Kort Nyt

14.11.22

S får 30 procents opbakning i første Voxmeter-måling efter valg

Rød blok har udbygget sit forspring i første Voxmeter-måling efter valget. De Konservatives nedtur fortsætter.
Fungerende statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet får opbakning fra 30,0 procent af vælgerne i den første Voxmeter-måling efter folketingsvalget. (Arkivfoto).
Fungerende statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet får opbakning fra 30,0 procent af vælgerne i den første Voxmeter-måling efter folketingsvalget. (Arkivfoto).

Det spinkle røde flertal ved folketingsvalget 1. november ser ud til at være blevet større i de første uger efter valget.

Det er i hvert fald udfaldet af den første politiske meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Ritzau efter valget.

Rød blok er i målingen vokset til 91 mandater i forhold til de 87 mandater, som blokken fik ved valget for snart to uger siden.

Her sikrede tre nordatlantiske mandater akkurat rød blok de nødvendige 90 mandater, der udgør et flertal i Folketinget.

Rød blok får i målingen 51,6 procent af stemmerne. Blå blok får 40,0 procent.

Blå blok står til 70 mandater, og blokken nyder desuden opbakning fra et enkelt nordatlantisk mandat.

Moderaterne, der står uden for blokkene, står til at få 8,2 procent af stemmerne og 14 mandater.

For rød og blå bloks vedkommende er der en statistisk usikkerhed på henholdsvis 3,1 og 3,0 procentpoint. Usikkerheden for Moderaternes vedkommende er på 1,7 procentpoint.

Socialdemokratiet er i mandagens måling gået frem med 2,5 procentpoint i forhold til valget. Partiet står nu til 30,0 procent af stemmerne og 53 mandater.

Der er dog en statistisk usikkerhed på 2,8 procentpoint for Socialdemokratiet.

Fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) er i øjeblikket i gang med regeringsforhandlinger, hvor hun afsøger muligheden for at danne en bred regering.

Det samme ønske har De Radikale og Moderaterne udtrykt, mens for eksempel Venstre ikke længere er så afvisende over for idéen, som partiet tidligere har været.

Netop Venstre står i målingen til at få 12,8 procent af stemmerne og 23 mandater. Det samme antal mandater som ved valget.

De Konservative er røget helt ned på 4,1 procents tilslutning og syv mandater.

Det er den laveste tilslutning for partiet i en Voxmeter-måling siden maj 2019. Ved valget fik De Konservative 5,5 procent af stemmerne og ti mandater.

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, lancerede midt i august sit statsministerkandidatur. Kort tid efter fik partiet opbakning fra 16,5 procent af vælgerne i en Voxmeter-måling.

Valgkampen blev imidlertid en voldsom nedtur for partiet. Ikke mindst på grund af en række historier om Søren Pape Poulsens privatliv og politiske dømmekraft.

Meningsmålingen fra Voxmeter er gennemført fra 7. november til og med 13. november. 1000 repræsentativt udvalgte personer over 18 år har deltaget.

/ritzau/

Kilde:

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter