Kort Nyt

09.11.22

Mere end 110 valgbenægtere står til at blive valgt i USA

Foreløbige prognoser viser, at mere end 100 kandidater, der betvivler Bidens 2020-valgsejr, bliver valgt.
Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump betvivler valgresultatet i 2020, hvor han tabte til den nuværende præsident, Joe Biden. Trump har under valgkampen forud for midtvejsvalget støttet kandidater, der ligeledes benægter valgresultatet. Her ses han i Ohio 7. november.
Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump betvivler valgresultatet i 2020, hvor han tabte til den nuværende præsident, Joe Biden. Trump har under valgkampen forud for midtvejsvalget støttet kandidater, der ligeledes benægter valgresultatet. Her ses han i Ohio 7. november.

Mere end 100 republikanere, der betvivler valgresultatet fra præsidentvalget i 2020, står ifølge de foreløbige prognoser til at blive valgt ved det amerikanske midtvejsvalg natten til onsdag.

Det skriver avisen The Washington Post.

Den nuværende demokratiske præsident, Joe Biden, vandt i 2020 over republikanske Donald Trump.

Donald Trump fremsatte efterfølgende udokumenterede påstande om, at der blev svindlet med valgresultatet. Dem, der støtter ham i den opfattelse, kaldes valgbenægtere.

Blandt de valgbenægtere, der står til at klare sig godt ved tirsdagens valg, er både guvernører og andre folkevalgte i nøgleroller på delstatsniveau.

Ni kandidater håber ifølge det amerikanske netmedie Axios på at blive guvernør. Fem stiller op til Senatet, 31 for Repræsentanternes Hus.

Mindst to valgbenægtere er blevet valgt som indenrigsministre på delstatsniveau, hvor netop indenrigsministrene spiller en nøglerolle i forbindelse med valghandlinger.

Ifølge avisen kommer valgbenægternes gode valg dog ikke som nogen overraskelse. De fleste af kandidaterne er stillet op i stater, hvor en sejr til Det Republikanske Parti er forventet.

En kandidat har dog overrasket. Det drejer sig om Neil Parrot, der er kandidat til delstatsparlamentet i Maryland. Forud for valget var det ellers hans demokratiske modkandidat, der ventedes at sejre.

Axios skriver, at kandidaterne kan få stor indflydelse på kontrollen af fremtidige valg. Ifølge mediet er der stort overlap mellem kandidater, der betvivler valgresultatet i 2020, og kandidater, som Trump har bakket op i løbet af valgkampen.

Trump hævder stadig, at Biden har snydt sig til sejren. Men den republikanske rigmand har ikke fremlagt bevis for sin påstand.

Hans advokater har indbragt sager vedrørende stemmeoptælling og valgprocesser for mere end 60 domstole rundt om i USA. Alle sagerne er blevet afvist ved domstolene, primært på grund af mangel på beviser.

I januar sidste år gik Trump-tilhængere på gaden for at demonstrere til støtte for Trump, netop som Kongressen skulle godkende Joe Bidens valgsejr. Demonstranterne mente - ligesom Trump - at valget havde været præget af valgsvindel.

Det udviklede sig senere til et dødeligt stormløb på den amerikanske kongresbygning i Washington D.C. Mindst fem personer mistede livet.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter