Kort Nyt

04.12.22

Satellitbilleder: Rusland høster ukrainsk hvede for milliarder

Mere end en femtedel af Ukraines hvede er blevet høstet af russerne. Hveden er flere milliarder kroner værd.
Hvede høstes i Ukraine. (Arkivfoto).
Hvede høstes i Ukraine. (Arkivfoto).

Det amerikanske rumagentur Nasa kan på baggrund af satellitbilleder afsløre, at Rusland høster hvede for flere milliarder kroner i besatte områder af Ukraine.

Cirka 5,8 millioner ton hvede er i år blevet høstet i områder, som "ikke er under ukrainsk kontrol", oplyser Nasa Harvest, rumagenturets afdeling for fødevaresikkerhed og landbrug.

Hveden er ifølge Nasa cirka én milliard dollar værd. Det svarer til 7,06 milliarder danske kroner.

Nasa har lavet analysen sammen med en række partnere på baggrund af satellitbilleder og modellering.

Der er indtil videre blevet høstet cirka 26,6 millioner ton hvede på ukrainsk territorie i år, hvilket overgår forventningerne, anslår forskere bag Nasa-projektet.

Mens det ikke er i nærheden af sidste års rekordhøst, som var på 33 millioner ton, er det på trods af krigen i landet tæt på det femårlige gennemsnit på 27,9 millioner ton.

Problemet for Ukraine er dog, at landet ikke har adgang til omkring 22 procent af afgrøderne i landets østlige egne, som er der, hvor de russiske styrker står stærkest i krigen.

Under krigen i Ukraine har der især været problemer med at få eksporteret afgrøder ud af landet.

I sommer indgik Ukraine, Rusland, Tyrkiet og FN en firepartsaftale om eksport af afgrøder.

Siden er der blevet afsendt 11,1 millioner ton landbrugsprodukter fra Ukraine. Heriblandt 4,5 millioner ton majs og 3,2 millioner ton hvede. Men det er et betydeligt fald i forhold til samme periode sidste år.

Ukraine og Rusland er to af verdens allerstørste korneksportører. Den manglende eksport førte tidligere i år til stærkt stigende priser på brød rundt om i verden.

Kilde: /ritzau/dpa

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter