Kort Nyt

04.02.23

Kina beskylder USA for at bruge luftballon i smædekampagne

Efter udskydelse af amerikansk udenrigsministerbesøg skærper Kina tonen over for politikere og medier i USA.
En kinesisk luftballon ses her over Billings i Montana onsdag.
En kinesisk luftballon ses her over Billings i Montana onsdag.

Kinas regering beskylder amerikanske medier og politikere for at bruge sagen om en kinesisk luftballon til at fremme deres egen dagsorden.

I en meddelelse på Kinas udenrigsministeriums hjemmeside lørdag forklarer Kina igen luftballonens indtrængen i amerikansk luftrum med "force majeure" og gentager budskabet om, at den bruges til civile formål.

Men den kinesiske tone er skærpet, efter at USA's udenrigsminister, Antony Blinken, fredag udskød en planlagt tur til Kina denne weekend på grund af luftballonen.

- Nogle politikere og medier i USA har brugt hændelsen som et påskud for at angribe og sværte Kina til, står der i en meddelelse fra Kinas udenrigsministerium.

Luftballonen, der flyver hen over det centrale USA, har udviklet sig til en stor udfordring for forholdet mellem de to lande.

USA mener, at luftballonen bruges til overvågning og spionage.

Kina afviser bevidst at have sendt den mod USA.

Det kinesiske udenrigsministerium opfordrer til, at kommunikationen mellem de to lande opretholdes. Det gælder "især i forbindelse med at håndtere visse uventede situationer på en rolig og pålidelig måde".

- Kina har altid strengt holdt sig til international ret og respekteret alle landes suverænitet og territoriale integritet, skriver Kinas udenrigsministerium.

Luftballonen blev set af øjenvidner over byen Billings onsdag. Det er hovedstaden i den vestlige amerikanske delstat Montana.

Forinden havde den taget en rejse hen over Alaska. Den befinder sig natten til lørdag dansk tid fortsat over USA.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter