Kort Nyt

02.11.22

Kommentator: Mette F. står i fantastisk stærk position

Erik Holstein tror mest på rød regering, men mener, at statsministeren tager chance for bred regering seriøst.
Statsminister Mette Frederiksen (S) står med gode kort på hånden inden de kommende regeringsforhandlinger, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.
Statsminister Mette Frederiksen (S) står med gode kort på hånden inden de kommende regeringsforhandlinger, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

En regering hen over midten er fortsat ikke det mest sandsynlige scenarie. Men sandsynligheden for, at det ender med en bred regering er blevet større efter folketingsvalget tirsdag.

Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at valget resulterede i 87 mandater til rød blok, 72 mandater til blå blok samt 16 mandater til Moderaterne, der står uden for blokkene.

- Jeg tror ikke, det er det mest sandsynlige. Men havde du spurgt mig for en måned siden, havde jeg sagt, at det var næsten utænkeligt.

- Nu vil jeg sige, at det tyder på, at Mette Frederiksen (S, statsminister, red.) er begyndt at tage den tanke stadigt mere seriøst.

- Også fordi at uanset hvad, vil der blive truffet nogle svære beslutninger, fordi der er så mange kriser i Danmark nu. Både i forhold til sundhedsvæsenet, men også inflationsbekæmpelse og en ny måde at skrue uddannelsessystemet sammen på.

- Nogle af de beslutninger vil være ret upopulære, og det kan gøre, at hun har en større interesse i at få flere til at være ansvarlige for de beslutninger, siger han.

Erik Holstein har også noteret sig, at Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen "ikke var helt så afvisende i den afsluttende partilederrunde i aftes, som han har været tidligere".

Både Venstre og De Konservative har ellers afvist idéen om en bred regering, som Mette Frederiksen lancerede grundlovsdag, og som hun gjorde til sin førsteprioritet, da hun 5. oktober udskrev folketingsvalget.

Den røde blok har flertal i Folketinget, fordi blokken derudover får et mandat fra Færøerne og to fra Grønland. Det er nok til at sikre de nødvendige 90 mandater.

Da Socialdemokratiet samtidig gik to mandater frem til 50 mandater ved valget, har Mette Frederiksen gode kort på hånden, mener Erik Holstein.

- Hun har ikke alene fået et rigtig godt valg med sit eget parti.

- Hun står også i en fantastisk stærk forhandlingsposition, fordi hun har sit eget parlamentariske flertal at falde tilbage på, hvis muligheden for at danne en regering over midten ikke fører nogen vegne hen, siger han.

Erik Holstein tror fortsat mest på en rent rød regering.

- Det mest sandsynlige er stadig en regering med Socialdemokratiet, De Radikale og SF. Men det andet kan ikke længere helt udelukkes, altså at det ender med en bred regering, siger han.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter