Kort Nyt

19.11.22

Kommentator: Ellemanns tale åbnede for historisk og dramatisk kursopgør

Med stort bifald har Venstres medlemmer givet Ellemann mandat til at fortsætte forhandlinger, vurderer Engell.
Med dagens tale har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fået mandat til at fortsætte forhandlinger med Mette Frederiksen om en bred regering, vurderer politisk kommentator Hans Engell.
Med dagens tale har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, fået mandat til at fortsætte forhandlinger med Mette Frederiksen om en bred regering, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Med lørdagens tale ved partiets årlige landsmøde har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, åbnet for en " meget historisk og dramatisk" ændring af partiets kurs.

Det siger politisk kommentator Hans Engell.

- Han gjorde en nøgtern status af situationen i det blå samarbejde og konstaterede, at det kan altså ikke bruges - i hvert fald ikke til en regeringsdannelse.

- Og at vejen derfor må være et regeringsfællesskab med Mette Frederiksen (S) for bordenden. Men at der er en række forudsætninger, der så skal opfyldes, og det må man så gå i forhandlinger om, siger han.

Efter talen var der et stort bifald fra de Venstre-medlemmer, der var mødt op i Herning Kongrescenter, hvor landsmødet afholdes i løbet af weekenden.

Og med det lå der et mandat til at fortsætte med at afsøge og forhandle om en regering med Socialdemokratiet, vurderer Hans Engell.

Efter talen vurderede tidligere Venstre-formand og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) præcis det samme, altså at Ellemann med talen havde fået mandat til at afsøge muligheden for at gå i regering.

- Det en ret præcis beskrivelse, Fogh kommer med. Det mandat, man har givet, er til at afsøge mulighederne for at danne en regering, siger Hans Engell.

Det er ikke sådan, at der lørdag er truffet en formel beslutning om, at Venstre vil gå i regering. Forhandlinger er slet ikke nået så langt i detaljerne om, hvad et eventuelt regeringsgrundlag kunne være.

Men man har bevæget sig skridtet videre fra de sonderinger, Mette Frederiksen har inviteret til, hvor man har "følt hinanden på tænderne, fortæller Engell.

- Man er altså gået skridtet videre - det er det, man gør i dag på Venstres møde - ved at sige, ja, det kan godt være, det her kan føre til, at vi danner en fælles regering. Det kræver så, at vi mødes og bliver enige på en række punkter, siger han.

Det kan ikke være sådan, at Venstre træder ind i Mette Frederiksens regering. Det skal være en ny regering, der eventuelt også har andre partier.

- Og så selvfølgelig også en ny fordeling af ministerposter, uddyber Engell.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter