregering

Benjamin Netanyahu har fået medvind i forsøget på at skabe Israels mest højreorienterede regering nogensinde.
Benjamin Netanyahu (til venstre) og Itamar Ben-Gvir (til højre) ses her sammen i det israelske parlament tidligere i november.
Benjamin Netanyahu (til venstre) og Itamar Ben-Gvir (til højre) ses her sammen i det israelske parlament tidligere i november.

Den tidligere israelske premierminister Benjamin Netanyahu er et lille skridt tættere på endnu en gang at kunne indtage posten som Israels leder.

Det står klart, efter at hans Likud-parti har indgået en aftale med et af de partier, der ventes at indgå i en ny koalitionsregering.

Det er det yderst højreorienterede parti Jødisk Magt, der i aftalen er blevet sikret magten i det israelske politiministerium. Derudover har Netanyahu garanteret partiet en plads i det israelske sikkerhedskabinet.

Aftalen, der ikke er en fuld koalitionsaftale, baner vej for, hvad der ventes at blive den mest højreorienterede regering i Israels historie.

- Vi har her til aften taget et stort skridt mod at lande en fuld koalitionsaftale og mod at danne en rendyrket højrefløjsregering, siger den 46-årige leder af Jødisk Magt, Itamar Ben-Gvir, i en udtalelse fra Likud.

Itamar Ben-Gvir er dømt for racisme og har tidligere truet med at fordrive de op mod to millioner arabere, der bor i Israel. Et andet af Ben-Gvirs erklærede politiske mål er, at Israel annekterer den besatte Vestbred.

Likud sikrede sig ved det israelske valg 1. november et flertal sammen med en række religiøse og stærkt højreorienterede allierede.

Regeringsforhandlingerne er indtil videre dog stødt på en del udfordringer.

Den i dag 73-årige Netanyahu var premierminister i Israel fra 2009 til 2021. Inden da havde han også en periode på posten fra 1996 til 1999.

I juni 2021 overtog Naftali Bennett posten som premierminister. Godt et år senere oplyste han dog, at han ville opløse parlamentet og træde tilbage.

Det blev herefter vedtaget, at der skulle afholdes parlamentsvalg 1. november. Det var Israels femte valg på lidt over tre et halvt år.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter