Kort Nyt

13.12.22

Medier: Ny regering vil droppe aftale om elevfordeling på gymnasier

Blå blok har kaldt det tvangsfordeling og kritiseret gymnasieaftale hårdt. Den ser nu ud til at blive droppet.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne skulle være nået til enighed om, at aftalen om elevfordeling af gymnasieelever rulles tilbage. (Arkivfoto).
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne skulle være nået til enighed om, at aftalen om elevfordeling af gymnasieelever rulles tilbage. (Arkivfoto).

Kommende gymnasieelever i dele af landet skal efter alt at dømme alligevel ikke fordeles på baggrund af deres forældres indkomst.

Det erfarer TV 2 og Berlingske.

Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne skulle være nået til enighed om, at aftalen om elevfordeling af gymnasieelever rulles tilbage.

Dermed vil kriteriet om forældrenes indkomst ikke længere vil være gældende, hvilket har været stærkt omdiskuteret.

Det fremgår af det udkast til et regeringsgrundlag, der er genstand for forhandlinger tirsdag aften på Marienborg. Det vil ifølge De Radikale, som forlod forhandlinger tirsdag, blive præsenteret onsdag.

Aftalen blev indgået sidste år og berørte elever i hovedstadsområdet, Nordsjælland, Odense og Aarhus. Det betød, at de fra næste skoleår skulle fordeles på gymnasiet efter, hvor meget deres forældre tjener.

Andelen af elever med ikkevestlig baggrund er gennem en årrække steget så markant på en række gymnasier, at elever med dansk baggrund er begyndt at vælge dem fra.

Det har fundet sted på en række gymnasier i og omkring landets største byer, hvilket ifølge politiske ønsker har gjort elevsammensætningen skæv.

Der er allerede blevet justeret på aftalen, så gymnasieelever ikke skal fordeles ved lodtrækning. I stedet skulle der skeles til de unges transporttid til uddannelsen.

Det vides endnu ikke, om partierne har et andet forslag til at sikre en anden sammensætning af elever og om transport får en betydning.

De borgerlige har været skarpt imod aftalen, som blev indgået af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, De Radikale, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne. Siden har Dansk Folkeparti forladt aftalen.

Store dele af baglandet i Venstre var søndag og mandag oprørt over, at partiet dropper en advokatundersøgelse af sagen om aflivning af mink.

Den droppede aftale må dog betegnes som en sejr for partiet, der har kritiseret skarpt, at elevernes frie valg, ifølge flere borgerlige partier, i nogle tilfælde blev taget fra dem.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter