Kort Nyt

14.12.22

Regering vil give skattelettelser i top og bund for fem milliarder

Efter seks ugers forhandlinger vil Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne gentænke skattesystemet.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterer på et pressemøde deres regeringsgrundlag på Marienborg onsdag den 14. december 2022.
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterer på et pressemøde deres regeringsgrundlag på Marienborg onsdag den 14. december 2022.

Den nye regering vil gentænke store dele af skatteområdet, hvilket samlet ventes at at koste fem milliarder kroner.

Efter seks ugers forhandlinger får Danmark nu en regering bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne. De tre partier vil lette skatten i både top og bund samt indføre en ny millionærskat.

- Vi mener, at vi kan træffe de beslutninger, der er nødvendige. Vi kommer til at sigte højt. Det kunne godt være anderledes, men vi vælger hinanden til, siger fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) på Marienborg.

Den ny regering lægger op til at halvere topskattesatsen med 7,5 procentpoint for indkomster op til 750.000 kroner.

Det politiske håb er, at flere vil arbejde mere, når grænsen for, hvornår de skal betale ekstraskat, bliver hævet.

Omvendt er der en risiko for, at nogle kan få den samme indkomst ved at arbejde mindre. Ifølge økonomer og forskere vil det første have mest effekt.

Mette Frederiksen bliver spurgt til, at regeringen vil indføre skattelettelser, mens der er høj inflation.

- Vi kommer til at tilrettelægge vores økonomiske politik afstemt af situationen. Der bliver et bål i forhold til inflation, som vi har behov for at få dæmpet.

- Vi vil afstemme det i forhold til den finanspolitiske situation og udefrakommende globale påvirkninger af dansk økonomi, siger Frederiksen.

Skattesatsen på topskat forhøjes med fem procentpoint for indkomster over 2,5 millioner kroner. Det har Moderaterne talt for i valgkampen.

Der afsættes fire milliarder kroner til at forhøje beskæftigelsesfradraget samt 0,3 milliarder kroner til et særligt fradrag for enlige forsørgere.

En halv milliard kroner er afsat til at nedsætte arveafgiften for erhvervsvirksomheder.

Topskatten er blevet nærmest hellig i dansk politik.

Liberal Alliance kæmpede indædt for at få den afskaffet efter valget, men på grund af Dansk Folkeparti var der ikke flertal.

Hverken Socialdemokratiet eller Venstre gik til valg på topskattelettelser. Men for at pege på Mette Frederiksen (S) som statsminister krævede Venstre mere, end de gik til valg på, for ellers kunne partiet lige så godt forblive oppositionsparti.

Socialdemokratiets skatteform fra 2012 hævede topskattegrænsen årligt, men det står til at udløbe i år.

Netop Helle Thorning-Schmidt (S) fik stor kritik for at gå reformamok. Og selv om Mette Frederiksen dengang var beskæftigelsesminister, har hun lagt afstand til en del af reformerne, som nu er blevet aktuelle igen.

Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH, har tordnet mod at pille ved topskatten, mens Dansk Metal er positiv overfor det, fordi flere metalarbejdere betaler topskat, hvilket også nogle sygeplejersker gør.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter