Kort Nyt

15.01.23

Rusland afblæser fangeudveksling med Ukraine

Ifølge ukrainske myndigheder har Rusland aflyst en planlagt fangeudveksling i 11. time.
Den russiske menneskerettighedskommissær Tatjana Moskalkóva hævder, at russiske krigsfanger bliver tortureret og afpresset i Ukraines varetægt. (Arkivfoto).
Den russiske menneskerettighedskommissær Tatjana Moskalkóva hævder, at russiske krigsfanger bliver tortureret og afpresset i Ukraines varetægt. (Arkivfoto).

Rusland har i 11. time aflyst en ellers planlagt fangeudveksling med Ukraine.

Det hævder en ukrainsk myndighed ifølge nyhedsbureauet Reuters på beskedtjenesten Instagram.

- Endnu en runde fangeudvekslinger med Rusland var planlagt i dag, skriver de.

- Den blev dog på russisk initiativ aflyst i sidste øjeblik.

Nyhedsbureauet Reuters har efterspurgt en kommentar til aflysningen fra den russiske menneskerettighedskommissær Tatjana Moskalkóva, men hun er ikke umiddelbart vendt tilbage på henvendelsen.

Rusland og Ukraine udveksler regelmæssigt krigsfanger. Den seneste udveksling skete 8. januar. I alt er flere hundrede krigsfanger blevet udvekslet i krigen, som er i sin 11. måned.

Præcis hvorfor fangeudvekslingen er blevet aflæst vides ikke.

Men Tatjana Moskalkóva skrev tidligere lørdag på sin Telegram-konto, at russiske soldater havde berettet om afpresning og tortur, mens de var i ukrainsk varetægt.

Det var det russisk nyhedsbureau Tass, som er statsejet, der bragte den nyhed.

Ifølge menneskerettighedskommissæren havde hun talt med mødre, der havde fået tilsendt videoer anonymt, der viste deres sønner blive tortureret og truet på livet. Gerningsmændene skulle ifølge Moskalkóva have krævet en løsesum.

Hun opfordrede i den ombæring det ukrainske parlament, FN's Torturkomité og Europarådets Komité mod Tortur til øjeblikkeligt at opfordre Ukraine til at overholde bestemmelserne i Genèvekonventionen.

Hun skrev desuden, at hun var ved at forberede en rapport til chefen for den russiske anklagemyndighed, Aleksandr Bastrykin.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter