Kort Nyt

02.11.22

Kristendemokraterne ramt af vælgerflugt i Vestjylland

Efter kandidatskifte i Vestjylland er Kristendemokraterne gået stærkt tilbage, viser optælling.
Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne stillede op i Vestjyllands Storkreds. Her har partiet oplevet stor tilbagegang. Partiet kommer endnu en gang ikke ind i Folketinget.
Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne stillede op i Vestjyllands Storkreds. Her har partiet oplevet stor tilbagegang. Partiet kommer endnu en gang ikke ind i Folketinget.

Foruden skuffelse over ikke at komme ind i Folketinget, kan Kristendemokraterne ærgre sig over, at det også har oplevet stor tilbagegang i partiets højborg - Vestjylland.

Ved valget i 2019 var Kristendemokraterne ellers uhyre tæt på at komme i Folketinget ved at få et kredsmandat i Vestjyllands Storkreds. Bare 194 stemmer.

Men optællingen af tirsdagens folketingsvalg viser, at partiet kun får 1,6 procent af stemmerne i storkredsen modsat 5,3 procent i 2019.

Da partiet stillede op i 2019, var det Kristian Andersen, som stillede op i Vestjyllands Storkreds. Men han havde ikke lyst til at være folketingskandidat igen.

I stedet opstillede Marianne Karlsmose, der tog over som landsformand tidligere på året. Men det er altså endt med et nederlag.

- Jeg er stolt af, at vi har kæmpet for det, vi har troet på i en svær situation mod alle odds, sagde Karlsmose, da hun tirsdag aften kommenterede valgstedsmålingerne, der slukkede lyset for partiet.

Kristendemokraterne finder traditionelt set sin opbakning i Vestjylland. Især nyder partiet stor tilslutning i Ringkøbing-Skjern med hele seks pladser i byrådet. Det er flere end eksempelvis Socialdemokratiet.

Partiet har som nævnt været igennem et skifte i toppen. Tidligere på året meldte daværende landsformand Isabella Arendt sig ud, og hun opstiller nu for De Konservative.

På landsplan har partiet fået 0,5 procent af stemmerne. Partiet er dermed et godt stykke under spærregrænsen på 2 procent.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter