Kort Nyt

02.11.22

Trods minkskandale og nedlukning fik S hver tredje nordjyske stemme

Socialdemokratiet har tilsyneladende fået Nordjyllands tilgivelse trods mink og corona, lyder Nordjyske-leder.
Mette Frederiksen (S) takkede Nordjylland "af hele mit hjerte", da hun ankom til Socialdemokratiets valgfest tirsdag aften. Partiet har fået hver tredje stemme i landsdelen, der ellers har centrum for minkskandale og coronanedlukning.
Mette Frederiksen (S) takkede Nordjylland "af hele mit hjerte", da hun ankom til Socialdemokratiets valgfest tirsdag aften. Partiet har fået hver tredje stemme i landsdelen, der ellers har centrum for minkskandale og coronanedlukning.

Trods minkskandale og coronanedlukning har Socialdemokratiet fået 34 procent - svarende til hver tredje - af stemmerne i det nordjyske.

Det fremgår af resultaterne for Nordjyllands Storkreds.

Partiet går 0,1 procentpoint frem og holder dermed status quo.

Selv om fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) har hjemmebane i Aalborg, var udfaldet af valget her noget usikkert.

Det skyldtes især Minksagen, som udsprang af, at der i juni 2020 blev konstateret coronasmitte på en minkfarm i Nordjylland.

Siden spredte smitten sig. Myndighederne frygtede, at virus kunne mutere og blive sværere at bekæmpe.

Derfor meddelte regeringen på et pressemøde 4. november 2020, at alle mink i Danmark skulle aflives. Men det viste sig hurtigt, at der ikke var lovhjemmel til det.

Landsdelen blev også underlagt en hård nedlukning. Blandt andet blev al unødig trafik på tværs af kommunegrænser og ind i Nordjylland frarådet.

I en leder skriver Nordjyske dagen efter valget, at Mette Frederiksen tilsyneladende har fået baglandets tilgivelse.

- Det er svært at læse resultatet af valget i går anderledes. I det omfang nordjyderne ønskede at markere deres utilfredshed med minkskandalen, gjorde de det ved kommunalvalget for et år siden, da Socialdemokratiet fik noget af en vælgerlussing.

- Men det er nu fortid. Socialdemokratiet står endda til fremgang. En stor del af Nordjylland er med andre ord kommet videre, lyder det.

I kredsen Aalborg Øst, som Mette Frederiksen er valgt for, fik partiet 34,6 procent af stemmerne. Det er en lille tilbagegang på 0,2 procentpoint.

I Aalborg Nord går partiet 0,1 procentpoint tilbage til 33,8 procent, mens de fastholder 31,2 procent af stemmerne i Aalborg Vest.

Netop Minksagen var årsag til, at folketingsvalget overhovedet blev udskrevet dette efterår.

Med en trussel om at vælte S-regeringen krævede De Radikale, at Frederiksen udskrev valg i forbindelse med Folketingets åbning i sidste måned.

Det skete, efter at Minkkommissionen rettede hård kritik af statsministeren og regeringen for deres ageren, da alle mink skulle aflives.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter