Kort Nyt

20.01.23

Strejker mod Macrons pensionsreform lammer Frankrig

Franske fagforeninger håber, at over en million lønmodtagere vil demonstrere i 200 byer rundt om i landet.
Demonstranter går gennem byen Nantes i det vestlige Frankrig torsdag, hvor de franske fagforeninger har indkaldt til protester mod en upopulær pensionsreform.
Demonstranter går gennem byen Nantes i det vestlige Frankrig torsdag, hvor de franske fagforeninger har indkaldt til protester mod en upopulær pensionsreform.

Tog holder stille i Paris og store dele af det øvrige Frankrig. Skoler er lukket, sundhedsansatte har nedlagt arbejdet.

På tv-kanalen France 2 ruller genudsendelser hen over skærmen, fordi mange medieansatte også strejker.

Frankrig er torsdag lammet af strejker og protester mod præsident Emmanuel Macrons planer om at reformere pensionssystemet.

- Det er lønninger og pensioner, der skal stige, ikke pensionsalderen, lyder det på et af de mange bannere i byen Tours i det vestlige Frankrig.

- Nej til reformen, lyder det på et andet banner i den sydfranske by Nice.

De franske fagforeninger håber, at over en million franskmænd vil demonstrere i 200 byer rundt om i landet.

Ud over de hundredtusinder, der strejker og demonstrerer, er mange andre tvunget til også at være væk fra arbejde torsdag.

Mange forældre er blevet nødt til at blive hjemme for at passe deres børn.

Omkring 40 procent af lærerne i de franske grundskoler strejker, og det samme gælder omkring en tredjedel af gymnasielærerne, viser tal fra undervisningsministeriet. Fagforeningerne sætter tallet højere.

En del af reformen indebærer, at pensionsalderen skal øges fra de nuværende 62 år til 64 år.

Meningsmålinger har vist, at omkring to tredjedele af franskmændene er imod de ændringer, Macron og hans regering har planer om.

Det til trods for, at pensionsalderen i Frankrig i forvejen er en af de laveste i Europa.

Frankrigs fagforeninger står bag torsdagens omfattende strejker og protester. Det er første gang i 12 år, at fagforeninger går sammen om en sag.

Sidst, det skete, handlede det også om pensionsalderen, som dengang blev hævet fra 60 til 62 år, skriver nyhedsbureauet TT.

Fagforeningerne mener, at der er andre måder at sikre pensionssystemet på. Det kan eksempelvis ske ved at beskatte landets rigeste eller øge arbejdsgivernes bidrag til pensioner.

- Problemet kan løses gennem skatten. Lønmodtagerne skal ikke betale for, at der er underskud i den offentlige sektor, siger Laurent Berger, der er chef for Frankrigs største fagforening, CFDT.

Fagforeningerne har varslet flere protester i de kommende dage.

Kilde: /ritzau/Reuters

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter