Kort Nyt

02.02.23

Maren Uthaug vinder bogprisen De Gyldne Laurbær

Forfatteren Maren Uthaug modtager boghandlernes pris De Gyldne Laurbær for sin roman "11%".
De Gyldne Laurbær er ikke den første litterære hæder til Maren Uthaug. Forfatteren har tidligere fået overrakt DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Otto B. Lindhardt-prisen. (Arkivfoto).
De Gyldne Laurbær er ikke den første litterære hæder til Maren Uthaug. Forfatteren har tidligere fået overrakt DR Romanprisen, Læsernes Bogpris og Otto B. Lindhardt-prisen. (Arkivfoto).

Forfatteren Maren Uthaug vinder torsdag boghandlernes bogpris De Gyldne Laurbær for romanen "11%".

De Gyldne Laurbær bliver årligt uddelt på baggrund af en afstemning, hvor alle landets boghandlere og deres medarbejdere kan deltage.

Prisen tilfalder en forfatter, som har udgivet en bog i det forgangne år og har en bred publikumsappel.

"11%" er en fremtidsskildring af det danske samfund, hvor mænd bliver set som en trussel mod menneskeheden, og kvinderne rydder op efter mændene.

Bogen er spydig, men rummer en humor, som ifølge Forfatterweb er karakteristisk for Uthaugs værker.

Men Uthaug vinder ikke prisen uden kamp.

- Der var to i år, som løb med 80 procent af stemmerne. Det var hende og Benjamin Koppel, siger Kenneth F. Pedersen, som er formand for De Gyldne Laurbær.

- Det var spændende til det sidste, hvor vi skulle lave omtælling for at tjekke, hvem der løb med prisen.

Og det sker ifølge Kenneth F. Pedersen ikke tit. Der plejer nemlig at være klare favoritter.

Men der er ifølge ham mange gode grunde til at stemme på Uthaug.

- I sidste ende har hun skrevet så mange andre gode bøger, så nu fortjener hun det klap på skulderen, det er, at få De Gyldne Laurbær, siger han.

Maren Uthaug debuterede som romanforfatter med "Og sådan blev det" i 2013. Den er senere blevet oversat til flere sprog.

Og det er ikke den eneste romansucces, hun har på cv'et. Uthaug er blevet hædret for sine skriveegenskaber før.

Hun har modtaget DR Romansprisen for "Hvor der er fugle", Læsernes Bogpris i 2020 og Otto B. Lindhardt-prisen for "En lykkelig slutning", som blev udgivet i 2019.

"11%" blev modtaget flot af de danske anmeldere i 2022. Kristeligt Dagblad og Berlingske gav romanen fem stjerner og Politiken kvitterede med fem hjerter.

- Uthaug er helt sin egen og i topform, skrev Jes Stein Pedersen, der er litteraturredaktør hos Politiken, i sin anmeldelse af "11%".

Forfatteren leverer hver dag tegnede striber til Politikens bagside med titlen "Ting jeg gjorde". Det har hun gjort siden 2013.

Striberne i Politiken kom, efter at hun vandt Politikens tegnekonkurrence. Uthaug meldte sig til konkurrencen på opfordring fra læsere af hendes blog Marensblog.

Uthaug modtager en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort på 2500 kroner.

Sidste år vandt forfatter Thomas Korsgaard med bogen "Man skulle nok have været der". Med sine 26 år er han den yngste modtager af prisen nogensinde.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter